ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Εισαγόμενες πιέσεις για το ΧΑ, χάνει την επαφή με τις 900 μον. ο ΓΔ

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει στο επίπεδο των 880 μονάδων.

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η έλλειψη σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, στρέφει την προσοχή στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που οδηγεί τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες 1,7%, ενώ πτώση κοντά στο 1% εμφανίζουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Στις 11:26 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,99% στις 880,72 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 8,7 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,77% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται 1%. Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 67 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Στο 2,42% η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,52%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 2,73%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,27% χαμηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -1,52%. 

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ (-2,98%), ΟΤΕ (-2,28%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,05%), Μυτιληναίος (-1,92%)  και  Aegean Airlines (-1,84%). 

Ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική που ασκεί η Fed θα έχει ως πρώτη επίπτωση τη μείωση της ρευστότητας αρχικά στην αμερικανική αγορά και ακολουθώς σε όλη την υφήλιο, με χρηματιστήρια όπως το ελληνικό να επηρεάζονται από τα «απόνερα» μίας τέτοιας κίνησης, καθώς τα ξένα κεφάλαια θα καταστούν πολύ πιο επιλεκτικά στις τοποθετήσεις τους σε αγορές όπως το ΧΑ οι οποίες θεωρούνται «ρηχές». 

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει μοναδική αποστολή τον έλεγχο του πληθωρισμού, η Fed έχει διπλό καταστατικό στόχο: να εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης, διατηρώντας παράλληλα τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Το ειδικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την περίοδο της πανδημίας, στο πλαίσιο του οποίου αγοράζονται κάθε μήνα κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. δολ. και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αξίας 40 δισ. δολ., ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η Fed για να βοηθήσει την επαναφορά της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα (η δευτερογενής επίδραση, βέβαια, ήταν να γίνουν... τούρμπο οι αγορές).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,25%) και των Τραπεζών (-2,02%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva +5,83% και Fieratex +2,44%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λεβεντέρης (κ) -24,14% και Ίλυδα -5,63%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