ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, πιέσεις στο ευρύτερο ταμπλό

Η ανοδική πορεία των τραπεζών μετά τα ευχάριστα νέα για τον αναβάλλομενο φόρο μπαίνει «ανάχωμα» στις ρευστοποιήσεις που σημειώνονται στην αγορά μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων 8 ημερών.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να στοχεύει στις 890 μονάδες, ωστόσο η διάθεση για κατοχύρωση κερδών μετά το ανοδικό σερί 8 ημερών, εμποδίζει την ώθηση που δίνει ο τραπεζικός κλάδος που βρίσκεται και σήμερα στο προσκήνιο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:15, διαμορφώνεται στις 881,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,17%, με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο σήμερα, μετά τη λύση που έδωσε η Σεστο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και του κινδύνου ενεργοποίησής του σε περίπτωση ενδεχόμενων ζημιών από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της περαιτέρω δραστικής απομείωσης των κόκκινων δανείων ή εξαιτίας επιπτώσεων από την πανδημική κρίση.

Αυτό που αλλάζει με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα, αν εμφανίσουν ζημιές σε κάποια από τις επόμενες χρήσεις, που θα είναι «φορτωμένες» με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, να αποφεύγουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Ουσιαστικά, θα «βάζουν στην άκρη» το DTC για να το συμψηφίσουν με τα κέρδη επόμενων χρήσεων και σε μεγάλο βάθος χρόνου (εντός της 20ετίας που είναι και ο «χρόνος ζωής» του DTC). Μόνο αν παρέλθει η 20ετία χωρίς οι τράπεζες να έχουν εμφανίσει την απαραίτητη κερδοφορία για να εισπράξουν τις φορολογικές πιστώσεις θα είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν μετοχές υπέρ του Δημοσίου.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα στοίχημα μάλλον χαμηλού κινδύνου για τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ιδιώτες επενεδυτές. Αν και θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος να παρέλθει η 20ετία χωρίς οι τράπεζες να εμφανίσουν τα κέρδη που χρειάζονται για να λάβουν τις επιστροφές φόρου, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος αυτός έχει μόνο θεωρητική υπόσταση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, οι τράπεζες θα επανέλθουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Στην τελευταία της έκθεση, η JP Morgan εκτίμησε ότι το διατηρήσιμο ποσοστό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) του κλάδου είναι 8% με 9%, μια εκτίμηση αρκετά συντηρητική. Με τέτοια κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να «καθαρίσουν» χωρίς προβλήματα το DTC.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,81% με την μετοχή της Εθνικής να ξεχωρίζει με κέρδη 4%, και ακολουθεί η Πειραιώς με άνοδο 2,32% και η Eurobank με 2,05%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει οριακά κέρδη 0,18%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση σε ποσοστό 0,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πέφτει οριακά σε ποσοστό 0,10%. Μόνο η μετοχή της Jumbo με άνοδο 0,61% της Mytilineos με κέρδη 0,33% και η Ελλάκτωρ με 0,39% βρίσκονται σε θετικό έδαφος στο ταμπλό της υψηλής κεφαλοποίησης. Την ίδια στιγμή απώλειες σημειώνει η μετοχή της Τιτάν κατά 1,96%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 1,44% η Viohalco με 1,23% πτώση, ο ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,35% ενώ ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ με 1,38%, και η Μοτορ Οιλ με 1,02%. Απώλειες 1,50% και για την μετοχή του ΟΠΑΠ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Attica Bank +11,11% και Moda Bango +5,36%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Κτήμα Λαζαρίδη -5,24% και Χαϊδεμένος -3,82%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σφυροκόπημα» ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, χαμηλότερα των 890 μον. ο ΓΔ

Μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 5,8%, ενώ αρνητικά κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το αρνητικό διεθνές κλίμα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.