ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:49:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Σφυροκόπημα» ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, χαμηλότερα των 890 μον. ο ΓΔ

Μεγάλες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 5,8%, ενώ αρνητικά κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Διευρύνεται η υποχώρηση για την ελληνική αγορά, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο «κόκκινο» και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα και από το επίπεδο των 887 μονάδων. Ανάλογη, όμως, είναι η εικόνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, με τις απώλειες να φθάνουν στο 2% και τους επενδυτές να οδηγούνται, ελαφρώς πανικόβλητοι, στην έξοδο. 

Στις 15:35 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στο χαμηλό ημέρας των 886,83 μονάδων, εμφανίζοντας πτώση 2,85%, με την αξία των συναλλαγών –γεγονός αρνητικό σε μία πτωτική συνεδρίαση – να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και να φθάνει στα 44,88 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,92% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,96%. Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 97 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που φθάνουν στο 5,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 4,32%. Απώλειες 3,68% για τη Eurobank, με την Alpha Bank να υποχωρεί 4,19% και την Τράπεζα Πειραιώς να αποδυναμώνεται 3,74%. 

Πέραν των τραπεζικών μετοχών τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Aegean Airlines στο -3,98%, ενώ πτώση που ξεπερνά το 3% σημειώνουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ElvalHalcor. Άνω του 2% οι απώλειες για Coca-Cola HBC, Lamda Development, Motor Oil και Mytilineos. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η MIG με 3.173.545 και 2.455.663 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 3,737 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,624 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λάνακαμ (κ) +8,20% και Προοδευτική +8,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μπήτρος -12,73% και Λεβεντέρης(π) -9,52%.

«Βουτιά» των διεθνών αγορών

Η πτώση για την ελληνική αγορά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως εισαγόμενη, με την αρνητική πορεία να ξεκινούν οι ασιατικές αγορές, όπου ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, Hang Seng υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών και τη σκυτάλη να λαμβάνουν κατόπιν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

Πτώση 2,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν οι αγορές Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Την ίδια ώρα κάτι παραπάνω είναι οι πιέσεις που ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί άνω των 670 μονάδων ή 1,95%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 1,78% και τον Nasdaq να βρίσκεται στο -1,73%. 

Βασική «δικαιολογία» για την αρνητική πορεία είναι οι ανησυχίες για το πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να ενισχύεται σε όλη την υφήλιο και να μοιάζει «ανθεκτικός» στις όποιες κρατικές παρεμβάσεις, εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας. 

Παράλληλα τα τεράστια προβλήματα της κινεζικής εταιρείας real estate –μία από τις μεγαλύτερες της υφηλίου – Evergrande ενισχύουν τους φόβους για την κατάρρευσή της και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τον ακριβή αντίκτυπο που μπορεί να έχει όχι μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και για το σύνολο της κινεζικής οικονομίας. 

Επιπρόσθετα οι αγορές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη, κατ’ αρχήν για τις νέες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει για την πορεία οικονομίας, αγοράς εργασίας και πληθωρισμού στις ΗΠΑ και σε δεύτερο επίπεδο για το εάν θα δώσει ή θα αφήσει να εννοηθεί ότι έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ζητούμενο η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης

Δεν αποκλείουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ορισμένες μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμενα επίπεδα, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου.