ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερα από τις 900 μον. το ΧΑ με τα blue chips στο «κόκκινο»

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 4%, ενώ το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Συνεχίζει τη «διαγραφή» των κερδών που αποκόμισε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η ελληνική αγορά, η οποία σήμερα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί άνω του 1%. 

Στις 11:13 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 1,45% στις 895,77μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 11,05 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 47, έναντι 10 ανοδικών και 18 που διατηρούνται αμετάβλητες. Απώλειες 1,60% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,29%. 

Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος αποδυναμώνεται -2,58%, με την Εθνική Τράπεζα να δέχεται τις περισσότερες πιέσεις και να βρίσκεται στο -4%, την Alpha Bank να υποχωρεί 2,14%, τη Eurobank να έχει απώλειες 2,62% και την Τράπεζα Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,53%. 

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες που ξεπερνούν το 1% για Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. 

Η αγορά φροντίζει, για μία ακόμη φορά, να συμπορευθεί με τα διεθνή χρηματιστήρια όταν αυτά υποχωρούν, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, όμως, σε πλήρη αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να έχουν κατακτήσει επανειλημμένα ιστορικά υψηλά και η όποια διόρθωση να μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο. 

Στην αντίπερα όχθη το ΧΑ απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ κοντεύει να μηδενίσει, σε έξι συνεδριάσεις, όλα τα κέρδη που αποκόμισε τον Αύγουστο έχοντας διολισθήσει από τις 930 μονάδες που είχε κατακτήσει στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Το βασικό χαρακτηριστικό τόσο των τελευταίων συνεδριάσεων όσο και αρκετών κατά τη διάρκεια του 2021 είναι η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως προερχόμενης από ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία παραμένουν στο περιθώριο και το δικό τους κενό είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουν οι εγχώριοι επενδυτές.  

Απτή απόδειξη της απουσίας ενδιαφέροντος από το εξωτερικό αποτέλεσε και η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η Λ. Αθηνών παρέμεινε... αδιάφορη στην εντυπωσιακή πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο, με την ελληνική οικονομία να εμφανίζει μία από τις καλύτερες πορείες στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (+0,57%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,08%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,68%). Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 48 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πλαίσιο +2,03% και Δομική Κρήτης +1,98%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -9,09% και CPI -7,14%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές η ισχυρή ανοδική πορεία για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 4% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί ο τίτλος της Ελλάκτωρ με ενίσχυση άνω του 6%. Επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και στις διεθνείς αγορές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ξέσπασμα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ΧΑ και ευρωαγορές

Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με τον εγχώριο κλαδικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ στο +3,5% κινείται ο Euro Stoxx Banks. Ενισχύεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις αγορές, υποχωρούν οι ανησυχίες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

«Έκρηξη» ανόδου άνω του +4% για τον τραπεζικό δείκτη, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με θετικό πρόσημο, μετά την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση της μεταβλητότητας βλέπουν οι αναλυτές

Χαλαρώνουν οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα διεθνώς, αν και οι διαθέσεις των επενδυτών παραμένουν «εύθραυστες». Οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά σήμερα.