ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stock Market, metoxes, xrhmatisthrio, Athens Stock Exchange
Φωτο: Shutterstock

Συνεδρίαση σταθεροποίησης στο ΧΑ, οι αγορές περιμένουν «σήμα» από Fed

Οριακά υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στις τράπεζες. συναλλαγές σε πακέτα κρατούν σε αρκετά υψηλό επίπεδο τον τζίρο των συναλλαγών.

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων, διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη εντός περιορισμένης κλίμακας, ελαφρώς αυξημένων συναλλαγών, λόγω πακέτων Alpha Bank και Eurobank αλλά και απόλυτης «αυτοσυγκράτησης» των επενδυτών είναι η σημερινή στην ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σταθερά χαμηλότερα από το επίπεδο των 870 μονάδων. 

Την ίδια ώρα και στις διεθνείς αγορές το κλίμα είναι σχετικά υποτονικό με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται «κολλημένος» στο -0,2%, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, στην οποία θα αναπτύξει τόσο τις εκτιμήσεις του για την αμερικανική οικονομία αλλά και θα κληθεί να απαντήσει στο τι είναι έτοιμη να πράξει η Fed σε περίπτωση που η ανάκαμψη δεν ακολουθήσει τις εκτιμήσεις. 

Στη Λ. Αθηνών και στις 15:11 ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί μόλις 0,1% στις 868,68 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 865,06 μονάδες και υψηλό στις 873,43 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 51,96 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από τέσσερα πακέτα, ένα της Eurobank αξία άνω των 5,7 εκατ. ευρώ και τρία της Alpha Bank ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 58, έναντι 46 που κινούνται ανοδικά και 13 που παραμένουν αμετάβλητες. Περιορίζει στο 0,15% την πτώση του ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο +0,32%. 

Σταθερά στο κόκκινο ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 1,35%, κυρίως εξαιτίας της μετοχής της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί 2,81% (έχοντας, όμως, ενδοσυνεδριακά φθάσει να έχει απώλειες άνω του 4%), με την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,87% χαμηλότερα, την Τράπεζα Πειραιώς να σβήνει όλες τις αρχικές της απώλειες και να παραμένει αμετάβλητη, ενώ η Eurobank γύρισε σε θετική πορεία και ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,1%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη 4,65% μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η όλη διαδικασία και πιθανώς να «ησυχάσουν» και οι κόντρες μεταξύ διοίκησης και κορυφαίων μετόχων που έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά την εταιρεία. Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στους εφοπλιστές και το αν θα καταβάλουν τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που τους αναλογούν σύμφωνα με το ποσοστό τους. Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας εργάζεται εντατικά με στόχο η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Πτωτική κίνηση για τον τίτλο της ΔΕΗ, καθώς υποχωρεί 0,45%, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,75%, ενώ σε αυτό σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη προσφορά εκ μέρους των επενδυτών, γεγονός το οποίο «έπεισε» τη διοίκηση της επιχείρησης να αυξήσει το ποσό που θα κάνει δεκτό στα 500 εκατ., μία πληροφορία που φυσικά θα πρέπει να επαληθευθεί ή να διαψευσθεί με επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΔΕΗ. 

Οι θετικές, πάντως, ειδήσεις για την ελληνική οικονομία δεν λείπουν, μετά τη χθεσινή έγκριση απο το Ecofin του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με το οικονομικό επιτελείο να έχει τονίσει ότι έως το τέλος του 2021 η χώρα μας μπορεί να λάβει το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα πρώτα 4 δισ. ευρώ μπορούν να δοθούν έως και τα τέλη Ιουλίου. Βέβαια πρόκειται για μία έγκριση απόλυτα προεξοφλημένη από την αγορά, η οποία το πιθανότερο είναι ότι περιμένει να «δει» την πορεία των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κεφάλαια, ενώ παραμένει στο προσκήνιο και η ανησυχία για την πανδημία, λόγω και των συνεχώς αυξανόμενων νέων κρουσμάτων. 

Την ίδια ώρα το ΧΑ μπορεί να μοιάζει «κολλημένο» σε στενό εύρος διακύμανσης και να δυσκολεύεται να κατακτήσει και κυρίως να διατηρήσει το επίπεδο των 880 μονάδων, αλλά η κινητικότητα σε αυτό, από πλευράς ένταξης νέων μετοχών και ομολόγων σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αμελητέα. 

Ειδικότερα, έως τις 15 Αυγούστου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα έχει εισαχθεί η εταιρεία Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting. Παράλληλα, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί και οι αυξήσεις κεφαλαίου των Ελλάκτωρ (πήρε χθες έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), Ideal και Premia, οι διαδικασίες των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει. 

Το φθινόπωρο δρομολογείται μια ακόμη εισαγωγή βιομηχανικής εταιρείας (κλάδος Ανακύκλωσης) στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., μια εισαγωγή εταιρείας πληροφορικής στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ η Capital Maritime & Trading συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη θα εκδώσει ομόλογο άνω των 100 εκατ. ευρώ, στο δρόμο που χάραξε η Costamare.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική εμφάνιση αγοραστών στο ΧΑ, ισχυρή αντίδραση μετά το sell off

Ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών αποδεικνύεται η μεγάλη πτώση, λόγω του στελέχους «Όμικρον». Ευρύ αγοραστικό ενδιαφέρον και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη 1,44% υψηλότερα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαθαίνει η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο, πάνω από 4% οι απώλειες του Δείκτη

Στα επίπεδα των 860 μονάδων έχει κατρακυλήσει ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις καθώς η εμφάνιση νέας παραλλαγής του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους για οικονομίες και αγορές.