ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα το ΧΑ: Τι «βλέπουν» δύο χρηματιστές

Σε αβεβαιότητα ο τουρισμός, απειλές για την οικονομία από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ οι επενδυτές διεθνώς μειώνουν την ανάληψη ρίσκου. Μιλούν στο Business Daily Β. Χαρατσής και Ν. Χρυσοχοϊδης.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει σε όλο τον κόσμο, «γεννώντας» ουσιαστικά ένα νέο… ιό ικανό να απειλήσει εκ νέου τις ισορροπίες στην παγκόσμια κοινότητα και την οικονομία της υφηλίου, τα χρηματιστήρια ανακρούουν πρύμναν, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Μολονότι η ανθρωπότητα είχε εν πολλοίς εφησυχάσει μετά την ανακάλυψη των εμβολίων τον Νοέμβριο του 2020, κινούμενη έκτοτε στην προοπτική της προσωρινότητας του Covid-19, κάτι που προεξόφλησαν και οι απανταχού χρηματιστηριακές αγορές, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει –ξανά– αυτές τις εκτιμήσεις.

Χώρες όπως η Αυστραλία έχουν μπει σε κατά τόπους lockdown, ενώ η μεγαλύτερη και πιο διεθνοποιημένη βιομηχανία, ο τουρισμός, πλήττεται ξανά και μάλιστα για 2η σεζόν, εξαντλώντας περαιτέρω όλους τους επαγγελματίες του κλάδου διεθνώς, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια κατάσταση που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη ανθρωπότητα και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος της αδυναμίας πλήρους κατανόησης και σωστής εκτίμησης των γεγονότων. Απόδειξη αυτού είναι ότι μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα πολιτών παγκόσμια, συνεχίζει να αρνείται είτε την ύπαρξη του ιού, είτε την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον εύλογα περιορίζεται η διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου στα χρηματιστήρια και αυτός είναι ο λόγος που σύσσωμες οι αγορές την Πέμπτη σχεδόν καταποντίστηκαν. Μολονότι περιόρισαν μερικώς στο τέλος τις απώλειές τους, οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες υποχώρησαν σημαντικά. Μάλιστα, οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, Μιλάνου και Μαδρίτης, έφτασαν να χάνουν έως 3,20%, ενώ στο τέλος έκλεισαν με πτώση 2,55% και 2,31% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πολλών εβδομάδων.

Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα

Την ίδια ώρα που οι επενδυτές «σηκώνουν» λεφτά από τα χρηματιστήρια, καταγράφεται αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και χθες, καθώς αρκετοί στρέφονται στα καταφύγια σταθερού εισοδήματος. Ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που οδήγησε τις ομολογιακές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον τριών εβδομάδων...

Σημαντικό το πλήγμα στο ΧΑ

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» εκ νέου χαμηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 859,46 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,02%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου και μια από τις μεγαλύτερες όλου του 2021. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στον FTSE 25 μόνο η Aegean Airlines (+0,76%) έκλεισε θετικά, με τους υπόλοιπους 24 τίτλους σε καθολική πτώση, ενώ στο χώρο του MidCap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο, κάτι που έχει να συμβεί πολλούς μήνες στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών.

Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό, κινδυνεύοντας να ρίξει στο καναβάτσο τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους χιλιάδες επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και όλη την «αλυσίδα» που ζει από αυτή την πολυσχιδή αγορά.

Θυμίζουμε πως έως τα μέσα Μαΐου, φαίνονταν βάσιμη τότε η εκτίμηση για επίτευξη εσόδων φέτος στο 50% των επιδόσεων του 2019, ήτοι κάτι παραπάνω από 9 δισ. ευρώ (στα 18,2 δισ. ευρώ τα έσοδα του ’19), όμως τώρα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30% έως 35% των επιδόσεων του 2019.

