ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο, με ώθηση από τις τράπεζες

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank με κέρδη που ξεπερνούν το 1,6%, ενώ περιορίζει σημαντικά τα κέρδη του ο τίτλος της ΔΕΗ παρά το δυναμικό ξεκίνημα.

Το «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών, μετά από ένα αρκετά μουδιασμένο ξεκίνημα, οδηγεί υψηλότερα την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 875 μονάδες, ευθυγραμμισμένος και με το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,37%, ενώ σημαντικός είναι ο περιορισμός των κερδών για τη μετοχή της ΔΕΗ. 

Στις 12:31 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,4% στις 876,56 μονάδες, παρά το γεγονός ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης βρέθηκε να κινείται έστω και με ήπιες απώλειες, ενώ στα 16,55 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 53, έναντι 33 πτωτικών και 14 που παραμένουν αμετάβλητες. Κέρδη 0,41% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει οριακή άνοδο 0,05%. 

Διευρύνει στο +1,34% τα κέρδη του ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει με άνοδο 1,67%, ακολουθούμενη από αυτήν της Eurobank, η οποία ενισχύεται 1,63%, ενώ στο +1,24% κινείται ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς και στο +0,40% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσει το reverse split. 

Σημαντικός περιορισμός της ανόδου για τον τίτλο της ΔΕΗ, ο οποίος ενισχύεται 0,63%, ενώ είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση με κέρδη που ξεπερνούσαν το 3%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι μετοχές των Mytilineos (+2,42%), Ελλάκτωρ (+2,75%) και Aegean (+1,34%), ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Viohalco στο -1,57% αλλά και της Τιτάν στο - 1,35%. 

Η ΔΕΗ παραμένει, πάντως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εν αναμονή των λεπτομερειών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάθος για τη διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση της εταιρείας και για το εάν υπήρξε κάποια προνομιακή πληροφόρηση συγκεκριμένων επενδυτών. 

Την ίδια ώρα η αγορά προσπαθεί να ξεφύγει από την ταλαιπωρία των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου ο Γενικός Δείκτης δεν κατορθώνει να ξεπεράσει συγκεκριμένα επίπεδα και να αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα και μάλιστα σε μία περίοδο θετική για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο - κλειδί του τουρισμού. 

Οι αναλυτές βλέπουν εύλογα επιβαρυμένη την τεχνική εικόνα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και έως ότου ξεκαθαρίσουν οι όροι της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης όπως και ο MACD ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση, με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων. Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι διαδοχικά οι 870 και 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