ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος στο ΧΑ με «αφύπνιση» τραπεζών, «σκιά» τα νέα μέτρα για τον Covid

Με αυξημένες προσδοκίες αρχίζει από την Τρ. Πειραιώς η δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων από τις τράπεζες. Δυσάρεστη έκπληξη τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Διαθέσεις αφύπνισης έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με σωρευτική άνοδο του Γ. Δείκτη κατά 1,43% και στο επίπεδο των 923 μονάδων, όμως στη σημερινή συνεδρίαση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, καθώς αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά η πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τράπεζα για το 9μηνο, την Τρ. Πειραιώς, ενώ οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν την επίδραση στην οικονομία από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και αποτελούν μια μορφή lockdown για ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ότι οι φόβοι για δραστικότερα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας αποτελούσαν εδώ και αρκετές ημέρες έναν ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, προχωρώντας σε τοποθετήσεις στο ΧΑ. Αυτές τις ανησυχίες είχαν μετριάσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, την Τρίτη, με τις οποίες απέκλεισε νέα μέτρα στην κατεύθυνση αυτών που εφαρμόζονται στην Αυστρία (αυξημένοι περιορισμοί στη δραστηριότητα των ανεμβολίαστων), όμως χθες ήλθε η ανατροπή, με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.

Οι επενδυτές καλούνται να «ζυγίσουν» τις πιθανές επιδράσεις των νέων μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια οικονομικά (καθώς από πολλούς κλάδους τίθεται ζήτημα νέων μέτρων στήριξης). Το μπλόκο στους ανεμβολίαστους έρχεται σε μια περίοδο που το χρηματιστήριο έδειχνε σημάδια αφύπνισης και διάθεσης φυγής προς τα εμπρός, καθώς χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά δυόμισι μηνών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε σε υψηλά 6,5 μηνών και στα επίπεδα που είχε στις 7 Μαΐου 2021. Ειδικότερα, ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 923 μονάδες για πρώτη φορά από τις 31 Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 56 συνεδριάσεων, ξεπερνώντας εντελώς τη διόρθωση του τελευταίου διαστήματος. 

Κύριος αρωγός αυτής της κίνησης είναι ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος χθες κινήθηκε για 3η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά με συνολική άνοδο 4,48%, κλείνοντας στις 609,37 μονάδες που είναι υψηλά 6,5 μηνών, καθώς υψηλότερα είχε να κλείσει από τις 7 Μαΐου 2021. Το ξεμπλοκάρισμα του τραπεζικού κλάδου είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την αγορά και να βοηθήσει στο σπάσιμο της πολύμηνης συσσώρευσης σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης. 

Θυμίζουμε πως αρχίζουν σήμερα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου για τις τράπεζες, με πρώτη στη σειρά την Πειραιώς Financial, με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν θετικές εκπλήξεις, ενώ σήμερα το βράδυ θα δημοσιευτεί η  ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody’s. Πάντως, αν υπάρξει μια βαθμίδα αναβάθμισης, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δε θα κάνει τη διαφορά στην αγορά, καθώς θεωρείται προεξοφλημένο.

Αναλυτές αποδίδουν την κίνηση του τραπεζικού κλάδου στην προσμονή για καλύτερες των εκτιμήσεων ανακοινώσεις κερδοφορίας 3ου τριμήνου, προεξοφλώντας ευχάριστες εκπλήξεις, ιδιαίτερα στην τελική γραμμή των καταστάσεων αποτελεσμάτων. Έλεγχος της αύξησης των «κόκκινων» δανείων, θετικές επιδράσεις από τις τιτλοποιήσεις με μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και καλύτερη των εκτιμήσεων πορεία χορηγήσεων νέων δανείων, θα είναι οι δείκτες που –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- θα δείξουν τη βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών. 

Σημειώνεται ότι η Εθνική πλέον ενισχύεται το 2021 σε ποσοστό 25,6% και είναι πίσω από τη Eurobank, που με ράλι +69,37% είναι μακράν η πιο προσοδοφόρα μετοχή του Large Cap φέτος. Η Eurobank έκλεισε χθες στα 0,98 ευρώ που είναι νέα υψηλά διετίας, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 19 Νοεμβρίου 2019, που σημαίνει ότι είναι από τους τίτλους που υποσκέλισαν εντελώς τη βουτιά λόγω Covid-19. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα των τραπεζών 

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των τραπεζών, οι οποίες όπως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν, αργά αλλά σταθερά επανέρχονται στο προσκήνιο, τόσο ως λειτουργικά ιδρύματα στήριξης της οικονομίας, όσο και ως πρωταγωνίστριες μετοχές στο χρηματιστήριο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι τράπεζες ξεπερνούν την περίοδο των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και περνούν σε μια φάση αύξησης των χορηγήσεων για την υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ σταδιακά θα βελτιώνεται και η κερδοφορία, οπότε έως το 2023 θα διανείμουν και πάλι μέρισμα στους μετόχους τους. 