Παράλληλα, με τη μετάλλαξη Δέλτα, να καλπάζει αρκετοί προεξοφλούν ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, κάτι που «σκοτώνει» περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς, σε όλα τα επίπεδα, σε μια συγκυρία που το εμβολιαστικό πρόγραμμα παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η νέα επιδείνωση της πανδημίας βρίσκει την Ελλάδα να έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δημοσιονομικής στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά, εάν χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Βαγγέλης Χαρατσής: «Συνδυασμός αρνητικών παραγόντων επηρεάζει το Χ.Α.»

Στον συνδυασμό όλων των παραπάνω, στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, συν το γεγονός ότι η αγορά υποχρεώθηκε σε αφαίμαξη σημαντικού μέρους της ρευστότητάς της λόγω των πολλών αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων, αποδίδει την άσχημη εικόνα του χρηματιστηρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γραμματέας του ΣΜΕΧΑ, Βαγγέλης Χαρατσής.

Ο ίδιος σημειώνει πως «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις που θα φέρει αυτή στην οικονομία, την κατανάλωση και τον τουρισμό. Η χώρα μας έχει τεράστια εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία, οπότε αν ξεφύγει ξανά η κατάσταση όπως έγινε πέρυσι, η οικονομία θα το “πληρώσει” πολύ ακριβά».

Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean Airlines κ.λπ. συν τα ομόλογα που εξέδωσαν ή ετοιμάζουν εταιρείες όπως ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Prodea κ.α., ασφαλώς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας από το σύστημα.

«Κατά τη γνώμη μου», τονίζει ο κ. Χαρατσής, «ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συν το γεγονός ότι παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες ατονεί το ενδιαφέρον για την αγορά, είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην απονεύρωση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα. Πάντως, οι όγκοι και οι τζίροι έχουν μειωθεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, απλώς στη δική μας αγορά, λόγω ρηχότητας, είναι πιο εμφανές το πρόβλημα», τονίζει ο ίδιος.

Νίκος Χρυσοχοΐδης: «Το κύμα Δ είναι ο κυρίαρχος καταλύτης»

«Το κύμα Δέλτα είναι το μεγάλο και κυρίαρχο πρόβλημα που οριοθετεί όλες τις εξελίξεις γύρω από τις αγορές, κυρίως τις ευρωπαϊκές και έχει επηρεάσει τόσο και το ελληνικό χρηματιστήριο». Αυτό επισημαίνει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε μια προβληματική φάση εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

«Όλα αυτά που λιγότερο ή περισσότερο πιστεύαμε ότι αφήσαμε πίσω, μέσω της μετάλλαξης αυτής φαίνεται πως μας απασχολούν ξανά, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα στο επενδυτικό τοπίο. Προφανώς και η αγορά έχει επηρεαστεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις ομολογιακές εκδόσεις, όμως ο κυρίαρχος καταλύτης είναι η μετάλλαξη Δέλτα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως «διεθνώς οι αγορές κινούνται με σκεπτικισμό πιθανότατα συγκλίνοντας προς μια διορθωτική φάση, ενώ, μιλώντας για τη Wall Street, φαίνεται πως υπάρχουν θέματα πληθωρισμού. Η Fed θα αρχίζει έναν ανοδικό κύκλο επιτοκίων από το 2022 ώστε να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Εύλογα, μετά από τέτοιο ράλι, να υπάρξει διόρθωση. Σ’ ό,τι αφορά την Ευρώπη, κυρίαρχος καταλύτης είναι το κύμα Δέλτα που δύναται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα. Εύλογα, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία είναι πιο ευάλωτη, λόγω μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και το Χ.Α. αντανακλά ακριβώς αυτό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

«Φορτωμένη» ημέρα για το Χ.Α. με παράγωγα, rebalancing και τη Moody’s

Γεμάτη είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, ενώ στο φινάλε θα έχουμε rebalancing λόγω αλλαγών στάθμισης στον FTSE. Το βράδυ η Moody’s θα δημοσιεύσει νέα αξιολόγηση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» για... τεχνικούς λόγους στο ΧΑ: Πώς την εξηγούν οι χρηματιστές

Στην αναδιάρθρωση θέσεων ξένων θεσμικών λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς σε δείκτες αποδίδουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς τις χθεσινές, ισχυρές πιέσεις. Εκτιμούν ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.