ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Υποσχέσεις για κέρδη στο ΧΑ τον Απρίλιο παρά την έντονη μεταβλητότητα

Άνοδος 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα και κέρδη 12,8% για τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου. Πρώτος στόχος η κατοχύρωση των 900 μονάδων. Τι λένε Κ. Χατζηδάκης και Ηλ. Ζαχαράκης.

Από καλύτερη αφετηρία ξεκινά πλέον ο Απρίλιος και το 2ο τρίμηνο στο ελληνικό χρηματιστήριο συγκριτικά με τα προ σαράντα ημερών δεδομένα, καθώς –μολονότι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι μιας νέας αλλαγής δεδομένων– οι αγορές «έμαθαν» να ζουν με τον πόλεμο, έχοντας ανακτήσει το σημαντικότερο κομμάτι των απωλειών που υπέστησαν μετά την έναρξή του.

Παρ’ ότι λοιπόν η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό, η ελληνική αγορά ήδη κερδίζει πλέον των 100 μονάδων ή ποσοστό 12,80% από το χαμηλό των 789,66 μονάδων που βρέθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου, με τους επενδυτές να «σκουπίζουν» μετοχές στα χαμηλά, εκμεταλλευόμενοι τις αγοραστικές ευκαιρίες.

O FTSE 25 κερδίζει 14,11% από εκείνη την ημέρα, ο Mid Cap βρίσκεται στο +8,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ο κύριος καταλύτης της αλλαγής σκηνικού, έχοντας άνοδο 25,69%. Πλέον, μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος, η αγορά μηδένισε τις απώλειες σε επίπεδο έτους, δείχνοντας διάθεση επανεκκίνησης.

Η αγορά δείχνει να έχει τιμολογήσει τα χειρότερα και το μεγαλύτερο μέρος των δυσμενών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτές οι επιπτώσεις είναι οι άμεσες συνέπειες σε εταιρείες που έχουν έκθεση στη ρωσική και ουκρανική Αγορά, η ζημιά που προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και της αύξησης τιμών πρώτων υλών, ενώ θολό παραμένει ακόμη το τοπίο αναφορικά με το πόσο κρίσιμες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, κάτι που είναι μάλλον πρόωρο να εκτιμηθεί.

Στον τομέα αυτό, πολλά σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου του τουρισμού θα διαφανούν από την εικόνα που θα δείξει ο τουρισμός έως το Πάσχα των Καθολικών, που προηγείται μια εβδομάδα του Πάσχα των Ορθοδόξων και φέτος θα εορταστεί την Κυριακή 17 Απριλίου. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν ή ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες, θα έχει καταγραφεί πιο ασφαλής εικόνα για την πορεία του τουρισμού φέτος.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική αγορά έχει δείξει ότι έχει λόγους φυγής προς τα εμπρός, καθώς τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2021 είναι εξαιρετικά, με πολλούς κλάδους να πετυχαίνουν ρεκόρ μεγεθών, ενώ εντυπωσιακό είναι το κρεσέντο αναβαθμίσεων για τον τραπεζικό κλάδο, που φέτος επιστρέφει για τα καλά, έχοντας αναλάβει εκ νέου τα ηνία της αγοράς.

Απρίλιος, ο καλύτερος μήνας του χρηματιστηρίου

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του Χρηματιστηρίου καθώς από το 1999, μόλις έξι χρονιές ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο, ενώ η μέση μηναία απόδοση είναι 3,7%, η υψηλότερη όλων των μηνών με βάση τις παρατηρήσεις αυτών των 23 ετών.

Όπως σημειώνει ο ίδιος αναλυτής, η αναθεώρηση της κερδοφορίας του 2022 (λόγω των επιπτώσεων του πολέμου) έχει σε κάποιο βαθμό ενσωματωθεί στις τιμές, αφήνοντας ένα περιθώριο επανάκαμψης στο β’ εξάμηνο αν και εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί στο κοντινό μέλλον. Πέρα από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, η έλευση του Απριλίου υπόσχεται πάντως μια πυκνή ροή νέων εντός και εκτός συνόρων.

