ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική δυναμική στο Χρηματιστήριο, πάνω από τις 890 μονάδες ο Δείκτης

Η αγορά οδεύει προς τη 10η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση παίρνοντας ώθηση από τις τράπεζες. Σε ανοδική τροχιά και οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx 600 σε επίπεδο ρεκόρ.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων. Η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για δέκατη συνεδρίαση και στις προηγούμενες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 6,61%, με τις τράπεζες να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο έπειτα από τα θετικά νέα για τον αναβάλλομενο φόρο και τα επιτυχημένα stress test της ΕΚΤ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:15, διαμορφώνεται στις 893,69 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,61% με την αξία των συναλλαγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, να ανέρχεται στα 14,01 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύει επίσης η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους εκτός από την ενίσχυση των μεγεθών στην ευρωζώνη και στα εταιρικά αποτελέσματα. Με υψηλούς ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο καθώς το άνοιγμα της οικονομίας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Την Παρασκευή τα στοιχεία εμφάνιζαν πως η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από όσο προβλέπονταν στο β' τρίμηνο, βγαίνοντας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Ο Stoxx 600 βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά σήμερα καθώς βρέθηκε κατά 0,7% υψηλότερα. Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται μετά την ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές με την διάθεση για ρίσκο να ενισχύεται από τα πρόσφατα ενισχυμένα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ , αν και οι τιμές πετρελαίου χτυπήθηκαν από τις ανησυχίες για τη ζήτηση στη Κίνα.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,95% με τη μετοχή της Εθνικής να σημειώνει κέρδη 1,17% ενώ η Alpha ενισχύεται κατά 1,88% και η Πειραιώς έχει περιορίσει τα πρωινά της κέρδη στα 0,48%, ενώ η μετοχή της Eurobank σημειώνει οριακές απώλειες 0,03%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,61%. Από τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημειώνει άνοδο 4,65%. Η μετοχή της Jumbo σημειώνει άνοδο 1,19%, ενώ η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 1,47% και του ΟΛΠ 2,07%. Σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της ΔΕΗ με πτώση 0,66% και η Aegean με 1,67%.

Όπως έχει γράψει και νωρίτερα το Business Daily, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από άλλες τράπεζες της ευρωζώνης, ανάλογου μεγέθους, σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, ενώ τα κεφάλαιά τους είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις. Παράλληλα, η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο απομακρύνει τον κίνδυνο να ανακεφαλαιοποιηθούν τράπεζες με έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, εάν εμφανίσουν σε μια χρήση ζημιές λόγω των τιτλοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το stress test, το γενικό συμπέρασμα που αλλάζει την εικόνα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι δεν ανήκουν πλέον σε μια ειδική κατηγορία άκρως υψηλού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς έχουν καταφέρει σταδιακά, με τις επίπονες προσπάθειες εξυγίανσης και αλλαγής επιχειρηματικού μοντέλου των τελευταίων, να βελτιώσουν αρκετά τη θέση τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του δείκτη CET1 στα δύο σενάρια του ελέγχου, έχει ενδιαφέρον ότι όλες οι τράπεζες εμφανίζουν υγιή αύξηση στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές, ο δείκτης μειώνεται μεταξύ 6,40% (Εθνική) και 8,30% (Alpha Bank).

Τονίζεται, όμως, ότι με την προσθήκη και των νέων κεφαλαίων που άντλησαν πρόσφατα η Alpha και η Πειραιώς, τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον έλεγχο, για τη μεν Alpha Bank ο δείκτης στο δυσμενές σενάριο ανεβαίνει στο 10,20% και για την Πειραιώς στο 10%. Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν στο δυσμενές σενάριο άνετη υπερκάλυψη του ελάχιστου ορίου 4,50%, που θα ισχύσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+1,39%), του Εμπορίου (+1,05%) και των Τραπεζών (+1,02%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ασφαλειών (-1,09%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,19%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 2.298.647 και 728.328 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 2,543 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 1,125 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα +9,86% και Ιντερτέκ +8,47%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ειδησεοφωνική Ελλάς -4,00% και Κτήμα Λαζαρίδη -3,87%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομαδιαία κέρδη 1,30% για τον Γενικό Δείκτη με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 912,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς «ξέσπασε» την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 128 εκατ. ευρώ. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών, με εβδομαδιαία ενίσχυση 2,70%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατάει τις 910 μονάδες παρά τις πιέσεις ο ΓΔ, στήριξη από τράπεζες

Το αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει τον Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 910 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με ώθηση από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και την ανοδική πορεία των βαριών χαρτιών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 910 μονάδες στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.