ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Συγκέντρωση δυνάμεων για υπέρβαση των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Έχοντας συμπληρώσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 16 τελευταίες από τη διόρθωση της 19ης Ιουλίου (-3,88%), το ΧΑ παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και παραμένει στο κατώφλι των 900 μονάδων.

Εικόνα αγοράς που συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας αφενός μεγάλη ανθεκτικότητα στις όποιες κινήσεις ρευστοποιήσεων, ενώ με εναλλαγές πρωταγωνιστών και «άπλωμα» της κινητικότητας (και) στις μικρότερες αποτιμήσεις, δίνει σημαντικές βραχυχρόνιες αποδόσεις.

Έχοντας συμπληρώσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 16 τελευταίες από τη διόρθωση της 19ης Ιουλίου (-3,88%), το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα διατηρώντας όλα τα κέρδη του, ευρισκόμενο στο κατώφλι των 900 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 70 μονάδες από το χαμηλό 4μήνου και τις 830 μονάδες που βρέθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, κερδίζοντας έκτοτε 7,68%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 7,95%, τον Mid Cap +7,68% και τον τραπεζικό δείκτη +10,63%. Εξάλλου, πολλοί τίτλοι της μικρομεσαίας αποτίμησης έχουν εξαιρετικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα.

Με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε διαρκή άνοδο και τον Stoxx 600 σε νέο ιστορικό υψηλό, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο συνεχίζει και τον Αύγουστο να στηρίζει το momentumτων αγορών, με το Χ.Α. να καρπώνεται έστω και ελάχιστα αυτό το θετικό κλίμα. Το ξεκάθαρο στοιχείο στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα και μετά τη διόρθωση της 19ης Ιουλίου είναι ότι οι πωλητές μένουν στο περιθώριο.

Δεν υπάρχουν σοβαροί πωλητές, οπότε οι αγοραστές ακόμη και με ήπιες συναλλαγές επέβαλαν το ρυθμό τους, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη από τις 830 μονάδες στο κατώφλι των 900 μονάδων. Μολονότι οι συνεδριάσεις του Αυγούστου χαρακτηρίζονται από μειωμένες συναλλαγές, το στοιχείο της απόσυρσης των πωλητών, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά όλες τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η αγορά διατηρεί το ανοδικό της momentumκαι αργά ή γρήγορα ετοιμάζεται για την υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, που έχει «ταλαιπωρήσει» τεχνικά όλη την αγορά.

Το ράλι επιμέρους τίτλων

Αρκετοί τίτλοι όλων των κεφαλαιοποιήσεων έχουν σημαντικότατα κέρδη από 10% έως 30% στις τρεις τελευταίες εβδομάδες της ανοδικής αντίδρασης, με τις μετοχές του κλάδου της πληροφορικής να ηγούνται, ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη και για bluechips αλλά και για μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο κορυφαία blue chips της αγοράς, ο leader ΟΤΕ και η Mytilineos έκλεισαν χθες σε νέα υψηλά 13 και 14 ετών, αντίστοιχα, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 3.439 και 5.270 μονάδες. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα πρόσφατα.

Νέο ράλι χθες για τη μετοχή της Intralot (+13,95%) με κλείσιμο στα 0,49 ευρώ που είναι νέα υψηλά ενάμιση και πλέον έτους, με την αγορά να ποντάρει στις καλύτερες ημέρες που βλέπει ο όμιλος, ύστερα από την απαλλαγή από τον «βραχνά» της ανταλλαγής ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή ενισχύεται κατά 102,5% από τις 19 Ιουλίου!

Νέα ιστορικά υψηλά για την Byte Computer, που μόνο το τελευταίο διήμερο κερδίζει σχεδόν 17%, στο +16% η Ίλυδα το 3ήμερο, ενώ ράλι +20% της Frigoglass μετά τις εταιρικές ανακοινώσεις σχετικά με το νέο εργοστάσιο στη Ρωσία.

Δυναμική κίνηση και από τη Cenergy Holdings (+3,72%) καθώς η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε ένα ακόμη σημαντικό έργο, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Στην περιφέρεια, κέρδη 82% και 40,5% έχουν αντίστοιχα οι Ίντεργουντ (Ξυλεμπορία) και Unibios από τις 19 Ιουλίου. 

Πολλαπλά πακέτα

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν τα πολλά και σημαντικά πακέτα σε σημαντικά blue chips και μετοχές όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean Airlines και Eurobank. Συνολικά σ’ αυτές τις τέσσερις μετοχές πέρασαν πακέτα αξίας 16,68 εκατ. ευρώ, ήτοι το 37,57% του συνολικού τζίρου, που διαμορφώθηκε στα 44,73 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν μόλις 28,05 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα πολλά και σημαντικά πακέτα πιθανότατα να σημαίνουν νέες σημαντικές θέσεις και καινούρια πονταρίσματα, καθώς η αγορά βρίσκεται σ’ ένα κομβικό στάδιο, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, πολλά deal, αλλά και αναμονή μεγάλων projects λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη μετοχή της Μυτιληναίος πέρασε πακέτο 377.358 τεμαχίων στα 15,90 ευρώ αξίας 6 εκατ. ευρώ, στη Motor Oil πέρασαν δύο πακέτα αξίας περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, στην Aegean Airlines έγιναν δύο πακέτα αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ στη Eurobank άλλαξαν χέρια 5 εκατ. τεμάχια έναντι 4 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πολυήμερο «σφυροκόπημα» στο ΧΑ με απώλειες 15% για τις τράπεζες

Πτωτική υπερβολή στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν ακόμη και 18% μετά την άνοδο κοντά στις 950 μονάδες την 21η Απριλίου. Πόσο έχουν πέσει οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τι εκτιμούν οι αναλυτές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δοκιμασία του Δείκτη στις 900 μονάδες, ενώ βαραίνει το διεθνές κλίμα

Με την απότομη χθεσινή «βουτιά», ο Γ. Δείκτης «γράφει» απώλειες της τάξεως του 5% από το υψηλό της 21ης Απριλίου, περίπου όσο υποχώρησε και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI. Το στοίχημα αντίδρασης από τις 900 μονάδες. Πόσο έχασαν τα blue chips σε πέντε συνεδριάσεις.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έχασαν έδαφος στο 4μηνο: 28 με διψήφιο ποσοστό πτώσης

Δύσκολο ξεκίνημα του Μαΐου για το ελληνικό χρηματιστήριο, καλείται να αυτονομηθεί έναντι του δυσμενούς κλίματος στις αγορές. Ανθεκτικό το ΧΑ το πρώτο τετράμηνο με κέρδη 4,98% για τον Γενικό Δείκτη.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έσπασαν τα... κοντέρ των αποδόσεων το α' τετράμηνο

Έξι μετοχές είχαν αποδόσεις άνω του 30%, ενώ άλλες 13 κέρδισαν περισσότερο από 20%. Τίτλοι μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ στην 20αδα μπήκαν και τέσσερις μετοχές του FTSE-25.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κράτησε κέρδη τον Απρίλιο το ΧΑ κόντρα στη διεθνή υποχώρηση των αγορών

Σχεδόν 5% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη με τα blue chips της πραγματικής οικονομίας να έχουν τον πρώτο λόγο. Θετικό πρόσημο και στο 4μηνο (+3,26%). Πίνακες για τις αποδόσεις στον FTSE 25, τον Mid Cap και τις καλύτερες αποδόσεις στο σύνολο της αγοράς.