ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Με ώθηση από τράπεζες σπάει το φράγμα των 890 μονάδων ο ΓΔ

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο τραπεζικός κλάδος που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένος κατά 3,79% συνεχίζει να ενισχύεται από τα θετικά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και το αποτέλεσμα των stress tests.

Με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει το ανοδικό του ράλι, και διασπά το όριο των 890 μονάδων.  Οι τράπεζες ενισχύονται μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση των stress tests από την ΕΚΤ αλλά και τα θετικά νέα από τις εξελίξεις για την αναβαλλόμενη φορολογία, με τον κλάδο να έχει ενισχυθεί κατά 3,79% την περασμένη εβδομάδα. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 893,54 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,32 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει και νωρίτερα το Business Daily, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από άλλες τράπεζες της ευρωζώνης, ανάλογου μεγέθους, σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, ενώ τα κεφάλαιά τους είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις. Παράλληλα, η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο απομακρύνει τον κίνδυνο να ανακεφαλαιοποιηθούν τράπεζες με έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, εάν εμφανίσουν σε μια χρήση ζημιές λόγω των τιτλοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το stress test, το γενικό συμπέρασμα που αλλάζει την εικόνα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι δεν ανήκουν πλέον σε μια ειδική κατηγορία άκρως υψηλού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς έχουν καταφέρει σταδιακά, με τις επίπονες προσπάθειες εξυγίανσης και αλλαγής επιχειρηματικού μοντέλου των τελευταίων, να βελτιώσουν αρκετά τη θέση τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του δείκτη CET1 στα δύο σενάρια του ελέγχου, έχει ενδιαφέρον ότι όλες οι τράπεζες εμφανίζουν υγιή αύξηση στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές, ο δείκτης μειώνεται μεταξύ 6,40% (Εθνική) και 8,30% (Alpha Bank).

Τονίζεται, όμως, ότι με την προσθήκη και των νέων κεφαλαίων που άντλησαν πρόσφατα η Alpha και η Πειραιώς, τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον έλεγχο, για τη μεν Alpha Bank ο δείκτης στο δυσμενές σενάριο ανεβαίνει στο 10,20% και για την Πειραιώς στο 10%. Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν στο δυσμενές σενάριο άνετη υπερκάλυψη του ελάχιστου ορίου 4,50%, που θα ισχύσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,19% με την μετοχή της Εθνικής να σημειώνει κέρδη 1,84% και να ακολουθεί η Alpha με 1,79% και η Πειραιώς με 1,66%, ενώ μικρή άνοδο 0,25% καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,49%. Από τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημειώνει άνοδο 3,1%. Η μετοχή της Jumbo σημειώνει άνοδο 1,27%, ενώ η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 1,25% και του ΟΛΠ 1,14%. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της ΔΕΗ με πτώση 0,72% και η Lamda με 0,36%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σφυροκόπημα» ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, χαμηλότερα των 890 μον. ο ΓΔ

Μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 5,8%, ενώ αρνητικά κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το αρνητικό διεθνές κλίμα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει τις αγορές ο πληθωρισμός, πάνω από 2% οι απώλειες στο ΧΑ

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ακολουθεί τη διεθνή τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, ισχυρότερες οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.