ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε πτωτική τροχιά διατηρείται το ΧΑ, με τον ΓΔ προς τις 870 μον.

Σημαντικές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν «επέλεαση» ενός τέταρτου πιο επιθετικού κύματος. Στο -1,37% ο τραπεζικός δείκτης.

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο επίπεδο των 872 μονάδων, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε πρόβλημα με τις τιμές μετοχών και δεικτών που «έδινε» η ΕΧΑΕ αναφορικά με τις ποσοστιαίες μεταβολές και όχι τις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να εμφανίζεται ότι υποχωρεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 1,6%. 

Στις 12:28 ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται 0,53% στις 872,32 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 19,53 εκατ. ευρώ. Σταθερή η υπεροχή των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 72, με μόλις 24 ανοδικές, ενώ 67 διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 0,6% εμρφανίζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει πτώση 0,53%. 

Σημαντικές οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη οι οποίες φθάνουν στο 1,37%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,97%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,02%, τη Eurobank να κινείται 1,36% χαμηλότερα, ενώ στο -1,92% διαμορφώνεται η Τράπεζα Πειραιώς

Η «επίθεση» στις τραπεζικές μετοχές μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξοι που θέλουν την εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας εντός του καλοκαιριού, αυτό θα σημάνει ότι μπορεί να υπάρξει επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αλλά και «διαγραφή» των θετικών προοπτικών του τουρισμού. Η άμεση, όμως, εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό καθιστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχεδόν καταστροφικό και όπως είναι φυσικό οι πρώτες μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των πωλήσεων είναι οι τραπεζικές, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον οικονομικό κύκλο. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τέσσερις μετοχές εμφανίζουν έστω και ήπια κέρδη, καθώς η Viohalco να ενισχύεται 1,79%, τη Coca-Cola HBC να έχει κέρδη 0,39%, τη Mytilineos να κινείται 0,34% υψηλότερα, ενώ στο +0,33% βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πέραν των τραπεζικών μετοχών, τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ με απώλειες 1,35% και ΑΔΜΗΕ να αποδυναμώνεται 1,15%. Απώλειες 0,7% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ενισχύθηκαν 12,6% στο α' εξάμηνο. 

Σημειώνεται ότι χθες το ΧΑ έκλεισε την έβδομη διαδοχική πτωτική του συνεδρίαση, με τους αναλυτές να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της επόμενης ημέρας. 

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών».

Πάντως υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την «επόμενη ημέρα» στην αγορά, καθώς όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «οι πιθανότητες από τα τωρινά επίπεδα να βγει αντίδραση είναι πολύ μεγάλες. Σίγουρα η αγορά έχει “βαρύνει” διολισθαίνοντας με χαμηλό τζίρο, παρόλα αυτά, αρκετά γραφήματα πατάνε σε σημαντικές στηρίξεις. Μπορεί να χρειαστούν μία – δύο συνεδριάσεις για να φανεί ο τρόπος της αντίδρασης.

Πλέον η ζώνη του 900 έχει γίνει αντίσταση που χρειάζεται αυξημένο τζίρο για να διασπαστεί και η αγορά να δοκιμάσει εκ νέου κίνηση προς τις 915 ή τις 945 μονάδες. Στην παρούσα φάση, το στοπ μας και με τον τρόπο που εξελίχτηκε η κίνηση είναι και σε ημερήσιο αλλά και σε εβδομάδα στα επίπεδα των 852 μονάδων.

Οι 875-880 μονάδες προσφέρουν στήριξη σε κάθε περίπτωση. Σε εβδομαδιαίο γράφημα από την άλλη έχουμε πολύ σοβαρό ανάχωμα στις 850 μονάδες αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα δοκιμαστεί στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί αργά ή γρήγορα προς τις 1.000 μονάδες αναζητώντας την αφορμή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τοποθετήσεις στις τράπεζες έφεραν τον Δείκτη κοντά στις 880 μονάδες

Ανοδική πορεία σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές αλλά όχι με την ίδια ορμή. Ξεχώρισαν οι τράπεζες μετά την δημόσιευση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. «Έβαλαν πλάτη» ΟΤΕ και Coca Cola HBC.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απέφυγε τον πανικό το Χρηματιστήριο, μαζεύτηκαν οι αρχικές απώλειες

Η δήλωση του επικεφαλής της Moderna για την παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ενώ σταδιακά επανήλθε η ψυχραιμία. Στο 0,42% μειώθηκαν οι απώλειες του Γ. Δείκτη, πτώση 3,38% τον Νοέμβριο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.