ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Πτωτική κίνηση για το Χρηματιστήριο, πιέσεις για τα περισσότερα blue chips

Ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο των 940 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ προσεκτικές κινήσεις, ενώ μέσω και ελαφρώς ασταθούς διεθνούς κλίματος.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για την αγορά, με ελάχιστες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, ενώ αντίθετα με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,32%. 

Στις 11:32 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,29% στις 942,22 μονάδες, με αυξήμενη αξία συναλλαγών στα 13,24 εκατ. ευρώ, ενώ ισορροπία επικρατεί μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις 32 προς 36. Πτώση 0,28% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει απώλειες 0,17%. 

Στο -0,25% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,79%, τη Eurobank να έχει κέρδη 0,76%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει απώλειες 0,77%, ενώ 0,27% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν, σταθερά, τον κλάδο που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη ώθηση στην πολύ καλή πορεία της αγοράς από την αρχή του 2022. Μέχρι σήμερα η άνοδός τους έχει ξεπεράσει το 20%. Εθνική και Alpha Bank δεν δεσπόζουν μόνο σε όγκους και τζίρους, αλλά ηγούνται της ανόδου όλης της αγοράς έχοντας απόδοση +24,15% και +23,77% αντίστοιχα, ενώ στο +17,8% και +15,35% είναι οι Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ελάχιστες είναι οι μετοχές με σημαντικά κέρδη, ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. 

Για τις προοπτικές της αγοράς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «σε ένα τουλάχιστον σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προσεγγίζοντας την περιοχή των 970 μονάδων, οριακά πάνω και από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της περιόδου». Παράλληλα, σημειώνει πως «από το χαμηλό τις 20ης Δεκεμβρίου 2021 ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 28%, ενώ έχει υπεραποδώσει του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη EuroStoxx Banks κατά 11,5% κλείνοντας την ψαλίδα των αποτιμήσεων περίπου στο 25% σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας με τον εν λόγω δείκτη».

Στις ιδιαίτερα δυνατές άμυνες που έδειξε και την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. αναφέρεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως τις πρώτες 35 ημέρες του 2022. Για τις τράπεζες σημειώνει ότι έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «η περιοχή μεταξύ 950 - 960 μονάδων φαίνεται να δυσκολεύει επί του παρόντος την Αγορά καθώς παρατηρείται αμηχανία ως προς την συνέχιση της τάσης πέραν αυτών των επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μένει από δυνάμεις πάνω από τις 950 μονάδες τις οποίες έχει υπερβεί τέσσερις φορές φέτος. Οι αγοραστές ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απολέσουν τα ανοδικά κεκτημένα δηλώνοντας την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της τάσης. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι από την άνοδο του Ιανουαρίου έχουν ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο ως τις 980 μονάδες κινούμενοι σε ουδέτερες ζώνες τιμών».

Για την τρέχουσα εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «αναμένουμε τη νέα εβδομάδα ο Γ.Δ. να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς. Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.