ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Νέες μεγάλες απώλειες για το Χρηματιστήριο, πτώση για όγδοη διαδοχική ημέρα

Έντονες οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -2,8%. Στο επίπεδο των 870 ο Γενικός Δείκτης.

Με διόλου θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο επίπεδο των 870 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, εξαιτίας των φόβων για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας που θα πλήξει, πριν απ' όλα, τον τουριστικό τομέα, αλλά και θα δυσχεράνει τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης των τιμών πετρελαίο, αλλά πιο περιορισμένες σε σύγκριση με το ΧΑ, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,25%. 

Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,73% στις 871,32 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 4,29 εκατ. ευρώ, ενώ σχετική ισορροπία επικρατεί μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, με το ισοζύγιο να φθάνει στο 24 προς 32 και 11 τίτλοι διατηρούνται αμετάβλητοι. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,8%, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,47%. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει απώλειες 2,84%, με την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 2,05%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 1,19%, τη Eurobank να κινείται 0,91% χαμηλότερα, ενώ στο -2,42% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Η «επίθεση» στις τραπεζικές μετοχές μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξοι που θέλουν την εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού, αυτό θα σημάνει ότι μπορεί να υπάρξει επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αλλά και «διαγραφή» των θετικών προοπτικών του τουρισμού. Η άμεση, όμως, εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό καθιστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχεδόν καταστροφικό και όπως είναι φυσικό οι πρώτες μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλήσεων είναι οι τραπεζικές, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον οικονομικό κύκλο. 

Για μία ακόμη συνεδρίαση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ελάχιστες είναι οι μετοχές που κινούνται ανοδικά, με τη Jumbo να έχει κέρδη 0,43%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο α' εξαμηνο του 2021 ενισχύθηκαν 12,6%. Αντίθετα απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. 

Σημειώνεται ότι χθες το ΧΑ έκλεισε την έβδομη διαδοχική πτωτική του συνεδρίαση, με τους αναλυτές να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της επόμενης ημέρας. 

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών».

Πάντως υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την «επόμενη ημέρα» στην αγορά, καθώς όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «οι πιθανότητες από τα τωρινά επίπεδα να βγει αντίδραση είναι πολύ μεγάλες. Σίγουρα η αγορά έχει “βαρύνει” διολισθαίνοντας με χαμηλό τζίρο, παρόλα αυτά, αρκετά γραφήματα πατάνε σε σημαντικές στηρίξεις. Μπορεί να χρειαστούν μία – δύο συνεδριάσεις για να φανεί ο τρόπος της αντίδρασης.

Πλέον η ζώνη του 900 έχει γίνει αντίσταση που χρειάζεται αυξημένο τζίρο για να διασπαστεί και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου κίνηση προς τις 915 ή τις 945 μονάδες. Στην παρούσα φάση, το στοπ μας και με τον τρόπο που εξελίχτηκε η κίνηση είναι και σε ημερήσιο αλλά και σε εβδομάδα στα επίπεδα των 852 μονάδων.

Οι 875-880 μονάδες προσφέρουν στήριξη σε κάθε περίπτωση. Σε εβδομαδιαίο γράφημα από την άλλη έχουμε πολύ σοβαρό ανάχωμα στις 850 μονάδες αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα δοκιμαστεί στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί αργά ή γρήγορα προς τις 1.000 μονάδες αναζητώντας την αφορμή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Sell-off λόγω μετάλλαξης στις αγορές, προς τις 860 μονάδες ο Γ. Δείκτης

Κάτω από τις 870 μονάδες έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης, με πτώση που πλησιάζει το 4%. Έντονες πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση των τραπεζών. Πτώση στα futures του S&P 500 και στο πετρέλαιο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική ορμή στο Χρηματιστήριο αλλά με απουσία των επενδυτών από τις ΗΠΑ

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε πάλι τις 900 μονάδες, όμως ήταν αισθητά μειωμένη η αξία των συναλλαγών, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Ξεχώρισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρείται ανοδικά αλλά με αναιμική αξία συναλλαγών το Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, αλλά ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 23 εκατ. σε μία ένδειξη χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.