Για έναν κλάδο που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου την τελευταία 10ετία, με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις και στασιμότητα για χρόνια στον «καθαρισμό» των χαρτοφυλακίων τους, ασφαλώς η εκτίμηση «επιστροφής», είναι είδηση πρώτης γραμμής

Για την Πειραιώς Financial η Εθνική ΑΧΕ αναμένει πως τα καθαρά έσοδα τόκων από τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα κινηθούν σταθεροποιητικά σε τριμηνιαία βάση. Οι προμήθειες αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την ίδια τάση με το δεύτερο τρίμηνο και θα διαμορφωθούν σε 105 εκατ. ευρώ, χάρη στις προμήθειες από διαχείριση περιουσίας, τις δραστηριότητες στις κάρτες και στο bancassurance. 

Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης προσωπικού, δεν αναμένονται άλλες εφάπαξ αυξήσεις στις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από τα 232 εκατ. του β’ τριμήνου. Έτσι, η κερδοφορία προ προβλέψεων θα διαμορφωθεί σε 193 εκατ. ευρώ, 20% χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο 2021.

Οι προβλέψεις εκτιμώνται σε 810 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. αφορούν οργανικές προβλέψεις και τα υπόλοιπα προβλέψεις που έχουν σχηματισθεί για τιτλοποιήσεις δανείων, με κυριότερη την πρόβλεψη 610 εκατ. ευρώ για την πώληση του Sunrise 2. Χωρίς αυτές τις προβλέψεις που σχετίζονται με τιτλοποιήσεις, η προσαρμοσμένη κερδοφορία της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 65 εκατ. ευρώ.

Για τη Eurobank η Εθνική ΑΧΕ αναμένει πως το 9μηνο οι χορηγήσεις νέων δανείων θα είναι αυξημένες, ενώ εξομαλύνεται η βάση σύγκρισης με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2020 με την καταγραφή της αποαναγνώρισης των δανείων της τιτλοποίησης Cairo. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 116 εκατ. ευρώ από 47 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά από την τιτλοποίηση Mexico.

Για την Alpha Bank οι αναλυτές εκτιμούν πως τα έσοδα από προμήθειες θα φτάσουν στα 113 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33,2%, με υποστήριξη από τις προμήθειες από χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων, διαχείριση περιουσίας και προμήθειες που συνδέονται με τις συναλλαγές. Η αύξηση των προμηθειών ευνοείται από την ανάκαμψη του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα αναμένονται μειωμένα κατά 11,1%, στα 235 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξόδων διαχείρισης των NPE μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη Cepal. Η κερδοφορία προ προβλέψεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ, με μείωση 4,4% σε ετήσια βάση. 

Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα 

Πάγιο ζητούμενο πλέον για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια πειστική υπέρβαση της περιοχής των 925 μονάδων ώστε να μπορέσει να «σπάσει» το φράγμα των προηγούμενων υψηλών (930-932 μονάδες) που θα ανοίξει το δρόμο για τα προ Covid επίπεδα των 950 μονάδων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «αισίως πιάσαμε τις 30 εβδομάδες συσσώρευσης στα επίπεδα με την αγορά να μην έχει καταφέρει να δείξει κατεύθυνση». 

Ο χρηματιστής σημειώνει πως «οι περισσότεροι μπορεί να βγουν πωλητές στην ζώνη των υψηλών (930-935) και όντως το επίπεδο είναι δυνατό τεχνικά. Παρόλα αυτά χρειάζεται λίγο υπομονή μιας και αν κάποιος παρατηρήσει κλαδικά τα γραφήματα οι στόχοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι αισθητά υψηλότεροι. Μία κατοχύρωση του 930-935 μπορεί να δώσει κίνηση στην ζώνη του 960. Αντιθέτως, τα επίπεδα των 905 - 910 μονάδων είναι η κοντινή σημαντική στήριξη». 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή Πέτρος Τσούρτης επισημαίνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 905 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 910 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Καλύπτει τη ζημιά από τον πόλεμο το ΧΑ εν μέσω μεγάλων προσδοκιών

Ράλι 17% από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου. Κέρδη, επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για αναβάθμιση από S&P και αλλαγές στον MSCI συντηρούν το ενδιαφέρον. Σημαντικές εισροές σε Mytilineos και Εθνική Τράπεζα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πόσο «χτυπήθηκαν» από τον πόλεμο οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Οι «μεσαίες» μετοχές ξεχώρισαν το 2021 και πέρασαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κυρίως των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών. Δύο μετοχές κρατούν θετικό πρόσημο μετά τις 24 Φεβρουαρίου, τέσσερις με διψήφια ποσοστά πτώσης.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Οι δύο ελπίδες των αγορών που έφεραν το ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα

Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίσεων για διπλωματική λύση στον πόλεμο και η εξομάλυνση στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκτίναξαν τον DAX κατά 7,92%. Ράλι στο ΧΑ με ισχυρή αντίδραση τραπεζών και blue chips.
dividend
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» 12άδα των μερισμάτων: Μετοχές ακόμη και με διψήφια απόδοση

Επενδυτική «πυξίδα» οι μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων: ποιες θα έχουν τις υψηλότερες το 2021, σύμφωνα με την NBG Sec. Ο ειδικός δείκτης που δημιούργησε το ΧΑ και έχει απόδοση πάνω από 35% από τον Μάρτιο 2020.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πολυήμερο «σφυροκόπημα» στο ΧΑ με απώλειες 15% για τις τράπεζες

Πτωτική υπερβολή στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν ακόμη και 18% μετά την άνοδο κοντά στις 950 μονάδες την 21η Απριλίου. Πόσο έχουν πέσει οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τι εκτιμούν οι αναλυτές.