ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ κοντά στα επίπεδα των 940 μονάδων

Στα επίπεδα των 940 μονάδων προσπαθεί να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις. Απώλειες άνω του 1% για Coca Cola HBC, Jumbo και ΔΕΗ. Πιέσεις και στις τραπεζικές μετοχές.

Ακολουθώντας τον βηματισμό των διεθνών αγορών με τον Stoxx 600 να κινείται με οριακές μεταβολές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να διατηρήσει επαφή με τις 940 μονάδες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, και τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, ενώ δέχεται πίεση από τα βαριά χαρτιά.

O Γενικός Δείκτης, στις 13:25, διαμορφώνεται στις 939,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,54%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 43,25 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 938,72 μονάδες (-0,66%). Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 66 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,69%. «Βαρίδια» για τους δείκτες τα βαριά χαρτιά της αγοράς καθώς η μετοχή της Coca Cola HBC υποχωρεί κατά 1,08%, η ΔΕΗ χάνει 1,15%, και η Jumbo υποχωρεί κατά 1,29%. Απώλειες 0,99% για την Lamda Development και 2,19% για την Aegean ενώ κατά 1,80% υποχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οριακά κέρδη 0,06% για την μετοχή της Mytilineos και 0,26% για την μετοχή του ΟΤΕ.

Σε αρνητικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,49% και την Eurobank να διασώζεται με οριακά κέρδη 0,10%. Πτώση 0,64% καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank, 0,60% οι απώλειες για τον τίτλο της Εθνικής και 1,41% για την Τρ. Πειραιώς.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+0,33%) και των Τηλεπικοινωνιών (+0,26%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-1,20%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-1,10%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η MIG και η Εθνική, με 4.238.679 και 3.080.497 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 11,172 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,809 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Minerva +6,45% και MIG+5,80%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Εκδόσεις Λιβάνη -20,00% και Ακρίτας -17,16%.

Για τις προοπτικές της αγοράς ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «σε ένα τουλάχιστον σταθεροποιητικό διεθνές περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά προσεγγίζοντας την περιοχή των 970 μονάδων, οριακά πάνω και από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της περιόδου». Παράλληλα, σημειώνει πως «από το χαμηλό τις 20ης Δεκεμβρίου 2021 ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη 28%, ενώ έχει υπεραποδώσει του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη EuroStoxx Banks κατά 11,5% κλείνοντας την ψαλίδα των αποτιμήσεων περίπου στο 25% σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας με τον εν λόγω δείκτη».

Στις ιδιαίτερα δυνατές άμυνες που έδειξε και την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. αναφέρεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως τις πρώτες 35 ημέρες του 2022. Για τις τράπεζες σημειώνει ότι έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «η περιοχή μεταξύ 950 - 960 μονάδων φαίνεται να δυσκολεύει επί του παρόντος την Αγορά καθώς παρατηρείται αμηχανία ως προς την συνέχιση της τάσης πέραν αυτών των επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μένει από δυνάμεις πάνω από τις 950 μονάδες τις οποίες έχει υπερβεί τέσσερις φορές φέτος. Οι αγοραστές ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απολέσουν τα ανοδικά κεκτημένα δηλώνοντας την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της τάσης. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι από την άνοδο του Ιανουαρίου έχουν ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο ως τις 980 μονάδες κινούμενοι σε ουδέτερες ζώνες τιμών».

Για την τρέχουσα εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «αναμένουμε τη νέα εβδομάδα ο Γ.Δ. να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς. Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.