ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση για το ΧΑ, με ήπιες διακυμάνσεις για blue chips

Νέα προσπάθεια κατάκτησης και κυρίως διατήρησης των 880 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, λόγω και των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 880 μονάδων, με ταυτόχρονη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, ενώ την ίδια ώρα σημαντικά κέρδη εμφανίζουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,57%. 

Στις 11:42 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,21% στις 880,37 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 7,40 εκατ. ευρώ. Επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 49, έναντι 11 πτωτικών και 10 που διατηρούνται αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,72%.

Ήπια ανοδικά με κέρδη 0,26% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να έχει κέρδη 0,2%, ενώ η τράπεζα δημοσιοποίησε την ακριβή κατανομή των μετοχών της μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στους βασικούς της μετόχους ΤΧΣ, Paulson και Schroders κατανεμήθηκε το 5,2%, 5,6% και 6,1% της συνδυασμένης προσφοράς. Στο +0,43% η Εθνική Τράπεζα, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,33%, ενώ ουσιαστικά αμετάβλητη παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη μόλις 0,01%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι τίτλοι των ElvalHalcor (+1,5%), Viohalco (+1,31%) και Titan (+1,11%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των ΟΛΠ (-1,23%), ΕΛΠΕ (-0,66%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,65%). 

Το τελευταίο διάστημα η αγορά ταλανίζεται από αρκετή αβεβαιότητα και κυρίως από έλλειψη ενδιαφέροντος από ξένα χαρτοφυλάκια, κάτι που αποδεικνύει και η αξία των συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ακόμη και στη χθεσινή όπου ξεπέρασε τα 60 εκατ., αιτία ήταν όχι το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά προσυμφωνημένες συναλλαγές «πακέτων» ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ. 

Παρά τις συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εγχώριους και διεθνείς ειδικούς, με τελευταίο εξ αυτών το ΙΟΒΕ που «ανέβασε», χθες, την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στο 5% φέτος, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένο την σχεδόν απόλυτη σύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τον τουρισμό. Μία αρνητική εξέλιξη, κάτι που αχνοφαίνεται μετά και τη χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων, θα οδηγούσε σε αρκετές περιπέτειες, καθώς όπως είναι φυσικό τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να μην είναι ανεξάντλητα, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω δανεισμός για να καλυφθούν νέα μέτρα στήριξης, αυτό θα σημάνει «καμπανάκι» για την εξέλιξη των χρηματοδοτικών αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο όριο του 15% που έχουν θέσει οι θεσμοί. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,16%) και των Πρώτων Υλών (+1,03%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,46%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,41%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου +6,48% και Εβροφάρμα +5,91%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ -2,58% και Τέρνα Ενεργειακή -1,47%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.