ΓΔ: 882.77 0.40% Τζίρος: 4.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

«Χαμηλή πτήση» για το ΧΑ με την υψηλή κεφαλαιοποίση στο κόκκινο

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένει η μετοχή της Aegean στο -3,6%, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού, λόγω των φόβων για ένα ακόμη κύμα της πανδημίας.

Σταθερά χαμηλότερα από τις 880 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται, για μία ακόμη συνεδρίαση, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε μία ένδειξη απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ μόλις δύο μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κινούνται με θετικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Aegean Airlines, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για όχι και τόσο καλή πορεία για τον ελληνικό τουρισμό. 

Την ίδια ώρα ανοδικά κινούνται τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και η αργία στη Wall Street, μειώνει ελαφρώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να σημειώνει κέρδη 0,26% και να κινείται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες. 

Στις 15:10 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,98% στις 878 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο επιπέδο των 886,11 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει μόλις στα 20,28 εκατ. ευρώ. Συνεχίζεται η απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών καθώς διαμορφώνονται στις 92, με τις ανοδικές να είναι μόλις 16, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,9%. 

Διευρύνει τις απώλειές του στο 1,21% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις με απώλειες 2,49%, παρά το γεγονός ότι σήμερα ανακοίνωσε την τυπική ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων Phoenix και Vega. Ακολουθεί με πτώση 1,98% η Εθνική Τράπεζα, με την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 0,62%, αν και ο οίκος Moody's σε έκθεσή του αναφέρεται με θετικό τρόπο στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ελληνικής τράπεζας, ενώ στο -0,59% διαμορφώνεται η Eurobank. 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε μία απτή απόδειξη των ανησυχιών που προκαλεί η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και οι καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόβλημα για την πορεία του τουρισμού, δέχεται ο τίτλος της Aegean Airlines στο -3,64%, ενώ ακολουθούν αυτοί των ΕΥΔΑΠ (-2,50%) και Mytilineos (-1,84%). Στον αντίποδα ανοδικά εξακολοθούν να κινούνται μόνο οι μετοχές των Coca-Cola HBC (+0,23%) και Sarantis (+1,14%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank, με 1.598.364 και 1.196.244 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 2,201 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 1,468 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+1,26%) και του Εμπορίου (+0,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-1,97%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,78%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Mermeren +3,70% και Παπουτσάνης +3,35%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -9,82% και Ακρίτας -9,09%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.