ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Υψηλά κέρδη και προσδοκίες για deal δίνουν ορμή στο Χρηματιστήριο

Με καλύτερη συμπεριφορά από τις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες. Κλειδί τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων και οι διεργασίες για σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Επειδή σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα προ ενός μηνός επίπεδα, αλλά πλέον «χτίζει» ουσιαστική απόσταση από το ναδίρ του πολέμου και τις 789,66 μονάδες της 8ης Μαρτίου, δείχνει πολλά. Ο Γενικός Δείκτης ήδη καταγράφει άνοδο 14,77% από το ναδίρ του πολέμου, ο FTSE 25 κερδίζει 16,31%, ο Mid Cap είναι στο +9,43% και ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με ράλι +24,25%.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αγορά έχει καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, βγάζοντας άμυνες στις δύσκολες συνεδριάσεις και έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά τις ανοδικές. Η αγορά εισήλθε στον Απρίλιο από καλύτερη αφετηρία πλέον, έχοντας και εξαιρετική παράδοση την τελευταία 20ετία, και η προηγούμενη, πρώτη εβδομάδα του μήνα, το επιβεβαίωσε.

Ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε υψηλό ενάμιση μήνα, έχοντας καλύψει τις απώλειες του Μαρτίου. Φυσικά, υπάρχει ακόμη απόσταση από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες της 11ης Φεβρουαρίου, όμως πλέον η αγορά έχει καλύψει περίπου τα 2/3 των απωλειών από τον πόλεμο.

Η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει κάποιες πτωτικές υπερβολές, καθώς το timing της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε σε μια συγκυρία «επιστροφής» της ελληνικής οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου. Το Χ.Α. είχε πρωταγωνιστήσει τις πρώτες 45 ημέρες του 2022 ξεχωρίζοντας με έμφαση διεθνώς, εν μέσω εξαιρετικών αποτελεσμάτων, υψηλών μερισμάτων και κεφαλαιακών διανομών, αλλά και πολύ έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο ράλι μερικής αποκατάστασης από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου πρωταγωνιστούν οι μετοχές με εξαιρετικά μεγέθη, υψηλά μερίσματα και επιχειρηματικό ενδιαφέρον:

  • Ο ΟΤΕ έκλεισε την Παρασκευή στο +4,28% και στα 18,26 ευρώ όχι μακριά από τα υψηλά 14 ετών (18,46 ευρώ από 25/2), ενώ πλέον είναι leader στις κεφαλαιοποιήσεις με αποτίμηση 8,18 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω περισσότερο από ένα δισ. ευρώ την Coca Cola HBC που είναι στα 7,09 δισ. ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ κερδίζει 16,60% από τις 8 Μαρτίου.
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε πάνω από τα 14 ευρώ την Παρασκευή για πρώτη φορά από το Μάιο του 2011 που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά έντεκα ετών, έχοντας ράλι αποκατάστασης 18,55% από τις 8 Μαρτίου. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πολύ υψηλό μέρισμα και εξαιρετικά αποτελέσματα.
  • Η Τιτάν έκλεισε στο +6,46% την Παρασκευή έχοντας άνοδο 18,90% από τις 8 Μαρτίου επίσης εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Η ισχυρή αντίδραση την Παρασκευή ήρθε με φόντο τις ανακοινώσεις ότι η γενική συνέλευση στις 9 Μαΐου θα λάβει απόφαση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου έως και κατά 200 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν –μελλοντικά– στους μετόχους. Όπως σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας στο BD, αυτό το ποσό δεν θα επιστραφεί άπαξ αυτή τη χρονιά στους μετόχους, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • H Τέρνα Ενεργειακή έχει ράλι 29% το ίδιο διάστημα εν μέσω σεναρίων για επιχειρηματικές ή μετοχικές εξελίξεις.
  • Σημαντικό ράλι καταγράφουν και οι τράπεζες. Η Εθνική είναι στο +34,59%, η Eurobank +30,38%, η Πειραιώς +16,86% και η Alpha Bank +14,48%.

