ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Χάνει τα αρχικά κέρδη το Χρηματιστήριο, στα ύψη η αξία των συναλλαγών

Η αναβάθμιση της Alpha στους δείκτες MSCI έφερε μεγάλη αύξηση των συναλλαγών, αλλά δεν φαίνεται ότι είναι αρκετή για να κρατηθεί ο Δείκτης πάνω από τις 880 μονάδες. Ισχυρή άνοδος των τραπεζών.

Ανοδικά, αν και με περιορισμό των αρχικών του κερδών, συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε επαφή με τις 880 μονάδες, ενώ πρωταγωνίστριες είναι οι μετοχές των τραπεζικών ομίλων, με πρώτη αυτή της Alpha Bank, μετά και την αναβάθμισή της στους δείκτες MSCI. Ήπια πτωτική κίνηση για τις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί μόλις 0,07%. 

Στις 12:45 ο Γενικός Δείκτης, εμφανίζει κέρδη 0,54% στις 878,93 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα των συναλλαγών έφθασε έως και το επίπεδο των 885,52 μονάδων (άνοδος 1,3%). Η αξία των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς φθάνει στα 42,83 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί και τρία πακέτα, δύο εκ των οποίων της Alpha Bank ύψους άνω των 1,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,68% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,11%. Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 33 εμφανίζουν πτώση, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες. 

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 2,48%. Πολύ καλή η πορεία για την Alpha Bank, με κέρδη 3,64%, ενώ ενδοσυνεδριακά η άνοδος ξεπέρασε το 5%. Η καλή πορεία της μετοχής ήταν αναμενόμενη, μετά την ανακοίνωση από τον οίκο MSCI ότι θα περιληφθεί από τις 14 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστηρίο, στον δείκτη MSCI Standard Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης), ενώ σήμερα περιλαμβάνεται στο δείκτη MSCI Emerging Markets Small Cap. Όπως εκτιμά η JPMorgan, η αναβάμιση αυτή μεταφράζεται σε εισροές κεφαλαίων έως 180 εκατ. δολαρίων στη μετοχή από τα «παθητικά» χαρτοφυλάκια (passive funds), δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια που διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τη συμμετοχή μετοχών σε δείκτες.

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί, όμως, υψηλότερα το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,45%, την Εθνική Τράπεζα να έχει κέρδη 2,28%, ενώ στο +0,98% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης και η μετοχή της ΔΕΗ (0,91%), με την επιχείρηση να ανακοινώνει την πρόθεσή της να «βγει» για τρίτη φορά φέτος στις αγορές, μέσω 7ετούς ομολόγου συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, με την αγορά να εκτιμά ότι το επιτόκιό του θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Mytilineos, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Jumbo, καθώς υποχωρεί 0,99%, ενώ μικρότερες απώλειες εμφανίζουν οι ΟΤΕ (-0,44%), Τιτάν (-0,37%), Sarantis (-0,22%). 

Πάντως η εικόνα της αγοράς, εάν φυσικά εξαιρεθούν οι τραπεζικές μετοχές, θυμίζει τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα ένα ακόμη «κοινό» σημείο έγκειται στο γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης μόλις φθάσει ή ξεπεράσει έστω και ελαφρά το επίπεδο των 880 μονάδων, σχεδόν άμεσα εμφανίζονται πωλητές, οδηγώντας τον χαμηλότερα από αυτό το «ορόσημο», όπως τουλάχιστον έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα. 

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι το ΧΑ και οι μετοχές τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, ωστόσο βραχυχρόνια υπάρχει διάχυτος προβληματισμός. Η βασική εστία προβληματισμού είναι το γεγονός ότι δεν μπαίνει «φρέσκο» χρήμα στο ΧΑ, κάτι που φαίνεται ότι συνδέεται και με την έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις επιδράσεις στον τουρισμό και τα δημόσια οικονομικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.