ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

«Στασιμότητα» συναλλαγών στο Χρηματιστήριο με ήπια κέρδη για τον ΓΔ

Οριακά στο επίπεδο των 25 εκατ. η αξία κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Lamda Development να ξεχωρίζει καθώς έχει κέρδη που ξεπερνούν το 5%, ενώ η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της σημερινής έκθεσης του οίκου Fitch.

Σε ρυθμούς... καλοκαιρινών διακοπών κινείται η αγορά, με την αξία των συναλλαγών να επιστρέφει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να αποτυχαίνει στην προσπάθεια του να προσεγγίσει το επίπεδο των 870 μονάδων, καθώς οι αγοραστές παραμένουν στο περιθώριο. Ανάλογο, πάντως, κλίμα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,06%. 

Στις 15:28 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,21% στις 865,54 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να διαμορφώνεται στις 870,10 μονάδες, ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 863,96 μονάδες. Σχεδόν αμελητέα η αξία των συναλλαγών καθώς φθάνει στα 24,55 εκατ. ευρώ, με ισορροπία μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, καθώς το ισοζύγιο διαμορφώνεται στο 48 προς 42, ενώ 24 τίτλοι διατηρούνται αμετάβλητοι. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο μόλις 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,12%.

Απώλειες 0,55% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς μόνο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται με θετικό πρόσημο, έχοντας, όμως, περιορίσει τα κέρδη της στο +0,65%. Αντίθετα απώλειες 1,67% σημειώνει ο τίτλος της Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,25% και την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει αμετάβλητη. 

Ισχυρά κέρδη 5,72% εμφανίζει και η μετοχή της Lamda Development, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Οδ. Αθανασίου, σύμφωνα με τις οποίες η αξία των προπωλήσεων κατοικιών και πωλήσεων οικοπέδων στο Ελληνικό θα φθάσει στα 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και παράλληλα η εσωτερική αξία (Net Asset Value - NAV) της εταιρείας θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περισσότερο από 25% ετησίως, για να φτάσει, το 2025, στα 3 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Στους κερδισμένους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβάνονται οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean Airlines με άνοδο 2,23% και 1,76% αντίστοιχα. 

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η μετοχή της Ελλάκτωρ καθώς διαπραγματεύεται με την προσαρμοσμένη τιμή των 1,2630 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Η μετοχή κινείται υψηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή και στα 1,30 ευρώ, με την τιμή διάθεσης να είναι στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή και η σχέση 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλιές.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της σημερινής έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Fitch, με την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι και ο οίκος που έχει προσδόσει την υψηλότερη «βαθμολογία» στη χώρα μας. Πάντως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, καθώς υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόφαση του οίκου, εκτός βέβαια από μια υποβάθμιση. Η Citi εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης της αξιολόγησης. Ένα σενάριο είναι να αλλάξει το outlook σε θετικό και να ευθυγραμμισθεί η Fitch με την S&P. Αυτό θα σήμαινε προαναγγελία αναβάθμισης σε μεταγενέστερο χρόνο. Το άλλο σενάριο, που συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες αλλά δεν αποκλείεται, είναι να ανεβάσει τη βαθμολογία ο οίκος κατά ένα σκαλοπάτι.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+4,69%) και της Τεχνολογίας (+0,95%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ασφαλειών (-0,85%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,81%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 2.403.994 και 1.243.758 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Lamda Development με 3,861 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,717 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κυριακούλης (+8,09%) και Ιντερτέκ (+7,40%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λεβεντέρης(κ) (-8,18%) και Lavipharm (-6,12%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρατεταμένη απουσία επενδυτών στο ΧΑ, μικρές απώλειες χάρις στη Coca Cola HBC

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 50 εκατ. ευρώ, ενώ επικράτησαν καθαρά οι πτωτικές μετοχές. Στο 0,10% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με άνοδο 2,38% για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.