ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Οριακές διακυμάνσεις στο ΧΑ με «παγωμένη» την αξία των συναλλαγών

Συνεχίζει να ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank με κέρδη άνω του 1,5%, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχεται ο ΟΤΕ στο -1,9%. Οριακά υψηλότερα από τα 21 εκατ. ευρώ και το Γενικό Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης.

Σταθερά σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη θετική στροφή των τραπεζικών μετοχών, εκ των οποίων ξεχωρίζει αυτή της Eurobank, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλή και τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής. 

Στις 15:37 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,05% στις 916,69 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 919,74 μονάδες (+0,29%) και κατώτερη τιμή στις 912,98 μονάδες (-0,44%). Παραμένει υποτονική η αξία των συναλλαγών καθώς φθάνει μόλις στα 21,88 εκατ. ευρώ, με 58 μετοχές να κινούνται, 53 πτωτικά και 19 να παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,93%.

Διευρύνει τα κέρδη του στο 0,67% ο τραπεζικός δείκτης, με όλες τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται ανοδικά και να ξεχωρίζει αυτή της Eurobank με άνοδο 1,21%, της Alpha Bank να ενισχύεται οριακά κατά 0,69% έχοντας διαγράψει πλήρως τα έστω και μικρές αρχικές της απώλειες, της Τράπεζας Πειραιώς να έχει κέρδη 0,36%, ενώ σε θετική πορεία «γύρισε» και η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 0,12%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πολύ καλή πορεία ακολουθεί ο τίτλος της Ελλάκτωρ στο +1,54%, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται 1,39%, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θετική είναι η συμβολή και της Coca-Cola HBC με τη μετοχή να έχει άνοδο 1,15%. Στην αντίπερα όχθη, με σημαντικές πιέσεις κινείται η μετοχή του ΟΤΕ στο -1,94%, ενώ ενώ απώλειες που κυμαίνονται από 0,5% έως και 0,9% εμφανίζουν ΕΛΠΕ, Mytilineos και Jumbo. 

Το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας είναι η διακύμανση σε περιορισμένη κλίμακα και η διάθεση των επενδυτών να παραμείνουν στο παρασκήνιο, μετά από έναν πολύ καλό Αύγουστο όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και σε υψηλό 19 μηνών. Ακολούθησαν, όμως, συνεδριάσεις επιλεκτικής κατοχύρωσης κερδών και αδυναμίας του ΧΑ να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. 

Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ β' τριμήνου την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου πιθανώς να αποτελέσει κομβικό σημείο, αν και όλα δείχνουν ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα έχει καλή πορεία, χωρίς, όμως, να μπορεί να αποκλειστεί μία θετική έκπληξη και επιβεβαίωση των πιο αισιόδοξων αναλυτών, όπως αυτών της Εθνικής Τράπεζας, που βλέπουν ακόμη και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Ο βασικός κλάδος που θα διαδραματίσει ρόλο για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτός του τουρισμού εκπέμπει κάτι παραπάνω από θετικά μηνύματα, με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, βάσει και δεδομένων από διεθνείς αεροπορικούς συνδέσμους αλλά και τον τομέα της κρουαζιέρας, να προδιαθέτει για υψηλό επίπεδο εσόδων και μάλιστα σε αρκετά καλό ποσοστό σε σύγκριση με το 2019, ένα έτος - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η MIG με 1.632.012 και 1.306.806 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 2,268 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 2,229 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των τροφίμων (+0,97%) και του Εμπορίου (+0,76%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,01%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,44%). 

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Yalco +12,73% και Κλωστήρια Ναυπάκτου +6,98%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -7,97% και Minerva -6,78%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικών τάσεων λόγω Fitch και deals

Θετικός καταλύτης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που φέρνει το αξιόχρεο μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών με συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed.