ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε πορεία κατάρρευσης το ρούβλι, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη

Αύξηση επιτοκίων και capital controls δεν απέτρεψαν τη μεγάλη πτώση για το ρούβλι. Πτώση χωρίς πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλη άνοδος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στροφή στην ασφάλεια του δολαρίου.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures της Wall Street, αλλά το ρωσικό ρούβλι είναι το μεγάλο θύμα των βαρύτατων κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι απώλειές του έφθασαν στο 40% στην Ασία, ενώ με το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών στη Μόσχα έκανε «βουτιά» κατά 8%, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα είναι από τα ξημερώματα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση περίπου στα μισά συναλλαγματικά της αποθέματα, που τηρούνται σε δολάρια και ευρώ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παρέμβει για να στηρίξει το ρούβλι σε συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους από το εξωτερικό, κάτι που την υποχρέωσε να απαγορεύσει τις πωλήσεις ρουβλίων από ξένους στην αγορά της Μόσχας, όπως και τις πωλήσεις μετοχών.

Παράλληλα, για να ενισχύσει την άμυνα του νομίσματος, υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% και άρχισε την επιβολή capital controls, με πρώτο μέτρο την υποχρεωτική μετατροπή σε ρούβλια του 80% των εσόδων που έχουν σε συνάλλαγμα.

Το ρωσικό νόμισμα έφθασε να υποχωρεί έως και 40% στις ασιατικές αγορές, ενώ περιόρισε ελαφρά τις απώλειές του στο 20%, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 117 ρούβλια ανά δολάριο. Οι συναλλαγές στη Ρωσία άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 10 π.μ. Αμέσως το νόμισμα υποχώρησε κατά 8% και διακόπηκαν αυτόματα οι συναλλαγές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις για την προστασία του νομίσματος δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας τόνιζε χθες στο Reuters ότι η κατάληξη θα είναι μια επάνοδος στο σοβιετικό μοντέλο, δηλαδή η διακοπή της λειτουργίας της αγοράς συναλλάγματος και ο καθορισμός ημερήσιας ισοτιμίας από την κεντρική τράπεζα, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υποχωρούν οι μετοχές, στα ύψη πετρέλαιο και αέριο

Στην Ευρώπη, οι πιέσεις στις μετοχές είναι έντονες, αλλά χωρίς να επικρατεί πανικός. Με αιχμή του δόρατος τις επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές και με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 4%, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει περίπου 1,5%, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 2,04%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει απώλειες 1,02%, ενώ 2,35% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB αποδυναμώνεται 2,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχει απώλειες 1,37%. 

Ισχυρές οι πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,21%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 1,65%, ενώ 1,57% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq

Παράλληλα, καταγράφεται νέα εκτίναξη για τις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, με την Ευρώπη να είναι ένας από τους μεγαλύτερους «πελάτες». 

Στο +4,15% βρίσκεται το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent στα 97,84 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 101 δολάρια, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζει και το αμερικανικό αργό με άνοδο 4,37% στα 95,53 δολάρια. Εκρηκτική πορεία για το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδία με άνοδο που ξεπερνά το 23% στα 114,76 ευρώ. 

Στροφή στα καταφύγια, άνοδος για τον χρυσό 

Κερδισμένο το αμερικανικό νόμισμα από την αναταραχή στις αγορές, καθώς ενισχύεται έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,1169 δολάρια

Βουτιά και για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ένα από τα πλέον ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, με αυτή του αμερικανικού 10ετούς να βρίσκεται στο 1,911% με ημερήσια πτώση άνω του 3%, ενώ εντυπωσιακή είναι η υποχώηρηση της απόδοσης για το γερμανικό 10ετές κατά 28,3% στο 0,1605%. 

Ανοδικά αλλά όχι με επιθετικό τρόπο κινείται και ο χρυσός με τα κέρδη του να πλησιάζουν το 1% και να διαμορφώνεται στα 1.901,20 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, συνεχίζεται το ράλι στην ενέργεια

Ισχυρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο που ξεπερνούν το 3%, μετά από το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Άνω του 2% η άνοδος για το πετρέλαιο, στο +4% το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις σε futures Ευρώπης και Wall, ράλι για πετρέλαιο, «βουτιά» για ρούβλι

Ξεπέρασε τα 101 δολάρια το brent, με το ρωσικό ρούβλι να υποχωρεί έως και 40% έναντι του δολαρίου. «Βουτιά» για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με συγκρατημένη άνοδο για τον χρυσό.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη σε Ευρώπη μετά το sell off, άνοδος για πετρέλαιο «βουτιά» για φυσικό αέριο

Ανοδική αντίδραση για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις μεγάλες πιέσεις, με το πετρέλαιο να συνεχίζει να ενισχύεται άνω του 2%, ενώ αντίθετα πτώση που ξεπερνά το 16% εμφανίζει η τιμή του φ. αερίου στην ολλανδική αγορά.