Μέσα στο μήνα, σημειώνει, θα τρέξουν οι πρώτες τακτικές γενικές συνελεύσεις της χρονιάς ενώ θα επανεκκινήσουν οι παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών γεμίζοντας με περισσότερη πληροφόρηση για την προοπτική της χρονιάς την ειδησεογραφία. Επιχειρηματικά τέλος, η 20η Απριλίου είναι ως τώρα το χρονικό ορόσημο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Άρα υπάρχει πολύ υλικό που θα κρατήσει ζωντανή την Αγορά παρά τις τέσσερις αργίες που έχει ο μήνας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως ο τραπεζικός κλάδος είναι ξανά επενδύσιμος μετά από πολλά χρόνια, με τους οίκους να ανεβάζουν ανοδικά τους στόχους τους συχνά, με τελευταία τη Μoody’s που αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες την εβδομάδα που πέρασε. Τονίζει ότι από τη μία η ελληνική αγορά είναι μέσα στο παγκόσμιο πρόβλημα, από την άλλη είναι από τις λίγες εξαιρέσεις που ακόμα και με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να έχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο τραπεζικός είναι μπροστά με διαφορά μιας και ήδη τρέχει με κέρδη της τάξεως του 13% το έτος, μπαίνοντας μέρα με την μέρα στο στόχαστρο όλο και περισσότερο μεσοπρόθεσμων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ο κ. Ζαχαράκης επίσης εκφράζεται θετικά για τον τρέχοντα μήνα σημειώνοντας ότι «ο Απρίλιος στατιστικά μοιράζει κέρδη στις αγορές», συμπληρώνοντας πως «η πληροφορική συνεχίζει να είναι ο κλάδος αιχμής σε αποδόσεις, μιας και έχει και την μερίδα του λέοντος από τα νέα έργα τόσο του 2022 όσο και των επόμενων ετών. Κατασκευές, βιομηχανία αλλά και ενέργεια συνεχίζουν να έχουν όλες τις πιθανότητες να υπεραποδώσουν, πέραν ασφαλώς του τραπεζικού κλάδου.

Πρώτος στόχος η επάνοδος στις 900 μονάδες

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο CEO της Fast Finance υποστηρίζει πως ο πρώτος σοβαρός στόχος για το Χ.Α. είναι η επανάκτηση της ζώνης των 900 μονάδων, με την αγορά να πλησιάζει το επίπεδο. «Συμπωματικά, σ’ αυτό το επίπεδο είναι πλέον και ο 200άρης κινητός με εξαίρεση τον τραπεζικό που τον έχει αφήσει πίσω του. Αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν και σε χρόνο, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσουμε τα υψηλά μας», σημειώνει ο χρηματιστής συμπληρώνοντας:

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο σχετικά άγνωστη για τα αποτελέσματα της, γεγονός που θα αυξήσει την ανασφάλεια και το volatility. Από την άλλη, όσο η οικονομία καταφέρνει να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αναγκαστικά θα τραβήξει ανοδικά και το χρηματιστήριο.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει περάσει να πάντα τα τελευταία δέκα χρόνια έχοντας σταθεί στα πόδια της αξιοπρεπέστατα, με πολλές πλέον πιθανότητες να μπορέσει να ανακάμψει σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις ακόμα και για το δύσκολο 2022 κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,5%. Όσο πιο σωστά και μελετημένα βήματα κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο ΑΕΠ της τελευταίας 10ετίας. Επίσης, όλα δείχνουν ότι με αφορμή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρώπη θα αναγκαστεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα σαν ένωση σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό σε κάθε περίπτωση ωφελεί σημαντικά και την χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος τονίζει πως «διαγραμματικά η ισορροπία που παρατηρείται στο Γενικό Δείκτη πέριξ των 880 μονάδων έχει να κάνει και με την κομβική σημασία των εν λόγω επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται παράλληλα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών κερδίζοντας χρόνο έχοντας ήδη διασπάσει την εκθετική εκδοχή του τεχνικού δείκτη.

Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ήταν έως και επιβεβλημένη για να έχει μέλλον η ανοδική τάση, αφού εκτός από τους κερδισμένους των χαμηλών του Μαρτίου που κατοχύρωσαν κέρδη χωρίς να τραυματίσουν το διάγραμμα, υπήρξε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε εταιρείες που είχαν υψηλό ειδικό βάρος (Coca Cola, Τράπεζες) δημιουργώντας νέους ανοδικούς “θύλακες”.

Οι αγοραστές έχουν τώρα τον πρώτο λόγο αφού η πίεση που δέχθηκε η αγορά φαίνεται από ελεγχόμενη έως διαχειρίσιμη, γεγονός που αντανακλάται στα καλά κλεισίματα τιμών των ανοδικών συνεδριάσεων. Συμπερασματικά θα αναμέναμε να επιχειρηθεί μια ακόμα προσπάθεια διάσπασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Από την ένταση της διάσπασης θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ανοδικό δυνητικό περιθώριο που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη».

Κέρδη 5,64% την προηγούμενη εβδομάδα

Εξαιρετική ήταν η εικόνα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 5,64%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,83%, ο Mid Cap στο +5,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 7,54%. Ο μέσος τζίρος ενισχύθηκε και ανήλθε στα 78,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 41,9% έναντι της αμέσως προηγούμενης (πτωτικής) εβδομάδας, όπου είχε κατέλθει κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ. Οι μέσες συναλλαγές του πρώτου τριμήνου διαμορφώνονται στα 91,8 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένες σε ποσοστό 29,5% έναντι των 71 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές του 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.