ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Οι τράπεζες κρατούν τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τις 880 μονάδες

Σημαντική άνοδος με μεγάλη αύξηση συναλλαγών για την Alpha Bank μετά την αναβάθμιση στους δείκτες MSCI, ενώ επωφελούνται και οι άλλες τραπεζικές μετοχές. Μικρές διακυμάνσεις στο υπόλοιπο ταμπλό.

Αμιγώς τραπεζοκεντρική είναι η σημερινή καλή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η εισροή κεφαλαίων στη μετοχή της Alpha Bank, μετά την αναβάθμιση στους δείκτες MSCI έχει θετική επίδραση και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης, ενώ ο Γενικός Δείκτης «παλεύει» να κατακτήσει και κυρίως να διατηρήσει το επίπεδο των 880 μονάδων. 

Η αναβάθμιση της Alpha Bank δημιουργεί μία... έκρηξη στην αξία των συναλλαγών, η οποία, όμως, δεν διαχέεται σε όλο το ταμπλό, ενώ η αγορά συνεχίζει να έχει σχεδόν την ίδια συμπεριφορά που έχει επιδείξει από τα μέσα Ιουνίου. 

Στις 15:36 ο Γενικός Δείκτης, ενισχύεται 0,66% στις 880,05 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στο επίπεδο των 885,52 μονάδων και χαμηλό στις 875,76 μονάδες. Εντυπωσιακή πορεία για την αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 68,37 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και έξι πακέτα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν δύο της Alpha Bank αξίας άνω των 1,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,92% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να διαγράφει πλήρως όλα τα αρχικά του κέρδη και πλέον να υποχωρεί 0,46%. Σχεδόν απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις 51 προς 49, ενώ 20 παραμένουν αμετάβλητες. 

Κέρδη 2,37% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς η Alpha Bank ενισχύεται 4,88%, η Eurobank έχει κέρδη 1,53%, η Εθνική Τράπεζα έχει άνοδο 1,81%, ενώ στο +0,7% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Η πολύ καλή πορεία για τη μετοχή της Alpha Bank ήταν κάτι απόλυτα αναμενόμενο καθώς η αναβάθμισή της και η ένταξή της στον δείκτη MSCI Standard Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) από τις 14 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ, εκτιμάται από τη JPMorgan ότι θα οδηγήσει σε εισροές 180 εκατ. δολαρίων από παθητικά χαρτοφυλάκια.

Πέραν, όμως, κατά κύριο λόγο της Alpha Bank και ακολούθως και των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, η εικόνα στο ταμπλό δεν προκαλεί ενθουσιασμό, με τις περισσότερες μετοχές να εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, ενώ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει ο τίτλος της Aegean Airlines με κέρδη 0,75% και αυτός της Mytilineos με άνοδο 0,89%. 

Το μεγάλο ερωτηματικό για την αγορά παραμένει η αναζήτηση ενός καταλύτη που θα την οδηγήσει υψηλότερα, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολα να βρεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την καλοκαιρινή περίοδο, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι συναλλαγές στις αγορές διέρχονται μία περίδο... ραστώνης. 

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι το ΧΑ και οι μετοχές τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, ωστόσο βραχυχρόνια υπάρχει διάχυτος προβληματισμός. Η βασική εστία προβληματισμού είναι το γεγονός ότι δεν μπαίνει «φρέσκο» χρήμα στο ΧΑ, κάτι που φαίνεται ότι συνδέεται και με την έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις επιδράσεις στον τουρισμό και τα δημόσια οικονομικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.