ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
Φωτο: Shutterstock

Επανήλθαν αγοραστές στην τεχνολογία, θετικό κλείσιμο S&P 500 - Nasdaq

Διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τον Οκτώβριο. Έτοιμοι για πιο γρήγοροι μείωση των αγορών ομολόγων οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Με άνοδο έκλεισε ο S&P 500, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετά την πτώση της τεχνολογίας στις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω ανησυχιών για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,23%, ενώ είχε υποχωρήσει σχεδόν 1% εντός της ημέρας. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,03 ή 9 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,44%.

Η τεχνολογία κινήθηκε ανοδικά και βοήθησε την ευρύτερη αγορά να μειώσει τις απώλειες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Οι ανησυχίες για πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων διατηρήθηκαν, μετά τη δημοσίευση νέων οικονομικών στοιχείων που έδειξαν επίμονη αύξηση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο για τον πληθωρισμό της Fed, σημείωσε άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο, κάτω από το αναμενόμενο ποσοστό 0,7%, αλλά πάνω από το 0,4% του Σεπτεμβρίου. Αυτό οδήγησε την αύξηση σε 12μηνη βάση για τον Οκτώβριο στο 5%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει πρόοδο προς τον στόχο μέγιστης απασχόλησης της Fed, καθώς οι αιτήσεις ανεργίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι 199.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, μειωμένα κατά 71.000 από 271.000 που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο από την πρόβλεψη για μείωση των αιτήσεων στις 260.000.

Οι μετοχές ενέργειας συνέχισαν την άνοδό τους ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού. Η Devon Energy, η Diamondback Energy και η Marathon Oil ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους.

Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ μετά τις απειλές ορισμένων μελών να καθυστερήσουν τα σχέδια για τόνωση της παραγωγής, αφού οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν έκτακτα αποθέματα πετρελαίου για να περιορίσουν τις τιμές.

«Ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε ακόμη και να αναστείλει τις προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής του για δυόμισι μήνες τώρα χωρίς να προκαλέσει καμία έλλειψη στην αγορά πετρελαίου», σχολίασε η Commerzbank. «Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα αποκαλύψει εάν ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει τώρα την παραγωγή του σε μικρότερο βαθμό, όπως απείλησαν εκπρόσωποί του».

Η Tesla απομακρύνθηκε από τα χαμηλά ημέρας για να βοηθήσει τις μετοχές των καταναλωτικών αγαθών να περιορίσουν τις απώλειες από την πτώση των μετοχών του λιανικού εμπορίου. Η Gap υποχώρησε κατά 24%, αφού η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street. Το αυξανόμενο κόστος και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας πίεσαν την εταιρεία. Η Nordstrom ανακοίνωσε επίσης ασθενέστερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα καθώς το αυξανόμενο κόστος εργασίας μείωσε τα κέρδη, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της κατά 29% χαμηλότερα.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν υπέρ ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων, ώστε να δοθεί στην κεντρική τράπεζα άφθονο περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών για πληθωριστικές πιέσεις.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι τα μέλη της Fed ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν ανοιχτή στην επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων της Fed εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός και η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμείνει ισχυρή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πίσω στα ασφαλή καταφύγια οι επενδυτές, νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ο νέος συναγερμός για το στέλεχος Όμικρον προκαλεί έξοδο κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια. Απώλειες σχεδόν 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και 1,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Πτώση του brent, άνοδος για χρυσό και ομόλογα.