Η ελληνική επιχειρηματική αγορά, εντός και εκτός χρηματιστηρίου μόλις στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει δώσει πολλά deals, μικρές και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που σε διαφορετικό timing θα έφερναν μεγαλύτερο ενθουσιασμό στους επενδυτές. Τρόφιμα, ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, πληροφορική, logistics και μια σειρά άλλων κλάδων βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας, με το Ταμείο Ανάκαμψης (μολονότι ως επικαιρότητα σκεπάστηκε από τον πόλεμο) να λειτουργεί ως επιταχυντής και κεντρικός καταλύτης για τη δημιουργία της νέας… οικονομικής Ελλάδας της επόμενης 20ετίας.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει μια φημολογία στην αγορά για ολοκλήρωση εγχειρημάτων εξαγορών με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια, δημιουργώντας ένα νέο αγοραστικό γύρο προσδοκιών για υψηλότερα τιμήματα. Μένει να δούμε αν αυτή η φημολογία θα μετουσιωθεί άμεσα σε ανακοινώσεις, όμως σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως το 2022 θα είναι το έτος των deals και των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Βεβαίως, για μια πειστική υπέρβαση και ανθεκτική κίνηση προς τις 930 ή 950 μονάδες θα χρειαστεί εκ νέου αύξηση της αξίας συναλλαγών προς τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που θα πιστοποιήσει την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων. Πάντως, είναι θετικό ότι έχουν αποτραβηχτεί οι πωλητές και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά –ακόμη και με μειωμένες συναλλαγές– μπόρεσε και επανήλθε πάνω από τις 900 μονάδες την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, από σήμερα μπαίνουμε σε περίοδο εορτών Πάσχα όπου πάντα οι συναλλαγές μειώνονται, καθώς για τις επόμενες –μαζί με την τρέχουσα– εβδομάδες, θα έχουμε από τέσσερις συνεδριάσεις, με το Πάσχα των Καθολικών να κάνει την αρχή αυτή την Κυριακή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Όπως τονίζει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, η αγορά φαίνεται να έχει σημαντικά επιχειρηματικά νέα μπροστά της, μιας και ο κλάδος των κατασκευών αλλά και της ενέργειας θα έχουν ακόμα πολλά νέα να δώσουν. Δύσκολα μπορεί μία εταιρεία να αναπτυχθεί χωρίς νέες βοήθειες σε κεφάλαια, καθώς τα έργα που μένουν να υλοποιηθούν είναι σημαντικά.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, σημειώνει πως «έχουμε πληρώσει ένα πρώτο μεγάλο στόχο και σημαντική αντίσταση. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο το επίπεδο των 910 μονάδων και να αυξηθεί ο τζίρος αν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης στην ζώνη του 930. Πλέον είμαστε και πάλι πάνω από τον κινητό των 200ων ημερών στην ζώνη του 880».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. επέστρεψε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μένοντας πρακτικά μόλις ένα μήνα σε πτωτική αγορά. Η ολική επαναφορά του δείκτη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι από τα πλέον συνήθη φαινόμενα της Ελληνικής Αγοράς καθώς οι δύο διαδοχικές διασπάσεις έγιναν στο ίδιο επίπεδο διαπραγμάτευσης (880 μονάδες) του Γενικού Δείκτη.

Το γεγονός αυτό δείχνει την δυναμική που έχουν οι αγοραστές οι οποίοι λειτουργούν πιο πληθωρικά σε σχέση με άλλες περιόδους. Η διαγραμματική εικόνα παρά την κάμψη των συναλλαγών είναι αισθητά βελτιωμένη με τον MACD να υποστηρίζει την άνοδο από το μέσον του μήνα και τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών να συμπληρώνουν τα σινιάλα αγορών.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους υποδηλώνοντας σημαντικό ανοδικό περιθώριο για την συνέχεια το οποίο εντοπίζεται στις 940 μονάδες όπου και εντοπίζεται το καθοδικό χάσμα τιμών εκκίνησης της πτώσης που έφερε το Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 788 μονάδων.

Επιμέρους η άνοδος έχει συντελεστεί χωρίς την συνδρομή της Coca Cola HBC, η οποία αποτελεί μια ανοδική εφεδρεία αν και εφόσον συντρέξουν λόγοι που θα ευνοήσουν την αλλαγή κατεύθυνσης της μετοχής. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί πλάγια τη νέα εβδομάδα, δεδομένης της εποχικής σταδιακής μείωσης του ενδιαφέροντος στην περίοδο του Πάσχα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητά την αντίδραση το Χρηματιστήριο, αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές

Διόρθωση που ξεπέρασε και το 7% στις επιμέρους μετοχές του 25άρη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ζητούμενο η ανάκτηση της δυναμικής για επιστροφή στις 1.400 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες. Ανησυχία για το πετρέλαιο, καλά νέα από τις ΗΠΑ.