ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Νέες μετοχές Alpha και μέρισμα ΟΠΑΠ οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ

Μεγάλες απώλειες -4,7% για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, πτώση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποκοπή μερίσματος. Στήριξη από Coca-Cola HBC με +1,38%.

Σε πτωτική πορεία κινείται η αγορά, καθώς επηρεάζεται και από τη σημερινή αποκοπή μερίσματος στον ΟΠΑΠ ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα άρχισε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Alpha Bank, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκαλώντας πίεση στη μετοχή ύστερα από δύο συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου. Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει πέριξ του επιπέδου των 870 μονάδων, ενώ οριακές απώλειες σημειώνουν οι διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί μόλις 0,04%. 

Στις 11:10 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,35% στις 870,30 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 20,07 εκατ. ευρώ. Πτώση -0,71% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μόλις 0,03% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Ισορροπία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο 28 προς 30 ενώ 14 παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο -0,81% διαμορφώνεται ο τραπεζικός δείκτης, καθώς η μετοχή της Alpha Bank μετά το χθεσινό ράλι υποχωρεί 1,47%, με τη Eurobank να ενισχύεται μόλις 0,05%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,86%, ενώ στο -0,99% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς υποχωρεί 4,57%, ενώ ακολουθούν αυτές των ΟΤΕ με πτώση 1,74% και ΕΧΑΕ με απώλειες 1,35%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει ο τίτλος της Coca-Cola HBC στο +1,38%, γεγονός που λόγω της βαρύτητας της μετοχής «κρατά» την αγορά προκειμένου να μη διολισθήσει ακόμη χαμηλότερα και ΕΛΠΕ με κέρδη 1,20%. 

Η αγορά έδειξε, για μία ακόμη φορά, στη χθεσινή συνεδρίαση ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και ακολούθως γι' αυτήν τουρισμού και οικονομίας, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο και να πραγματοποιούν μόνο κινήσεις πώλησης, κυρίως για μετοχές που έχουν «τρέξει» το προηγούμενο διάστημα. Βασικό, άλλωστε, χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι το μόνο ενδιαφέρον ήταν η πορεία της Alpha Bank ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είχαν... διαδικαστική συμμετοχή. 

Στα θετικά, πάντως, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται και η τυπική έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» από τους υπ. Οικονομικών της ΕΕ, μία απόφαση, που μπορεί να έχει προεξοφληθεί, μεν, από την αγορά, δεν παύει, όμως, να αποτελεί χαρμόσυνη είδηση, κυρίως υπό το πρίσμα ότι τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαψης αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία εντός του επόμενου μήνα. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των τροφίμων (+1,44%) και του Πετρελαίου (+0,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-4,40%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,70%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Reds +3,67% και Premia +2,50%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ -4,50% και CPI -3,45%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Sell-off λόγω μετάλλαξης στις αγορές, προς τις 860 μονάδες ο Γ. Δείκτης

Κάτω από τις 870 μονάδες έχει υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης, με πτώση που πλησιάζει το 4%. Έντονες πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μεγάλη πτώση των τραπεζών. Πτώση στα futures του S&P 500 και στο πετρέλαιο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική ορμή στο Χρηματιστήριο αλλά με απουσία των επενδυτών από τις ΗΠΑ

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε πάλι τις 900 μονάδες, όμως ήταν αισθητά μειωμένη η αξία των συναλλαγών, λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Ξεχώρισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρείται ανοδικά αλλά με αναιμική αξία συναλλαγών το Χρηματιστήριο

Ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, αλλά ο τζίρος παραμένει καθηλωμένος σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 23 εκατ. σε μία ένδειξη χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.