ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαθέσεις σταθεροποίησης στο ΧΑ, διατηρούνται οι ανησυχίες για πανδημία

Οριακές πιέσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ παρά το ότι διαπραγματεύται χωρίς το μέρισμα, με την αγορά να κινείται σταθεροποιητικά και να έχει στραμμένο το βλέμμα της και στην εξέλιξη της πανδημίας.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα αλλά και εν αναμονή της αυριανής εισόδου των νέων μετοχών της ΔΕΗ, η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη όμως να διατηρείται υψηλότερα από το «ψυχολογικό» όριο των 910 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,1%. 

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,12% στις 912,38 μονάδες, έχοντας μαζέψει μέρος των αρχικών του απωλειών, ενώ η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 7,14 εκατ. ευρώ. Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 28 έναντι 17 πτωτικών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,17% και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,15% χαμηλότερα. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο δεικτοβαρής τίτλος του ΟΤΕ (-0,03%), διαπραγματεύεται χωρίς το έκτακτο μέρισμα που διανέμει στους μετόχους μετά την πώληση του 54% της Telekom Romania. Το μέρισμα έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι 0,248 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή θα διανεμηθούν συνολικά 113,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου. Παράληλλα αύριο θα πραγματοποιηθεί η είσοδος των νέων μετοχών της ΔΕΗ (+0,01%) που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου. 

Ήπιες απώλειες 0,13% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται 0,84%, την Alpha Bank να έχει πτώση 0,77%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,72% χαμηλότερα, ενώ στο -0,07% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του έτους και ενώ απομένουν μόλις 35 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, η ελληνική αγορά –ασχέτως πορείας Γενικού Δείκτη– είναι πολλαπλά «κερδισμένη» κατά το 2021. Πρόκειται για ένα έτος επιστροφής και αναβάθμισης για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, με μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, πληθώρα από deals, και εξαιρετικά σύνθετων διεργασιών σε πολλούς κλάδους. Μολονότι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση και να υπερκεράσει την κρίσιμη ζώνη των 930 – 950 μονάδων, οι προοπτικές τόσο για το υπόλοιπο του 2021, όσο και για τη νέα χρονιά διαγράφονται θετικές.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,06%) και της Τεχνολογίας (+0,64) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,89%) και των Κατασκευών (-0,82%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου +4,52% και Τζιαρακιάν +3,55% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -5,66% και Medicon -3,81%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.