ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ήπια ανοδική κίνηση για το Χρηματιστήριο, με βοήθεια από τις τράπεζες

Η θετική πορεία των τραπεζικών μετοχών βοηθά τον Γενικό Δείκτη να «γυρίσει» ανοδικά, άνω των 896 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με κέρδη 1,22%.

Θετική στροφή για την αγορά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται με διακύμανση μόλις έξι μονάδων, την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 0,66% υψηλότερα. 

Στις 15:21 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,20% στις 896,11 μονάδες, με το ενδοσυνεδριακό υψηλό να διαμορφώνεται στις 897,61 μονάδες, ενώ το χαμηλό άγγιξε τις 891,54 μονάδες. Ήπια η αξία των συναλλαγών στα 38,58 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται πακέτα που ξεπερνούν τα 13,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποιών ξεχωρίζουν δύο του ΟΠΑΠ με αποτίμηση υψηλότερη των 10 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,21%. 

Η γενικότερη στροφή της αγοράς θα πρέπει να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές, καθώς ο τραπεζικός δείκτης «έσβησε» όλες τις αρχικές του απώλειες και ενισχύεται πλέον κατά 0,58%, χάρη στην αντίστοιχη πορεία που ακολουθεί ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να έχει απώλειες άνω του 1%, ενώ πλέον ενισχύεται 1,22%. Κέρδη 0,10% για τη Eurobank, με την Alpha Bank να έχει άνοδο 0,71% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,28% υψηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέραν της Εθνικής Τράπεζας τη μεγαλύτερρη άνοδο εμφανίζουν οι τίτλοι των Elvalhalcor (+2,82%) αλλά και της Lamda Development (+1,35%), η οποία ανακάμπει μετά από αρκετές συνεδριάσεις όπου είχε σημειώσει σημαντικές απώλειες, ενώ η ΔΕΗ (+0,37%), τελικώς δεν κατορθώνει να κρατήσει μεγάλο μέρος των αρχικών της κερδών. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνει η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,54%. 

Η αγορά, για μία ακόμη συνεδρίαση, ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δεν «συμβαδίζει» με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έχουν καλύτερη εικόνα, καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής Evergrande, ενώ η αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Fed δεν φαίνεται να πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις. Οι αγορές έχουν, άλλωστε, προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με το ερωτηματικό να είναι ο ακριβής χρόνος που θα ξεκινήσει να το πράττει, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει με σταδιακό τρόπο. 

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο με τις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι η... αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στην οικονομία. Η δημοσοποίηση της 11ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν, δεν επεφύλασσε, μεν, εκπλήξεις αλλά ήταν, σε γενικό πλαίσιο, θετική για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας την καλή πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