ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο με «αιχμή» τον τίτλο της Coca-Cola HBC

Η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς, όπου το κλίμα είναι αρνητικό λόγω και των φόβων για την ανάπτυξη της Κίνας. Πτώση που ξεπερνά το 1,4% για τον τίτλο της Coca-Cola HBC.

Η πτωτική πορεία του δεικτοβαρούς τίτλου της Coca-Cola HBC σε συνδυασμό με το διεθνές αρνητικό κλίμα οδηγεί χαμηλότερα την ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των 870 μονάδων, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,31%. 

Στις 11:25 ο Γενικός Δείκτης αποδυναμώνεται 0,65% στις 870,65 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 4,99 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 40, έναντι 24 ανοδικών και 11 που παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 0,64% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,10%. 

Στο -0,51% διαμορφώνεται ο τραπεζικός δείκτης, με την Eurobank να έχει απώλειες 0,71%, την Alpha Bank να υποχωρεί 0,22%, την Εθνική Τράεπζα να έχει απώλειες 0,73% και την Τράπεζα Περαιώς να κινείται 0,29% χαμηλότερα. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τον τίτλο της Coca-Cola HBC, ο οποίος υποχωρεί 1,45%, ενώ με απώλειες κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τους τίτλους των Sarantis, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση 0,37% για τον τίτλο της ΔΕΗ ο οποίος, πάντως, διατηρείται υψηλότερα των 8 ευρώ, ενώ στο -1% κινείται η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ενισχύονται οι ενδείξεις ότι ο όμιλος εξετάζει να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομόλογου. 

Το ΧΑ ευθυγραμμίζεται με το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο με τη σειρά του αποδίδεται στις νέες ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για την κινεζική οικονομία, με Goldman Sachs και Nomura να προχωρούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2021. Αυτό οδηγεί σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές, κάτι που όπως είναι φυσικό πλήττει και την εγχώρια αγορά, καθώς τα ξένα κεφάλαια προτιμούν να κρατήσουν στάση αναμονής. 

Πάντως από πλευράς οικονομίας και παρά τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί λόγω της εκρηκτικής πορείας των ενεργειακών τιμών, οι ειδήσεις εξακολουθούν να είναι θετικές, ενώ αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη φέτος στο 6,2% από 5,9% που είναι η τρέχουσα. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+0,50%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,36%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των τροφίμων (-2,58%) και των Προσωπικών προϊόντων (-0,60%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Kαρέλιας +,14% και Ξυλεμπορία (κ) +2,08% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δρομέας -4,26% και Centric Συμμετοχών -3,34%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικών τάσεων λόγω Fitch και deals

Θετικός καταλύτης η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, που φέρνει το αξιόχρεο μόλις μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών με συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed.