ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Ελεγχόμενη υποχώρηση για το ΧΑ, παραμένει πρωταγωνίστρια η ΔΕΗ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τίτλο τόσο της ΔΕΗ όσο και της Τέρνα Ενεργειακή, με τον κλάδο να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, ενώ αντίθετα μεικτές τάσεις εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές.

Ήπια πτωτική κίνηση ακολουθεί η εγχώρια αγορά, με τον ενεργειακό κλάδο να συνεχίζει να εμφανίζει την καλύτερη πορεία, με πρωτοπόρο τη μετοχή της ΔΕΗ, με το ΧΑ να «διαχωρίζει» τη θέση του από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,04%. 

Στις 11:43 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 920,97 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 21,97 εκατ. ευρώ, χάρη και στην ύπαρξη αρκετών πακέτων, ενώ σχετική ισορροπία εμφανίζει το ισοζύγιο ανοδικών - πτωτικών μετοχών, καθώς φθάνει στις 42 προς 36, με 12 να παραμείνουν αμετάβλητες. Πτώση 0,16% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί ανοδική πορεία και να ενισχύεται 0,37%. 

Ακάθεκτη συνεχίζει την ανοδική της πορεία η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται 1,13% στα 10,77 ευρώ, εν αναμονή τόσο της εισόδου των νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ αλλά και της θεωρούμενης ως σίγουρης ένταξης του τίτλου στον MSCI Greece - Large Cap, μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβεί στις 17 Νοεμβρίου σε μία έκτακτη αναθεώρηση για τον συγκεκριμένο δείκτη και όχι στις 11 Νοεμβρίου όπου έχει προγραμματιστεί η κλασσική αναθεώρηση. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων στη μετοχή θα είναι υψηλότερες απ' όσες έχει εκτιμήσει η Societe Generale, που παρακολουθεί συστηματικά τους δείκτες MSCI και τις αναθεωρήσεις τους. Η Societe είχε εκτιμήσει ότι η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI θα έφερνε εισροές ύψους 47,7 εκατ. ευρώ. Όμως, σε αυτούς τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί υπόψη η «μεγέθυνση» της ΔΕΗ μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έφθασε τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι αρχικού ελάχιστου ορίου 750 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το χθεσινό κλείσιμο στα 10,65 ευρώ και με τον νέο αριθμό μετοχών, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στο ΧΑ, πάνω από τη Eurobank και πίσω μόνο από Coca Cola HBC, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Με τα νέα δεδομένα, η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει στη μετοχή της ΔΕΗ πρόσθετα κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, θα διαχυθούν ευρύτερα στην αγορά.

Πέραν της ΔΕΗ ανοδικά κινείται και η μετοχή της Τερνα Ενεργειακή, με κέρδη που φθάνουν στο 1,44%, με τον ενεργειακό κλάδο να είναι αυτός που ξεχωρίζει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά. 

Αντίθετα πτωτική πορεία ακολουθεί ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος υποχωρεί 0,48%, με τη Eurobank να έχει απώλειες 1%, την Alpha Bank να ενισχύεται 0,63%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,48% χαμηλότερα ενώ οριακές απώλειες 0,07% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι τίτλοι των ElvalHalcor με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, μετά τη δημοσιοποίηση και των στοιχείων που αφορούν το εύρος της απόδοσης για το 7ετές ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ, ενώ ενίσχυση που ξεπερνά το 1% σημειώνουν οι μετοχές των Viohalco, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,38%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-0,97%) και των Τροφίμων (-0,90%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:CPI +3,95% και Q&R+3,20% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Reds -6,43% και A.S. Company -4,21%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασε τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό πίεση τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Σαφής η επικράτηση των πωλητών, μέτρια η αξία συναλλαγών. Το γύρισμα της Coca Cola σε θετικό πρόσημο βοήθησε στη μείωση των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Viohalco και Titan διασώθηκαν με θετικό κλείσιμο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Σχεδόν στο 3% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, ενώ ξεπερνά το 2% η πτώση ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC. Αντιστέκονται στην πίεση ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Titan και Viohalco. Αρνητικά πρόσημα και στις αγορές της Ευρώπης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση για το Χρηματιστήριο, παραμένει αρνητικό το διεθνές κλίμα

Θετική η εικόνα για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές αλλά και για ορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να προσπαθεί να διατηρήσει τη θετική πορεία. Ράλι με κέρδη άνω του 5% για Intrakat.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Καλύφθηκε το χαμένο έδαφος στο ΧΑ με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI

Όλες οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη καλύφθηκαν με τη δυναμική αντίδραση (+2,43%) στη σημερινή συνεδρίαση. Τη σκυτάλη ανόδου από την Εθνική πήραν Eurobank και Πειραιώς. Ισχυρή άνοδος Coca Cola, Mytilineos, Jumbo.