ΓΔ: 931.96 2.04% Τζίρος: 45.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:11:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Αθόρυβο» ράλι στο Χρηματιστήριο και στροφή σε μετοχές με story

Ξεπερνούν το 5% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ύστερα από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Επενδυτικά στοιχήματα σε μετοχές που εκτιμάται ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Χρησιμοποιώντας τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης Δευτέρας όχι ως σήμα αποχώρησης και περαιτέρω φόβου, αλλά ως ευκαιρία επανεκτίμησης δεδομένων και επανατοποθέτησης στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνουν να ποντάρουν στη μεγάλη εικόνα, στις επιχειρηματικές εξελίξεις και σε μετοχές και κλάδους που έχουν story.

Μετοχές και κλάδους που κυριαρχούν στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα μεγάλα project του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Φαίνεται πως αυτή η περίοδος, που έτσι κι αλλιώς διέπεται από μειωμένες συναλλαγές, είναι περίοδος που οι κωδικοί που δραστηριοποιούνται δεν εστιάζουν πρωτίστως στη μάκρο εικόνα, αλλά στη μίκρο, είναι δηλαδή μια περίοδος μετοχών και όχι δεικτών.

Μολονότι οι εξελίξεις στην Κίνα με τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους τεχνολογικούς κολοσσούς, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α., η ελληνική αγορά έχει δείξει καλή αντίδραση στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, κλείνοντας ανοδικά σε όλες.

Θυμίζουμε πως στην Κίνα οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν χάσει περισσότερα από 800 δισ. δολ. κεφαλαιοποίησης από τα υψηλά του Φεβρουαρίου λόγω του ασφυκτικού ελέγχου που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση και αυτό προκαλεί διεθνείς κραδασμούς, καθώς μεγάλου ύψους αμερικανικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αφήσει ελπιδοφόρα μηνύματα το τελευταίο εξαήμερο, καθώς η αγορά, χωρίς να ενθουσιάζει και χωρίς να έχει συναλλαγές που θα μαρτυρούσαν σημαντικές νέες εισροές, καταφέρνει να «χτίζει» καλύτερη τεχνική εικόνα, λαμβάνοντας ώθηση και από τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το -3,88% της προηγούμενης Δευτέρας (19/7) η αγορά αντιδρά σε ποσοστό 5,18% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 5%, ο Mid Cap ξεχωρίζει με αντίδραση +6,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ξανά ουραγός με άνοδο μόλις 3,53%.

Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε ταχύτατα από το πρόσφατο χαμηλό των 830 μονάδων και πλέον δείχνει διαθέσεις επαναφοράς στην περιοχή των 880-890 μονάδων, αν και για υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων απαιτούνται ισχυρότεροι καταλυτές και αύξηση του τζίρου. Χθες πάντως καταγράφηκε και μικρή αύξηση του τζίρου που ανήλθε στα 47,69 εκατ. ευρώ, με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ξεχωρίζουν διακινώντας 5,98 και 5,88 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πληροφορική, ενέργεια, υποδομές

Μπορεί οι τράπεζες να παρουσιάζουν νωθρή εικόνα τις τελευταίες ημέρες, όμως φαίνεται πως στην ευρύτερη αγορά υπάρχουν δυνάμεις και επιχειρηματική κινητικότητα που ωθούν πολλούς τίτλους σε εξαιρετική συμπεριφορά. Ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής καταγράφει σημαντικό ράλι όλο το τελευταίο διάστημα εν μέσω αρκετών deal τους τελευταίους μήνες, ενώ πάντα στην επικαιρότητα είναι οι κλάδοι της ενέργειας, των μετάλλων και των υποδομών.

Θυμίζουμε πως στην προχθεσινή συνεδρίαση άλλαξε χέρια το 29,5% της εταιρείας Ιντερτέκ με τη μετοχή χθες να κάνει ράλι +15,79%. Η Quest Συμμετοχών έκλεισε με ισχυρή άνοδο 5,15% στα 14,70 ευρώ, επίπεδα που ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά υψηλά αν συνεκτιμηθούν οι δωρεάν μετοχές της BriQ Properties, τα μερίσματα και οι πολλαπλές επιστροφές κεφαλαίου, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση 525 εκατ. ευρώ που τη φέρνει στην 24η θέση όλου του χρηματιστηρίου.

