ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ήπια πτωτική κίνηση για το Χρηματιστήριο με ενισχυμένη αξία συναλλαγών

Οι πιέσεις εστιάζονται στη μετοχή του ΟΠΑΠ στο -4,9%, λόγω του ότι διαπραγματέυεται χωρίς το μέρισμα, αλλά και σε αυτήν του ΟΤΕ που εμφανίζει απώλειες άνω του 2%.

Διατηρείται σε πτωτική πορεία η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σταθερά χαμηλότερα από το επίπεδο των 870 μονάδων, καθώς σημειώνονται σημαντικές πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 0,55 ευρώ. Σε διαπραγμάτευση από σήμερα και οι νέες μετοχές της Alpha Bank, μετά την ΑΜΚ,, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται και στον δεικτοβαρή τίτλο του ΟΤΕ. Αντίθετα ήπια πτωτικά κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τον Stoxx 600 να εμφανίζει αμελητέα πτώση 0,05%. 

Στις 14:11 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,45% στις 869,97 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στο επίπεδο των 874,34 μονάδων και χαμηλό στις 866,97 μονάδων. Σημαντικά αυξημένη η αξία των συναλλαγών, η οποία φθάνει στα 64,28 εκατ. ευρώ, με τις συναλλαγές στην νέα μετοχή της Alpha Bank να καλύπτουν σχεδόν το 50%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,18%. Ανοδικά κινούνται 32 μετοχές, 63 πτωτικά και 21 παραμένουν σταθερές.

Αντιστροφή τάσεων για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος «έσβησε» όλες τις αρχικές απώλειές του και πλέον ενισχύεται 0,27%, με την Alpha Bank να έχει μαζέψει την πτώση της στο 0,4%, ενώ αντίθετα κέρδη 2,62% εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,19% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,2% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πέραν του ΟΠΑΠ ο οποίος υποχωρεί 4,97%, αλλά η πορεία αυτή είναι και «τεχνική» καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα, «βαρίδι» για την αγορά αποτελεί η μετοχή του ΟΤΕ η οποία αποδυναμώνεται 2,35%. Σημαντικές οι πιέσεις για τους τίτλους των Aegean Airlines και EXAE με απώλειες 1,5% και 1,8% αντίστοιχα. Αντίθετα τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+0,88%) και της Σαράντης (+0,46%).

Και στη σημερινή συνεδρίαση το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υποτονικό, ενώ η αύξηση της αξίας των συναλλαγών - όπως συνέβη και χθες- οφείλεται αποκλειστικά στη μετοχή της Alpha Bank και στο γεγονός ότι από αύριο θα διαπραγματεύεται πλέον στον δείκτη MSCI Emerging Standard, μετά την αναβάθμισή της, λόγω αύξησης της κεφαλαιοποίησης. Εάν δεν υπήρξε αυτή η εξέλιξη όλα δείχνουν ότι η αγορά θα κινούνταν σε κλίμα... θερινής ραστώνης, ενώ την ίδια ώρα η απομάκρυνση του ΓΔ από το επίπεδο των 880 μονάδων και μάλιστα εν τω μέσω του καλοκαιριού, μάλλον δημιουργεί συνθήκες διατήρησης του κλίματος χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Στα θετικά για την οικονομία και ίσως και για την αγορά, το γεγονός ότι το Ecofin ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», κάτι που ήταν, μεν, αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για να εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα κεφαλαία από το Ταμείο Ανάπτυξης. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,88%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,34%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-5,05%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,41%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 24.722.663 και 958.588 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 38 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 5,361 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι +19,23% και ΑΝΕΚ +6,17%.Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -16,00% και ΟΠΑΠ 5,21%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.