ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Έλαμψε η μετοχή της Alpha Bank, υστέρησε η υπόλοιπη αγορά

Οι εντυπωσιακά αυξημένες συναλλαγές και η ισχυρή άνοδος της Alpha Bank μετά την αναβάθμιση από την MSCI δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την οριακή πτώση του Γενικού Δείκτη και να αλλάξουν την εικόνα επενδυτικής άπνοιας.

Αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν η μετοχή της Alpha Bank, μια ημέρα πριν την εισαγωγή των μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου και την ενεργοποίηση της αναβάθμισής της στους δείκτες της MSCI. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να βγάλει και την υπόλοιπη αγορά από την κατάσταση επενδυτικής άπνοιας και στασιμότητας όπου βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης παρότι άνοιξε την συνεδρίαση με μεγάλη φόρα κερδίζοντας 1,3%, όχι μόνο δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από το σημαντικό τεχνικό όριο των 880 μονάδων αλλά ως την λήξη των συναλλαγών, έχασε όλα τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη για να κλείσει με οριακή πτώση 0,04% στις 873,87 μονάδες.

«Όλα τα λεφτά» στη συνεδρίαση, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ήταν η μετοχή της Alpha Bank η οποία συγκέντρωσε περίπου τα 2/3 των συνολικών συναλλαγών της αγοράς (72 εκατ. επί συνόλου 109,5 εκατ. ευρώ). Μετά την μεγάλη άνοδο της Παρασκευής κατά 10% η μετοχή συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία. Παρότι έκλεισε με κάποια απόσταση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, η Alpha τερμάτισε την συνεδρίαση με κέρδη 3,68%.

Η μετάβαση της Alpha Bank από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης της MSCI στον Standard Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, φέρνει εισροές που συνολικά υπολογίζονται στα 180 εκατ. δολάρια από την JP Morgan και οι  οποίες ήταν σήμερα αρκετές να δώσουν στήριξη όχι μόνο στην ίδια μετοχή της Alpha Bank αλλά συνολικά στον τραπεζικό κλάδο.

Όμως παρότι τα 180 εκατ. δολάρια δεν παύουν να είναι ένα σεβαστό ποσό για μια «ρηχή» αγορά όπως η ελληνική, επιβεβαιώθηκε και σήμερα ότι το κύριο πρόβλημα του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι το «πάγωμα» νέων εισροών χωρίς τις οποίες είναι δύσκολο η αγορά να ξαναπιάσει το νήμα της ανόδου για να κινηθεί προς τις 1.000 μονάδες. 

Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει τις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων στο ΧΑ κυρίως από τα πιο μεγάλα και πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού είναι η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί για την αύξηση του κινδύνου χώρας (country risk) λόγω της επέλασης των μεταλλαγμένων εκδοχών του ιού, του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στην Ελλάδα και της αυξημένης αβεβαιότητας που δημιουργείται για την τουριστική σεζόν και το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το καταλυτικής σημασίας γεγονός που θα αλλάξει και πάλι προς το θετικό το κλίμα της αγοράς θα ήταν η επιβεβαίωση μέσα στον Αύγουστο ότι όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας δεν θα προκαλέσουν σοβαρή διαταραχή στην τουριστική κίνηση ώστε να μην μεταβληθεί στο χειρότερο και το μακροοικονομικό σενάριο για το 2021 που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4%-5%.

Στο ταμπλό, με εξαίρεση την Alpha Bank, ανοδικά κινήθηκαν σήμερα, η Eurobank κατά 0,63%, και η Εθνική κατά 0,30%, ενώ υποχώρησε κατά 0,70% η Τράπεζα Πειραιώς. Η άνοδος της Alpha ήταν ικανή να ανεβάσει και τον δείκτη του κλάδου των τραπεζών κατά 1,16%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση το γενικό μοτίβο ήταν οι μικρές διακυμάνσεις. Ξεχώρισε για την άνοδο της κατά 1,77% αλλά και για το γεγονός ότι ήταν δεύτερη σε συναλλαγές στην αγορά η μετοχή του ΟΠΑΠ. Αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω των φόβων για νέους περιορισμούς στο λιανεμπόριο ήταν η μετοχή της Jumbo που έχασε 1,41% . Ελαφρά ενισχυμένος κατά 0,27% έκλεισε ο ΟΤΕ.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,605), των Ταξιδιών (+1,68%) και των Τραπεζών (+1,16%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,31%) και της Τεχνολογίας (-1,16%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 63.773.130 και 3.756.833 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν Alpha Bank με 72,521 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 7,080 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπήτορς Συμμετοχών +12,96% και ΣΙΔΜΑ +6,29%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Νάκας -7,50% και SATO -6,06%.

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν, ως εξής:

ΤΙΤΑΝ: 16,1000 +0,25%

ΑΔΜΗΕ: 2,5700 -1,15%

ALPHA BANK: 1,1260 +3,68%

AEGEAN AIRLINES: 5,3500 +0,75%

VIOHALCO: 4,4500 -1,98%

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 9,3900 +0,11%

ΔΕΗ: 8,7500 -0,06%

COCA COLA HBC: 29,7000 -0,60%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 1,4500 -0,41%

ΕΛΠΕ: 5,8200 -2,51%

ΕΘΝΙΚΗ: 2,3300 +0,30%

ΕΥΔΑΠ: 7,9000 -2,35%

EUROBANK: 0,8300 +0,63%

ΕΧΑΕ: 4,0800 +2,90%

LAMDA DEVELOPMENT: 7,5400 -0,33%

MOTOR OIL: 13,9200 +0,07%

JUMBO: 14,0000 -1,41%

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: 14,6700 +0,07%

ΟΛΠ: 19,9600 +0,30%

ΟΠΑΠ: 12,6800 +1,77%

ΟΤΕ: 14,7650 +0,27%

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 1,4200 -0,70%

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 8,7800 -1,79%

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: 11,8000 -1,17%

ELVALHALCOR: 1,9720 -1,00%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. τεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στο Χρηματιστήριο, κέρδη +1,44% ο ΓΔ με αιχμή Aegean και τράπεζες

Πάνω από τις 2.050 μονάδες ο Γενικός Δείκτη με τράπεζες και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στα 255 εκατ. η αξία συναλλαγών. Σε επίπεδα ρεκόρ η Wall Street.