ΓΔ: 929.99 1.82% Τζίρος: 33.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Μάχη» για το «συν» στο ΧΑ με αύξηση τζίρου και κόντρα στην Ευρώπη

Αξιοσημείωτη αύξηση της αξίας συναλλαγών, με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τον τίτλο της ΔΕΗ να δίνουν τον τόνο στην αγορά. Στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για Jumbo, ενώ πτωτικά κινείται και η Coca-Cola HBC.

Διατηρείται σε ανοδική τροχιά η εγχώρια αγορά, αν και με περιορισμό των κερδών της, ενώ στα θετικά και αξιοσημείωτα είναι το καλό επίπεδο του τζίρου, ο οποίος στηρίζεται και στην ύπαρξη ορισμένων πακέτων, ενώ ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε επαφή με τις 900 μονάδες. 

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,35% και ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 0,51%, λόγω ανησυχιών για την κινεζική οικονομία και εν αναμονή εταιρικών μεγεθών τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και εκφράζονται φόβοι ότι θα έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Στις 13:10 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,10% στις 895,60 μονάδες, έχοντας επιτύχει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 899,03 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 29,80 εκατ. ευρώ. Σημαντική συμβολή στην αύξηση του τζίρου έχουν και «πακέτα» το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 4,5 εκατ., εκ των οποίων ξεχωρίζουν δύο της Alpha Bank άνω των 1,6 εκατ. και  ένα του ΟΠΑΠ στα 1,2 εκατ. ευρώ.  Κέρδη 0,15% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,28%. Σταθερό το προβάδισμα των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 57 έναντι 42 πτωτικών. 

Συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,21%, καθώς ο τίτλος της Eurobank έχει κέρδη 1,84%, της Alpha Bank ενισχύεται 0,49%, της Εθνικής Τράπεζας κινείται 1,88% χαμηλότερα ενώ στο +0,77% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο 1,22%, εν αναμονή και της αυριανής Γενικής Συνέλευσης στην οποία οι μέτοχοι της επιχείρησης καλούνται να εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ. Αντίθετα παραμένουν οι πιέσεις για τον τίτλο της Jumbo στο -1,64%, ενώ «βαρίδι» για τη συνολική εικόνα της αγοράς αποτελεί η πορεία του δεικτοβαρούς τίτλου της Coca-Cola HBC ο οποίος υποχωρεί 0,71%. 

Η καλή πορεία του τζίρου αποτελεί το σημείο – κλειδί για την γενικότερη εικόνα της αγοράς, καθώς προκειμένου το ΧΑ να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο και να επανέλθει με αξιώσεις πάνω από τις 900 μονάδες, απαιτείται ενίσχυση του τζίρου και παγίωσή του πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών, ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου».

Συνεχίζοντας, ο αναλυτής τονίζει πως «άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, η Αγορά οδεύει διαγραμματικά προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών, δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έκοψε τη φόρα του Γενικού Δείκτη η νέα «βουτιά» του δείκτη S&P 500

Με μικρές απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση παρότι έγινε προσπάθεια υπέρβασης των 920 μονάδων ενώ κράτησαν θετικά πρόσημα τράπεζες και ΟΤΕ. Έντονη αστάθεια στις αγορές ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων της Fed.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Θετική πορεία για το Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές

Διατηρείται κοντά στο επίπεδο των 920 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν. Σημαντικές πιέσεις για Ελλάκτωρ στον απόηχο των προβλημάτων στην Αττική Οδό.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε διεθνή θύελλα τα χρηματιστήρια, βαριές οι απώλειες για τον Γ. Δείκτη

Σε ζώνη διόρθωσης ο S&P 500 με απώλειες που ξεπερνούν το 10% από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Ανησυχίες για Fed και Ουκρανία. Γενικευμένες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ, που έχασε την στήριξη των 920 μονάδων.