Η Ίλυδα συνέχισε το ράλι της με άνοδο 8,57% και +20% το τελευταίο 6ήμερο, η Profile +3,67%, Ideal +3,13%, Entersoft +2,63% (με νέα ιστορικά υψηλά και άνοδο 13,70% το τελευταίο 6ήμερο) και η Byte στο +2,15% χθες και +14,42% το 6ήμερο. Η Epsilon Net μετά το διαρκές ράλι του τελευταίου διαστήματος και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά διόρθωσε σε ποσοστό 3,80% χθες, όμως κερδίζει 31% στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η Mytilineos που ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα περιμένοντας ακόμη καλύτερη συνέχεια, κατέγραψε άνοδο 2,80% χθες, επανερχόμενη πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Ιουλίου, ενώ κερδίζει 9,38% το τελευταίο 6ήμερο.

Η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 3,40% ενώ κερδίζει 9,66% το ίδιο διάστημα, ο ΟΤΕ έκλεισε στο +2,39% κλείνοντας στα 15,19 ευρώ ήτοι πολύ κοντά στο υψηλό 13 ετών και στα 15,54 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι στο +7,03% το 6ήμερο. Σημαντικά πονταρίσματα επίσης στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν γίνει σε τίτλους όπως Coca Cola HBC (+7%), Lamda Development (+7,40%), Motor Oil (+6%), Autohellas (+13,74% λόγω αφύπνισης του τουρισμού), Πλαστικά Θράκης (+10%), AVAX (+8,41%), Intracom Holdings (+9,40%), Intrakat (+7,85%) κ.ο.κ.

Η αγορά λοιπόν δείχνει να εστιάζει σε επιμέρους τίτλους που είτε έχουν κάποια επιχειρηματική εξέλιξη, είτε καλά αποτελέσματα, είτε βρέθηκαν σε αγοραστική ευκαιρία λόγω της πρόσφατης απότομης πτώσης.

Μετά την εξαήμερη αντίδραση, μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες του μήνα Ιουλίου, ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. υποχωρεί αυτόν τον μήνα σε ποσοστό 0,97%, ο FTSE 25 χάνει 2,07%, ο Mid Cap ξεχωρίζει για άλλη μια φορά με έμφαση έχοντας άνοδο 2,56%, ενώ ουραγός παραμένει ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 6,50%.

Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, «κλειδί» σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η υπέρβαση των 885 μονάδων, που όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, «είναι το σημαντικό make or brake ημερήσιο επίπεδο μας στην παρούσα φάση της αγοράς. Ο τζίρος μπορεί να μην βοηθάει, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν και σοβαροί πωλητές, εκτός από τα "stop" που κτύπησαν, που να προβληματίζουν.

Για τον FTSE 25 που χθες έκλεισε στις 2.095,74 μονάδες αφήνοντας ταχύτατα πίσω τις 1.995,96 μονάδες που έκλεισε μετά το -4,10% της προηγούμενης Δευτέρας, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «το επίπεδο των 2.000 μονάδων δοκιμάστηκε δίνοντας αντίδραση, με πιο σημαντικό δεδομένο τη διακράτηση των 2.046 μονάδων στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναμέτρηση με τα επίπεδα των 2.140 – 2.150 μονάδων που είναι και κύρια αντίσταση αλλά και νέα είσοδος σε κλείσιμο ημέρας (2.143). Αντιθέτως, τα επίπεδα των 2.046 – 2.058 μονάδων είναι σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 2.008 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ 23 μηνών για τις τράπεζες στο ΧΑ, «σβήνουν» οι ζημιές της πανδημίας

Ξεπερνούν το 15% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, επέστρεψε χθες σε τιμή Φεβρουαρίου 2020. Εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές, βελτιωμένες οι τιμές - στόχοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «είδαν» στο ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί και άρχισαν να... ποντάρουν

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας και ελκυστικές αποτιμήσεις έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των ξένων. Το γύρισμα της αγοράς στο 2014 και το ξύπνημα των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο ενώ οι αγορές άρχισαν νέο ράλι

Έκλεισαν βιβλία για το 2021 οι ξένοι επενδυτές και γίνεται αισθητή η απουσία τους από την αγορά. Μόλις 34 εκατ. η χθεσινή αξία συναλλαγών χωρίς πακέτα. Αδυναμία ανοδικής κίνησης, την ώρα που κερδίζουν έδαφος οι αγορές σε Ευρώπη - ΗΠΑ.