ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Συγκρατημένη πτώση για το Χρηματιστήριο, με υψηλή αξία συναλλαγών

Ξεπερνά τα 89 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τον ΓΔ να διατηρείται κοντά στο επίπεδο των 870 μονάδων, βοηθούμενος από τις μετοχές των ΕΤΕ και Coca-Cola HBC.

Περιορίζει σημαντικά τις απώλειές της η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει υψηλότερα από τις 870 μονάδες, χάρη στην πολύ καλή μπορεία μετοχών όπως αυτές των ΕΤΕ, ΔΕΗ και Coca-Cola HBC και παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στον τίτλο του ΟΠΑΠ, λόγω του ότι η μετοχή του διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 0,55 ευρώ. Την ίδια ώρα ήπια πτωτικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να αποδυναμώνεται 0,14%. 

O Γενικός Δείκτης στις 15:53, διαμορφώνεται στις 871,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,26%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 866,97 μονάδες (-0,79%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 89.60 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,17%. Ανοδικά κινούνται 46 μετοχές, 61 πτωτικά και 21 παραμένουν σταθερές.

Παραμένει σε θετική πορεία ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύεται 2,32%, την Alpha Bank να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, καθώς υποχωρεί μόλις 0,04%. Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Στο -0,02% υποχωρεί η Eurobank, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις εμφανίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς καθώς βρίσκεται στο -1,76%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των Coca Cola HBC στο +1,14%, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται 0,9%, ενώ κατά 1,02% υψηλότερα κινείται η Τέρνα Ενεργειακή. Τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (-5,28%), ΟΤΕ (-2,56%), ΕΧΑΕ (-1,96%) και Aegean Airlines (-1,50%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 41.212.095 και 2.016.885 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 45,903 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 9,439 εκατ. ευρώ.

Και στη σημερινή συνεδρίαση το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υποτονικό, ενώ η αύξηση της αξίας των συναλλαγών - όπως συνέβη και χθες- οφείλεται αποκλειστικά στη μετοχή της Alpha Bank και στο γεγονός ότι από αύριο θα διαπραγματεύεται πλέον στον δείκτη MSCI Emerging Standard, μετά την αναβάθμισή της, λόγω αύξησης της κεφαλαιοποίησης. Εάν δεν υπήρξε αυτή η εξέλιξη όλα δείχνουν ότι η αγορά θα κινούνταν σε κλίμα... θερινής ραστώνης, ενώ την ίδια ώρα η απομάκρυνση του ΓΔ από το επίπεδο των 880 μονάδων και μάλιστα εν τω μέσω του καλοκαιριού, μάλλον δημιουργεί συνθήκες διατήρησης του κλίματος χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Στα θετικά για την οικονομία και ίσως και για την αγορά, το γεγονός ότι το Ecofin ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», κάτι που ήταν, μεν, αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για να εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα κεφαλαία από το Ταμείο Ανάπτυξης. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων(+1,18%) και της Τεχνολογίας (+1,13%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-5,07%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,35%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ευρωσύμβουλοι +19,23% και ΑΝΕΚ +6,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -16,00% και Minerva -7,14%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.