ΓΔ: 903.68 -0.49% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Πτωτικά το Χρηματιστήριο σε ευθυγράμμιση με το διεθνές αρνητικό κλίμα

Πιέσεις και για την ελληνική αγορά, οι οποίες, πάντως, είναι ηπιότερες σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή να παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Απώλειες για την εγχώρια αγορά, οι οποίες, πάντως, είναι λιγότερο «επιθετικές» σε σύγκριση με αυτές που καταγράφονται στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,7%, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις που το ακολουθούν. 

Στις 11:28 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,39% στις 880,59 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπερισχύουν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 40, έναντι 25 ανοδικών και 17 που διατηρούντια αμετάβλητες. Πτώση 0,40% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,35%. 

Απώλειες 0,40% για τον τραπεζικό δείκτη, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία υποχωρεί 1,04%, ενώ ακολουθεί αυτή της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 0,94%, ενώ στο -0,12% η Eurobank, ενώ οριακές απώλειες 0,09% εμφανίζει η Alpha Bank 

Σε πτωτική πορεία κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μοναδική εξαίρεση να αποτελούν οι τίτλοι των ΟΤΕ (+0,09%), Coca-Cola HBC (+0,32%) και Sarantis (+0,90%). Αντίθετα οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Viohalco (-1,54%), ΔΕΗ (-1,03%), ενώ απώλειες 0,82% και 0,91% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και Motor Oil αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι το brent συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τα 84 δολάρια. 

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι αρνητικό, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στο ράλι των τιμών ενέργειας, καθώς πέραν του φυσικού αερίου ανάλογες τάσεις καταγράονται και στο πετρέλαιο. Το υψηλό κόστος ενέργειας, πέραν της δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων, καθιστά πιο ακριβή και τη λειτουργία αρκετών κλάδων, με αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες να έχουν, ήδη, προχωρήσει σε ανακοινώσεις για μείωση παραγωγής ή ακόμη και διακοπή λειτουργίας μονάδων. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+0,81%) και της Τεχνολογίας (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των πρώτων Υλών (-1,02%) και του Πετρελαίου (-0,94%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +3,81% και Κτήμα Λαζαρίδη +3,16% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΣΙΔΜΑ -3,45% και Μύλοι Λούλη -2,33%.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρούνται οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο με εκ νέου χαμηλό τζίρο

Αρνητική πορεία για σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση μόνο τις μετοχές των ΕΤΕ και Lamda που έχουν οριακή άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη, όμως, να διατηρείται υψηλότερα από τις 900 μονάδες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Αφύπνιση αγοραστών με στοιχήματα για άνοδο του ΧΑ στις 1.000 μονάδες

Εν μέσω θετικών προβλέψεων από διεθνείς οίκους για το Χρηματιστήριο και το ΑΕΠ εκδηλώθηκε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε το Δείκτη με πειστικό τρόπο πάνω από τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν στα 100 εκατ. ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ανοίγει» τον βηματισμό του το ΧΑ με σημαντική αύξηση του τζίρου

Ξεχωρίζει η μετοχή της Jumbo με κέρδη που ξεπερνούν το 2,3%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και η αξία των συναλλαγών, με το ΧΑ να ακολουθεί, εκ νέου, πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών.