ΓΔ: 805.55 -0.03% Τζίρος: 39.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Διατηρείται η ανοδική πορεία για την αγορά, μετά τη χθεσινή «βουτιά» αλλά και η υποαπόδοση του Γενικού Δείκτη συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή. 

Στην Ευρώπη, η αντίδραση είναι πολύ πιο «επιθετική» με σχεδόν όλους τους κλάδους του Stoxx 600 να συμβάλλουν στα κέρδη του δείκτη τα οποία φθάνουν στο 1,70%, ενώ 2% υψηλότερα κινείται ο γερμανικός DAX.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών στο ΧΑ και η «κουρασμένη» ανοδική αντίδραση φαίνεται πως συνδέονται και με το γεγονός ότι έχει επανέλθει στο προσκήνιο ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς διακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στις 15:39 ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 0,88% στις 858,65 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 860,27 μονάδων, ενώ το χαμηλό ήταν στις 853,13 μονάδες. Στα 51,20 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με 75 μετοχές να έχουν κέρδη και 42 να εμφανίζουν πτώση. Άνοδος 1,17% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,47%. 

Οι τράπεζες είναι ο σταθερός παράγοντας που στηρίζει την ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 4,02%. Κέρδη 4,32% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 4,88%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 3,23% υψηλότερα, ενώ στο +2,60% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

Συνεχίζονται οι πιέσεις για τη μετοχή του ΟΤΕ, μετά το χθεσινό ράλι, με απώλειες -3%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και για τον ΟΠΑΠ με πτώση 1,47%. Διατηρείται σε καλή πορεία η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη 2,41%, με τη ΔΕΗ να διευρύνει τα κέρδη της και να ενισχύεται 2,42%, αντιδρώντας από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.  Ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΛΠ με κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του 2% ενισχύονται Lamda, Quest και ΑΔΜΗΕ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πολύ καλό κλίμα διεθνώς σήμερα δεν είναι αρκετό προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι μετοχές από την αρχή της εβδομάδας και θα μπορούσε να αποδοθεί στη διάθεση ορισμένων χαρτοφυλακίων να εκμεταλλευθούν ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί. 

Οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό, πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες και επομένως αυξημένο κόστος δανεισμού που μπορεί να πλήξουν τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν έχουν εκλείψει, γεγονός το οποίο οδηγεί κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους όπως η HSBC να συστήσουν στους επενδυτές να «γυρίσουν την πλάτη» στις μετοχές και να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον για το τρέχον αλλά και το επόμενο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές, οριακή πτώση του Γενικού Δείκτη

Δημοσίευμα των FT περί τερματισμού από την ΕΚΤ της δυνατότητας για εύκολα κέρδη των τραπεζών από το πρόγραμμα TLTRO προκάλεσε ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων. «Αντίβαρα» από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων από τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης

Με απώλειες 4% κινείται η μετοχή της Alpha Bank, ενώ Τρ. Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν περισσότερο από 2%. Πτώση 2,4% και για τον τίτλο της Mytilineos ενώ στήριγμα στην αγορά προσφέρει η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη που ξεπερνάνε το 3%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κατεβάζει ταχύτητα ο Γενικός Δείκτης, «βαρίδι» οι τραπεζικές μετοχές

Φλερτάρει με τα επίπεδα των 800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που δεν μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Διευρύνονται οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη στο 1,71%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με επιφυλακτικές και ήπια ανοδικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να απομακρυνθεί υψηλότερα από τα επίπεδα των 800 μονάδων που έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του δύσκολου α' εξαμήνου. Χαμηλά ο τζίρος σήμερα λόγω της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.