ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ώρα για επιστροφή στις μετοχές: Τι συνιστούν τρεις κορυφαίοι οίκοι

Οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν την άνοδο παρά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed, υπογραμμίζει η PIMCO. Επενδυτικές ευκαιρίες μετά την πτώση στη Wall Street βλέπουν οι Citigroup και Goldman Sachs.

Οι διεθνείς αγορές μπορούν να «αντέξουν» ακόμη και μία πιο επιθετική επιτοκιακή πολιτική εκ μέρους της Fed, παρά το γεγονός ότι κίνδυνος του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας δεν έχει εξαλειφθεί, ενώ την ίδια ώρα το πρόσφατο sell off σε διεθνές επίπεδο έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως σημειώνουν σε εκθέσεις τους κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. 

Αρκούντως αισιόδοξη για την πορεία των αγορών αλλά και της διεθνούς οικονομίας, μάλιστα, εμφανίζεται η PIMCO, παρά το ότι δεν «ξεχνά» τους κινδύνους που υπάρχουν και μπορεί να προκαλέσουν διατήρηση της μεγάλης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τα διεθνή χρηματιστήρια από την αρχή του 2022. 

Ο κορυφαίος χρηματοοικονομικός όμιλος τονίζει ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται πλέον στη μέση του κύκλου ανάκαμψης, με την πολύ καλή πορεία της το 2021 να αποδίδεται τόσο στις πολιτικές στήριξης εκ μέρους των κυβερνήσεων όσο και στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που συνέχισαν να διοχετεύουν πακτωλό κεφαλαίων στις αγορές. 

Εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών θα φθάσει φέτος στο 4% από 5% το 2021, συνοδευόμενη, όμως, από έντονη μεταβλητότητα, τόσο στις αγορές αγαθών όσο και σε αυτήν εργασίας, εξαιτίας και της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς «βλέπει» τον πληθωρισμό να υποχωρεί κοντά τα επίπεδα – στόχο που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες στα τέλη του 2022 από 5,1% που ήταν, κατά μέσο όρο, στο δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Ο ανθεκτικός πληθωρισμός θα οδηγήσει, εξ ανάγκης, σε μία σφιχτή νομισματική πολιτική κατ’ αρχήν τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και ορισμένες από τις αναδυόμενες. 

Υπάρχουν, όμως, τρεις βασικοί κίνδυνοι που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα: 

  • Διατήρηση των ανοδικών πληθωριστικών τάσεων, 
  • Νέες μεταλλάξεις του ιού και 
  • Πιο απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών 

«Παρά αυτούς τους κινδύνους παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα διατηρηθεί ο «καθαρός ουρανός» στις αγορές και οι κεντρικές τράπεζες θα κατορθώσουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report της PIMCO. 

Εξετάζοντας τις επιμέρους «μορφές» επενδύσεων, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος σημειώνει τα ακόλουθα: 

  • Μετοχές: Διατηρείται η «εποικοδομητική» στάση έναντι των μετοχών,  καθώς παραμένουν οι θετικές ενδείξεις για την εταιρική κερδοφορία. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση από μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και τους τίτλους «υψηλής ποιότητας», ενώ ευνοημένες θα αποδειχθούν  και οι εταιρείες που έχουν δυνατότητα ελέγχου τιμών. Ο κλάδος ημιαγωγών θεωρείται ένας από αυτούς με τις καλύτερες προοπτικές.
  • Αναδυόμενες αγορές: Θετικές είναι οι προοπτικές για το χρέος αναδυόμενων αγορών, αν και υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για την πορεία του από τη στιγμή που η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. 
  • Ομολογιακές εκδόσεις: Δίνεται υπέρβαρη (overweight) σύσταση, αν και υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι καλύτερες τοποθετήσεις είναι σε κλάδους που ανακάμπτουν από την πανδημία (ξενοδοχεία, αερομεταφορές, τουρισμός), αλλά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. 
  • Εμπορεύματα: Η ενέργεια είναι ο κλάδος που θα ξεχωρίσει, με εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου λόγω και της υψηλής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Αγοράστε στο sell off, η σύσταση Goldman Sachs - Citi

Να «αρπάξουν» τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές, καλούν τους επενδυτές οι αναλυτές Goldman Sachs και Citigroup, με δεδομένη και την πτώση στις αποτιμήσεις. 

«Οποιαδήποτε επιπλέον αδυναμία στους μεγάλους δείκτες θα αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Peter Oppenheimer, ενώ ανάλογη είναι η σύσταση και αυτών της Citi.

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποχωρήσει σημαντικά από την αρχή του 2022, λόγω του συνδυασμού της επικείμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed αλλά και των νέων γεωπολιτικών κινδύνων που δημιουργεί η σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας. Αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI ACWI Index να έχει υποχωρήσει 7% από την αρχή Ιανουαρίου, ενώ ο S&P 500 έχει απώλειες που ξεπερνούν το 9% σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό που άγγιξε στις 3 Ιανουαρίου. 

«Το βασικό ερωτηματικό για τις μετοχές είναι κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη. Αυτό θα είναι και το σημείο – κλειδί που θα καθορίσει τη μελλοντική τους πορεία», σημειώνει η Goldman Sachs. 

Από την πλευρά του οι αναλυτές της Citigroup δίνουν τη συμβουλή «buy the dip» («αγοράστε στην πτώση») και προτιμούν τις αγορές εκτός ΗΠΑ, αλλά και αμυντικούς κλάδους όπως αυτοί σταθερών καταναλωτικών αγαθών και υγείας σε αγορές όπως αυτές Βρετανίας και Ιαπωνίας.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στο Χρηματιστήριο, στο «τιμόνι» Εθνική και Mytilineos

Εθνική και Mytilineos πρωταγωνιστούν μετά την αναβάθμιση από MSCI, ενώ και η Jumbo «γράφει» σημαντικά κέρδη επειδή απέφυγε τη διαγραφή. Ράλι για δεύτερη συνεδρίαση από την Coca Cola, πάνω από 1% η άνοδος για τον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Στη σκιά νέων κινδύνων για ύφεση τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το «ψαλίδισμα» των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και η πορεία βασικών οικονομικών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες ακόμη και για ύφεση, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.