ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για το ΧΑ, σε υψηλό 19 μηνών ο Γ. Δείκτης

Με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με τις ξένες αγορές, η εγχώρια αγορά ανέκτησε τις απώλειες της πανδημίας. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια και το ερωτηματικό των τραπεζών.

Με τους καλύτερους οιωνούς θα μπει στο μήνα Σεπτέμβριο και στο τελευταίο 4μηνο του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό ράλι αντίδρασης στις τελευταίες σαράντα ημέρες, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περί τις 100 μονάδες ή 12% από τις 19 Ιουλίου, όταν και έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 830 μονάδες.

Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση έναντι των διεθνών δεικτών, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε λόγω του ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων του μήνα να πετύχει νέα υψηλά 19 μηνών, υποσκελίζοντας όλη τη ζημιά από την πανδημία, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε τέλη Ιανουαρίου 2020.

Χθες, σε μια συνεδρίαση με πλουραλισμό επιλογών, διάχυση ενδιαφέροντος και σημαντική αύξηση του τζίρου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 929,26 μονάδες και στο υψηλό ημέρας καταγράφοντας κέρδη 1,63%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 29 Ιανουαρίου 2020, ήτοι πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας.

Ήταν μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη που όμως ήρθε με τεράστια καθυστέρηση έναντι των ξένων αγορών και των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών τόσο της Ευρώπης όσο και των b, που από τα μέσα του 2020 είχαν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 βελτιώνουν διαρκώς τα ιστορικά τους ρεκόρ.

Αντιθέτως, η ελληνική αγορά λόγω του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα αλλά και λόγω άλλων παραγόντων όπως είναι το μεγάλο ρίσκο της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται καταλυτικά από την πορεία του τουρισμού, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει πρωτύτερα το πάρτι των ξένων αγορών, παραμένοντας ουραγός σε διεθνές επίπεδο.

Όμως, το ισχυρό ράλι των μετοχών της πραγματικής οικονομίας και κυρίως από τους κλάδους ενέργειας, υποδομών και κατασκευών, υποσκελίζει την αδυναμία των τραπεζικών τίτλων, ενώ και τα μηνύματα από τον τουρισμό, όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, είναι εξαιρετικά, άρα περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο δημιουργίας νέου ισχυρού δημοσιονομικού «ρήγματος» στην ελληνική οικονομία.

Αυτό, ισχυροποίησε σημαντικά τους αγοραστές όλες τις τελευταίες ημέρες και εξοβέλισε τους πωλητές, οπότε ακόμη και σε συνεδριάσεις με ήπιες συναλλαγές, δείκτες και μετοχές κινήθηκαν εύκολα υψηλότερα. Αυτό, έγινε πιο εμφανές την περασμένη εβδομάδα όπου με ήπιες συναλλαγές η αγορά κινήθηκε κατά 3,54% υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. την περασμένη εβδομάδα επανάκτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και χθες «έσπασε» τα προηγούμενα υψηλά της 14ης Ιουνίου και τις 927,29 μονάδες, είναι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα.

Η αγορά δείχνει σημάδια απελευθέρωσης και στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος με αρκετές εντολές αγοράς να μπαίνουν στο σύστημα, ενώ είναι πολύ θετικό ότι αυξήθηκε σημαντικά και η αξία συναλλαγών. Πιο αναλυτικά, από τα 30 και τα 35 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαστήματος (και λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης) χθες ο τζίρος ανήλθε στα 62,06 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 21 συνεδριάσεων. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 45,4 εκατ. ευρώ.

Συνάμα, φαίνεται πως η αγορά όχι μόνο δεν επηρεάζεται από τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά δείχνει να επιδοκιμάζει τις δομικές αλλαγές που (φαίνεται να) ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στη λειτουργία της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση σε κρίσιμες δομές του κράτους. H αγορά έχει ανάγκη από τη φυγή προς τα εμπρός και το ξεμπλοκάρισμα από τη μιζέρια και την καταστροφή των τελευταίων εβδομάδων, όπου το πλήγμα από τις φωτιές είναι εξαιρετικά μεγάλο και πολύ δύσκολα ιάσιμο.

