ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική κίνηση για το Χρηματιστήριο, ώθηση από τράπεζες και ΔΕΗ

Κέρδη άνω του 2% για τον τίτλο της ΔΕΗ, ενώ υψηλότερα του 1% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, με τον Γεν. Δείκτη να διαμορφώνεται υψηλότερα των 960 μονάδων.

Ανοδικά αλλά με αρκετά επιφυλακτικό τρόπο κινείται η εγχώρια αγορά, στον απόηχο της διαφαινόμενης χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης, με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και ορισμένα blue chips όπως η ΔΕΗ να βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής. Ανάλογες τάσεις επικρατούν και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η απουσία συνεδρίασης, λόγω αργίας, στη Wall Street περιορίζει σημαντικά την αξία των συναλλαγών. 

Στις 11:28 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,46% στις 960,31 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 10,08 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που διαμορφώνονται στις 48 έναντι 30 που κινούνται με απώλειες. Κέρδη 0,48% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,35%. 

Στο +1,01% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να ξεχωρίζει εμφανίζοντας κέρδη 2,18%, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα με άνοδο 1,16%. Στο +0,88% κινείται ο τίτλος της Eurobank, ενώ η Alpha Bank ενισχύεται 0,69%. Υπενθυμίζεται ότι, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη βαθμολογία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, με τον κλάδο να «ξεκολλά» από τη βαθμίδα χρεοκοπίας (CCC), καθώς οι αναλυτές επικαλούνται την πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών και τη βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας. Ο οίκος ανέβασε τη βαθμολογία της Εθνικής και της Eurobank σε B+, της Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B με θετική προοπτική και τη βαθμολογία της Πειραιώς σε Β- με θετική προοπτική. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποιήση ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ με κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των Quest Συμμετοχών και ElvalHalcor. Ήπια πτωτική κίνηση για τη μετοχή της Jumbo, με απώλειες 0,37%, παρά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις της τον Ιανουάριο υποχώρησαν άνω του 14%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Ελλάκτωρ με απώλειες 1,22%. 

Η έλλειψη συνεδρίασης στη Wall Street εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την αξία των συναλλαγών σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να έχει την καλύτερη συμπεριφορά από κάθε άλλη στην Ευρώπη, ευρισκόμενο μέσα στις 4-5 κορυφαίες σε απόδοση στον κόσμο φέτος. Την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. όχι μόνο άντεξε τους κλυδωνισμούς, αλλά είχε μικρότερη πτώση έναντι των περισσοτέρων διεθνών δεικτών, ενώ κράτησε και το όριο των 950 μονάδων. Παράλληλα. Έδειξε καλά σημάδια αυτοσυντήρησης, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 40% και 50% αντίστοιχα συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα. Στο ακόμη πιο ακραίο σενάριο, το Χ.Α. δε θα πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 900 – 920 μονάδων το επόμενο διάστημα, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με το κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο οδήγησαν οριακά χαμηλότερα τον Δείκτη

Αρκετές οι εναλλαγές πρόσημων ενδοσυνεδριακά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε τελικά με απώλειες 1,27%. Αντέδρασε ανοδικά η μετοχή της ΔΕΗ, κερδίζοντας 4%. Ξεχώρισε και πάλι η Sarantis με άνοδο πάνω από 4%.