ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το κατώφλι των 900 μονάδων και τα νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Την εβδομάδα όπου, κατά παράδοση, το επενδυτικό ενδιαφέρον εξασθενεί λόγω των διακοπών του Αυγούστου, η αγορά θα κάνει την πρώτη αποτίμηση της επίδρασης των πυρκαγιών στην οικονομία και την πολιτική ζωή.

Μια πρώτη αποτίμηση των πολλαπλών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το ευρύτερο αποτύπωμα που αυτές (θα) επιφέρουν σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα επιχειρήσει να κάνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και μάλλον είναι ακόμη πολύ πρόωρο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι όποιοι εστιασμοί της αγοράς για την επόμενη ημέρα, θα είναι σε δύο, κύριους παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το νέο πεδίο δημοσιονομικών επιβαρύνσεων λόγω των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, πακέτο που ασφαλώς θα είναι εξαιρετικά μεγάλο και μάλλον το μεγαλύτερο που θα έχει δοθεί ιστορικά στη χώρα.

Σε δεύτερο επίπεδο και εν ευθέτω χρόνω, η αγορά πιθανότατα θα προσπαθήσει να «ζυγίσει» τις πολιτικές διεργασίες και τις τυχόν πολιτικές εξελίξεις. Θυμίζουμε πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, το 2007, είχαν προκληθεί τότε πολιτικές εξελίξεις. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση οι δύο περίοδοι δεν συγκρίνονται, ούτε από πλευράς δημοσιονομικού momentum και πορείας της οικονομίας, ούτε από πλευράς πολιτικού κεφαλαίου της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, συγκριτικά με την τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Ασφαλώς είναι εντελώς πρόωρο κάθε συμπέρασμα, ενώ και η αγορά σε καμιά περίπτωση δεν θα «βιαστεί» να προεξοφλήσει καταστάσεις. Από την άλλη πλευρά, συχνά τέτοιες καταστροφές, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, τα χρηματιστήρια τις αποτιμούν με διαφορετικό τρόπο, εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα και στο ντόμινο αλλαγών και πιθανών νέων μεταρρυθμίσεων που αυτές συχνά προκαλούν.

Άλλωστε, εισερχόμαστε στην εβδομάδα που παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ήτοι στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου συρρικνώνεται η αξία συναλλαγών, πέφτουν και οι ρυθμοί.

Καταλύτης τα εταιρικά αποτελέσματα

Από την άλλη πλευρά, σε καθαρά επενδυτικό επίπεδο, μοχλός και καταλύτης για την αγορά είναι τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έδωσαν παλμό όλο το τελευταίο 15ήμερο, οδηγώντας σε σημαντική αντίδραση το Χ.Α. που ταχύτατα έφυγε από τις 830 μονάδες και επέστρεψε στο όριο των 900 μονάδων.

Αυτό που αναζητούν οι επενδυτές είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, που ασφαλώς θα αλλάξει και το status quo στο ευρύτερο «ζύγισμα» της αγοράς. Τα έως τώρα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών, όπως έδειξαν έως τώρα τα μεγέθη των Πειραιώς Financial, Εθνικής Τράπεζας, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος, επιβεβαιώνουν ότι οι εταιρείες έχουν αφήσει πίσω την υπερ-δεκαετή κρίση, άντεξαν την περίοδο της πανδημίας και πλέον κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια των αποτελεσμάτων, θα αλλάξει και τη συζήτηση για το… δίκαιο των σημερινών αποτιμήσεων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ειδικά σε μια συγκυρία που η Ελλάδα αναμένει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώτη ουσιαστική διόρθωση, μετά από 14 συνεδριάσεις

Την Παρασκευή είχαμε την πρώτη - ουσιαστικά - πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 14 που έχουν λάβει χώρα από τις 18 Ιουλίου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 893,47 μονάδες με απώλειες 1,09%. Στα υψηλά ημέρας ο Γ.Δ. βρέθηκε έως τις 902,71 μονάδες, όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα.

Κύρια αιτία της πτωτικής – διορθωτικής συνεδρίασης της Παρασκευής δεν ήταν οι ισχυρές ρευστοποιήσεις αλλά η απουσία νέων αγοραστών, κάτι που μαρτυράται από το γεγονός ότι τα αρνητικά πρόσημα ήρθαν με αξία συναλλαγών μόλις 35 εκατ. ευρώ, μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών εβδομάδων.

H αγορά μπορεί να έπιασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης τις 900 μονάδες όμως το timing δεν έχει ωριμάσει για μια πειστική κατοχύρωση αυτών των επιπέδων.

Από εκεί και πέρα, οι συνεδριάσεις αυτών των ημερών, όπου η καλοκαιρινή ραστώνη επηρεάζει τις συναλλαγές και το επενδυτικό ενδιαφέρον, ασφαλώς και δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές για το momentum που μπορεί να διαμορφωθεί. Απλώς συντήρηση γίνεται, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε συγκεκριμένους τίτλους, που είτε έχουν κάποια είδηση, είτε έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,59%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,60%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,47%.

Σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη

Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια για διόρθωση τουλάχιστον έως τις 880 μονάδες υπάρχουν. Θυμίζουμε ότι από τις 18 Ιουλίου έως και τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει άνοδο σε ποσοστό 8,42%, ο FTSE 25 είχε ενισχυθεί κατά 8,70%, ο Mid Cap ήταν στο +6,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κερδίσει 11,24%.

Την ίδια ώρα, σημαντικά ήταν τα κέρδη και σε πολλούς τίτλους, κυρίως του FTSE 25 αλλά και της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Mid Cap βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης δεδομένων, ύστερα από το ράλι κοντά στο +30% από την αρχή του έτους.

Την Παρασκευή λοιπόν, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,11% με κλείσιμο στις 2.145,56 μονάδες, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.427,03 μονάδες με πτώση 0,87%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,81% με κλείσιμο στις 549,60 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ 23 μηνών για τις τράπεζες στο ΧΑ, «σβήνουν» οι ζημιές της πανδημίας

Ξεπερνούν το 15% τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη, επέστρεψε χθες σε τιμή Φεβρουαρίου 2020. Εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους και ελληνικές χρηματιστηριακές, βελτιωμένες οι τιμές - στόχοι.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «είδαν» στο ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί και άρχισαν να... ποντάρουν

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας και ελκυστικές αποτιμήσεις έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των ξένων. Το γύρισμα της αγοράς στο 2014 και το ξύπνημα των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο ενώ οι αγορές άρχισαν νέο ράλι

Έκλεισαν βιβλία για το 2021 οι ξένοι επενδυτές και γίνεται αισθητή η απουσία τους από την αγορά. Μόλις 34 εκατ. η χθεσινή αξία συναλλαγών χωρίς πακέτα. Αδυναμία ανοδικής κίνησης, την ώρα που κερδίζουν έδαφος οι αγορές σε Ευρώπη - ΗΠΑ.