Αυτές οι ημέρες επίσης θα έχουν αυξημένη κινητικότητα, καθώς σήμερα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από εισηγμένες όπως Eurobank, Motor Oil, Fourlis και Intercontinental, ενώ ολοκληρώνεται η προαιρετική δημόσια πρόταση του ΟΛΘ. Την ερχόμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ πλησιάζει και η ώρα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Εναλλαγές πρωταγωνιστών, rotation και διάχυση ενδιαφέροντος

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου και κυρίως της χθεσινής, ήταν η διάχυση της ρευστότητας σε όλων σχεδόν των ειδών τις μετοχές, ενώ στο χώρο του Large Cap μόνο η Jumbo έκλεισε οριακά πτωτικά. Στον αντίποδα, ξεχώρισαν οι ενεργειακές και οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου των υποδομών και των κατασκευών, με την Ελλάκτωρ να κερδίζει άνω του 7%, τα ΕΛΠΕ στο +5,93%, την ΕΥΔΑΠ +5,65%, ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν οι Μυτιληναίος, Viohalco, EXAE, Motor Oil, Coca Cola HBC, ElvalHalcor, Εθνική, Τιτάν και Σαράντης.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.225,94 μονάδες (+1,65%) απέχοντας όμως από τα υψηλά 18 μηνών που βρέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε σε νέα υψηλά 10ετίας και στις 1.519,90 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών.

Στον Mid Cap, η Fourlis ξεχώρισε με ράλι +6,97%, η Cenergy Holdings +5,53%,  ΕΥΑΘ +5,22%, AVAX +4,87%, Ικτίνος +4,71%, Έλτον +2,44% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς οι αγοραστές ήταν κυρίαρχοι, καθώς 90 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι μόλις 32 που υποχώρησαν. Ο Αύγουστος και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση ήταν λίαν κερδοφόρος για την αγορά, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 4,62%, ο FTSE 25 κερδίζει 4,37%, ο τραπεζικός μόλις +3,81%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 5,91%.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που ξεχωρίζουν το μήνα που φεύγει, στον Large Cap πρώτη είναι η Ελλάκτωρ με επίδοση 22,48%, η ΔΕΗ είναι στο +12,04%, ΕΥΔΑΠ +9%, ΟΤΕ +8,88%, Τέρνα Ενεργειακή +8,50%, ΕΛΠΕ +8,32%, ΟΠΑΠ +8,29%, Εθνική +7,28% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap ξεχωρίζουν επίσης οι κατασκευές – ενέργεια, με την AVAX στο +13,45% και την Intrakat +34%.

«Κλειδί» ο τραπεζικός δείκτης για τις 1.000 μονάδες

Αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος εδώ και μήνες άλλωστε έχει θέσει ως πρώτο – και εφικτό – στόχο τις 1.000 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.

Ο χρηματιστής σε χθεσινό του σχόλιο επισημαίνει πως «μια ενδεχόμενη κατοχύρωση των υψηλών έτους (σ.σ. όπως και έγινε) μπορεί να δώσει συνέχιση της ανόδου έως τα προηγούμενα υψηλά και τις 949 μονάδες. Όσο η αγορά κλείνει πάνω από τις 923 μονάδες, η τάση είναι επιθετική. Μία διάσπαση αυτών των επιπέδων, μπορεί να μας φέρει στις 916 μονάδες».  

Για τον FTSE 25 ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «όσο κινείται πάνω από τις 2.197 μονάδες, η τάση είναι επιθετική, ενώ τα επίπεδα των 2.252 – 2.260 μονάδων είναι κοντινή αντίσταση, με τις 2.310 μονάδες επόμενο μεγάλο στόχο».

Για τον τραπεζικό δείκτη τονίζει πως είναι αυτός που έχει κρατήσει πίσω την αγορά και υπολείπεται κατά 7% από τα υψηλά έτους στις 600 μονάδες τον περασμένο Ιούνιο. Τα επίπεδα των 560 μονάδων είναι σημαντική στήριξη και από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί αυτή η περιοχή, επόμενο κοντινό επίπεδο είναι οι 577 μονάδες και κατόπιν οι 600 μονάδες του Ιουνίου.

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως είναι «ο πιο ανισόρροπος κλάδος στην αγορά, παρόλα αυτά είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο Γενικό Δείκτη. Είναι και ο μόνος που ακόμα δεν έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα, κάτι που θα συμβεί με κλείσιμο πάνω από τις 561 μονάδες (σ.σ. χθες έκλεισε στις 562,25 μονάδες), και που σε περίπτωση που συμβεί θα δώσει την δυνατότητα στο Γ.Δ. να έρθει πιο κοντά στο στόχο των 1.000 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.