ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Οριακές διακυμάνσεις για το Χρηματιστήριο με «βαρόμετρο» την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Στάση αναμονής από τους επενδυτές έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τη ΔΕΗ, με ήπιες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και «αντίσταση» από τον τίτλο της Coca-Cola HBC.

Σταθεροποιητική πορεία για την αγορά, με την προσοχή, όπως είναι φυσικό, να είναι στραμμένη στην ΑΜΚ της ΔΕΗ η οποία ξεκίνησε σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και τους επενδυτές να προτιμούν να μην αναλάβουν κάποιο μεγάλο ρίσκο, είτε αγοράς, είτε πώλησης μετοχών. Το ελληνικό Χρηματιστήριο ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εμφανίζουν ήπιες απώλειες, υποχωρώντας, όμως, από τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέκτησαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Πτώση 0,11% για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος, στις 11:46, διαμορφώνεται στις 904,15 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 9,53 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 41, έναντι 33 ανοδικών και 13 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 0,19% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,14% χαμηλότερα. 

Πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες 0,58%, παρά την ύπαρξη μίας ακόμη θετικής έκθεσης για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά από τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό  όμιλο JPMorgan, ο οποίος δίνει «υπέρβαρη» («overweight») στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, ενώ η Eurobank εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή της. Ανεξάρτητα από τα θετικά λόγια του αμερικανικού ομίλου η Eurobank εμφανίζει απώλειες 0,22%, η Alpha Bank κινείται 0,59% χαμηλότερα, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 0,47%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις με πτώση 1,36% δέχεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Απώλειες 0,32% για τον τίτλο της ΔΕΗ, με την τιμή, όμως, να βρίσκεται στα 9,2150 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από την κλίμακα προσφοράς μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, καλύφθηκε από την πρώτη ώρα του ανοίγματος σήμερα του βιβλίου προσφορών, σε μία μάλλον αναμενόμενη κίνηση με δεδομένες και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης. 

Ουσιαστικά η διοίκηση της επιχείρησης υπόσχεται το μεγαλύτερο turnaround στην επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας, με αύξηση κερδοφορίας κατά 1.279% μέσα σε μια πενταετία και διανομή μερισμάτων από το 2024.  Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ, υπό τον Γιώργο Στάσση, ξεκαθαρίζει στο ενημερωτικό δελτίο για την Α.Μ.Κ. ότι αυτές οι προβλέψεις συνοδεύονται από πλήθος «αστερίσκων» και θα χρειασθεί να συντρέξουν πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα αυτό το εντυπωσιακό turnaround story.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με την εμφάνιση ζημιών μέχρι και τη χρήση του 2019, η ΔΕΗ πέτυχε μικρή κερδοφορία (κέρδη προ φόρων 67 εκατ. ευρώ) στη χρήση του 2020. Στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση, όμως, παρουσιάζεται η προοπτική μεταμόρφωσης της ΔΕΗ σε μια... μηχανή παραγωγής κερδών.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θετική πορεία εμφανίζει ο τίτλος της Coca-Cola HBC με κέρδη 0,79%, ενώ άνοδο που ξεπερνά το 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΟΛΠSarantis και Mytilineos

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+0,96%) και των Ασφαλειών (+0,89%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,91%) και του Πετρελαίου (-0,20%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:CPI +5,23% και Epsilon Net +3,55% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα -7,69% και Elinoil -3,85%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