ΓΔ: 878.71 -0.06% Τζίρος: 11.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:15:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Εντυπωσιακή πορεία για τον τζίρο ο οποίος ξεπερνά τα 44 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να πρωταγωνιστεί καθώς ενισχύεται 2,75%. Σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ και Jumbo.

Το νέο «ξύπνημα» των τραπεζικών μετοχών αλλά και η πολύ καλή πορεία για σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγεί σε διεύρυνση των κερδών για την εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται υψηλότερα από το επίπεδο των 907 μονάδων και να έχει εικόνα πολύ καλύτερη από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,12%. 

Στις 13:46 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,93% στις 907,28 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 907,51 μονάδων, ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν στις 899,41 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να κινείται με «επιθετικές» διαθέσεις φθάνοντας στα 44,03 εκατ. ευρώ, χάρη και στην ύπαρξη «πακέτων» το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών των πακέτων ξεχωρίζουν δύο του ΟΤΕ αξίας άνω των 5 εκατ., αλλά και αρκετά πακέτα για Alpha Bank και Eurobank με ύψος που ξεπερνά τα 2,61 και 2,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Απόλυτη επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 70, έναντι μόλις 23 που είναι πτωτικές. Κέρδη 1% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,75%. 

Στο +1,61% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να είναι αυτός που ξεχωρίζει καθώς ενισχύεται 2,75%, ακολουθούμενος από τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη 1,85%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 1,67%, τη Eurobank να έχει άνοδο 0,56%, ενώ θετική στροφή και για τη μετοχή της Attica Bank στο +0,25%. 

Με θετικό πρόσημο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ η έστω και οριακή υποχώρηση κατά 0,03% του ΟΤΕ χαλά ελαφρώς το κλίμα, με δεδομένη και την υψηλή βαρύτητα της μετοχής στον Γενικό Δείκτη. Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης οι μετοχές των Jumbo και ΔΕΗ, οι οποίες ενισχύονται 2,06% και 1,13%. Η ιδιαίτερα θετική εικόνα για τους δύο τίτλους αποδίδεται, για τη μεν Jumbo στη σημερινή ανακοίνωση για πρόσθετο μέρισμα 0,3 ευρώ προς τους μετόχους και στην περίπτωση της ΔΕΗ καταφθάνει μετά τη χθεσινή έγκριση, με ποσοστό σχεδόν 100%, τόσο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ όσο και της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Το «ξέσπασμα» της αγοράς καταφθάνει και μετά από μία πληθώρα θετικών εκθέσεων διεθνών χρηματοοικονομικών ομίλων τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ίδιο το ΧΑ. Μάλιστα σε report της η Goldman Sachs «βλέπει» τον Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ώρα σε έκθεσή της η HSBC δίνει «υπέρβαρη» (overweight) σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% το γ' τρίμηνο και το 7,5% το δ' τρίμηνο του 2021. 

Στους αισιόδοξους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται και η Citigroup, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος στο 8,8%, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ κατά την παρουσίαση της νέας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 8,5%. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών στην τελευταία αναθεώρησή του αναβάθμισε τη δική του εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξη στο 6,1% από 5,9% πριν. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.