ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα

Η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτέλεσε έναν πολύ ισχυρό παράγοντα για την ενίσχυση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 –8,76% και ο MSCI EΜ –9,47%), εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις δυνατότητες των Κεντρικών Τραπεζών να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, την ώρα που οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα ελέω κορονοϊού, σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων, της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μβ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης υψηλότερα του “neutral rate”, ενώ στην ΕΚΤ πληθαίνουν οι φωνές αξιωματούχων για πιθανή αύξηση από τον Ιούλιο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα επιδεινωμένα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,88% και του 2ετούς στο 2,58%. Το δολάριο συνέχισε να διατηρεί τη θετική δυναμική του ως safe heaven, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων, περιορίζοντας, ελαφρά, τις θετικές αποδόσεις των εμπορευμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών, και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά.

  • Η πιθανή προσδοκία εξομάλυνσης στο θέμα της επιβολής εξαγωγικών περιορισμών από την Ινδία, στο σιτάρι, πιθανά να περιορίσει τις θετικές αποδόσεις του.
  • Για τη ζάχαρη, η αβεβαιότητα για την καλλιέργεια στη Βραζιλία και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος σηματοδοτούν πιθανή άνοδο στην τιμή της.
  • Η σχετικά υψηλή τιμή του χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσει την υποκατάστασή του, περιορίζοντας τη ζήτηση.
  • Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης δύναται να περιορίσει τη ζήτηση για βαμβάκι, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του.
  • Για τη σόγια, η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής της δύναται να επηρεάσει αρνητικά την τιμή της.
  • Για το ρύζι ο περιορισμός των εξαγόμενων σιτηρών και οι υψηλές τιμές τους, πιθανά να ενισχύσουν τη ζήτηση, στο πλαίσιο υποκατάστασης τους.
  • Η αγορά στα βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σφιχτή και στο τρέχον έτος.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,50%) σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε μεγαλύτερη άνοδο (+5,35%). Πιθανή αιτία μπορεί να είναι η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.

Στην Κίνα, μακροστοιχεία καταδεικνύουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα (λιανικές πωλήσεις -11,1%, βιομηχανική παραγωγή -2,9%, εξαγωγές 3,9%,) από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τον κορονοϊό. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τον αναμενόμενο ρυθμό επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και τη διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με ενδυνάμωση του δολαρίου, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πιθανά να δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμα, αν και βραχυχρόνια οι τιμές τους θα συνεχίσουν να ευνοούνται από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, Τράπεζα Πειραιώς
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Σήμα αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο έστειλε η Fed

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, κ. Ηλ. Λεκκός, «οι ανισορροπίες στη ζήτηση και την προσφορά που προκαλούνται από την πανδημία και την επανεκκίνηση της οικονομίας συνεχίζουν να συμβάλλουν στον υψηλό πληθωρισμό».
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχής πίεση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, πλησιάζει το 4,7% η απόδοση

Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και ασάφεια για τη στήριξη των υπερχρεωμένων οικονομιών φέρνουν μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων. Κοντά στο κρίσιμο όριο του 2,5% το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων.