ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Μάχη για τις 900 μονάδες στο ΧΑ, κόπηκε η φόρα των τραπεζών

Σε χαμηλές στροφές σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ωστόσο ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να διατηρεί το θετικό μομέντουμ και να προσπαθεί να διατηρηθεί στις 900 μονάδες. Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο.

Μάχη στα πέριξ του φράγματος των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που θέλει να διατηρήσει το ανοδικό σερί των τελευταίων 10 συνεδριάσεων ενώ οι τράπεζες δείχνουν να χάνουν την δυναμική τους μετά την άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το 10ετές ομόλογο με την απόδοση στο 0,555% σημειώνοντας πτώση 3,22%, καθώς οι επενδυτές έχοντας και την εγγύηση της ΕΚΤ μπορούν να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στις  14:20 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 900,68 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,36% με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 27,84 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος που έχει βρεθεί εν μέσω μαζεμένων θετικών ειδήσεων το τελευταίο διάστημα, όπως η ανθεκτικότητα που επέδειξαν στα stress tests και η συμφωνία του υπ. Οικονομικών με την ΕΚΤ για τον αναβαλλόμενο φόρο, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας σημειώνει οριακή άνοδο 0,07%. Το θετικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες εκθέσεις οίκων με τελευταία την S&P όπου σημείωσε ότι αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια για μείωση των «κόκκινων δανείων».

Από τις τραπεζικές μετοχές η Εθνική με κέρδη 0,69% και η Eurobank με 0,25% βρίσκονται σε θετικό έδαφος, ενώ με πτώση 0,22% κινείται η μετοχή της Alpha Bank και 0,41% χαμηλότερα είναι εκείνη της Τρ. Πειραιώς.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που σημειώνει άνοδο 0,24%, η Ελλάκτωρ αν και έχει περιορίσει σημαντικά τα πρωινά της κέρδη βρίσκεται υψηλότερα κατά 2,86%. Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,39% και ακολουθούν Jumbo και Coca Cola HBC με άνοδο 0,88%. Κέρδη 0,63% καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και 0,67% η ΔΕΗ. Με αρνητικό πρόσημο είναι τα ΕΛΠΕ που έχουν απώλειες 0,68% και η ΤΙΤΑΝ που βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,87% ενώ 0,51% χάνει η ΕΥΔΑΠ και 0,49% ο ΟΠΑΠ.

Όπως έχει γράψει και νωρίτερα το Business Daily, ασχέτως λοιπόν με τις βραχυχρόνιες κινήσεις της αγοράς και τις εκατέρωθεν παλινδρομήσεις, δεδομένου ότι είμαστε και σε περίοδο μειωμένων συναλλαγών λόγω καλοκαιριού, η ουσία είναι ότι τα δεδομένα της αγοράς συνηγορούν υπέρ ενός σταθερού ανοδικού momentum. Μοναδικός «εχθρός» αυτού του momentum της ελληνικής αγοράς, είναι μόνο μια σοβαρή – εκτός προγράμματος – επιδείνωση στο διεθνές κλίμα.

Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και αυτή υπόσχεται σημαντικές συγκινήσεις προσεχώς, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα αποτελέσματα μεγάλων ομίλων, όπως Mytilineos, Τιτάν, ΕΧΑΕ κ.α., δείχνουν ότι οι εταιρείες έχουν «γυρίσει» σε σημαντική ανάκαμψη ύστερα από την υπερδεκαετή κρίση, δείχνοντας αντοχές και στη διάρκεια του Covid-19. Στην αγορά υπάρχει τεράστια επιχειρηματική κινητικότητα, πολλά deal ανακοινώνονται ή κυοφορούνται, ενώ ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε ισχυρό momentum ανάληψης έργων.

Η Ελλάδα έχοντας πλέον ξεκάθαρο φιλοεπενδυτικό προφίλτα τελευταία χρόνια ελκύει επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών παγκόσμιας εμβέλειας που «χτίζουν» στη χώρα μας τεχνολογικά hub και data centers. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα «αγορά» για τη χώρα μας, που δεν είχε παρουσία πρωτύτερα, που με τη σειρά της αλλάζει και τα δεδομένα στο brain drain που στοίχειωσε την Ελλάδα όλη τη δεκαετία της κρίσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.