ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα του ΧΑ και οι εστίες ανησυχίας για τη συνέχεια

Η εγχώρια αγορά διατηρεί τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων παρά το πτωτικό «γύρισμα» των ξένων αγορών. Παράλληλα όμως ενισχύονται ο προβληματισμός για το κόστος ενέργειας, τον πληθωρισμό, την πολιτική σταθερότητα και την κατάσταση της ΕΕ.

Στοιχεία ανθεκτικότητας και σαφούς διάθεσης διαφοροποίησης έναντι των διεθνών αγορών παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς ακόμη και σε έντονα πτωτικές συνεδριάσεις για τις διεθνείς αγορές, όπως αυτή της Δευτέρας όπου κορυφαίοι δείκτες έχασαν άνω του -2%, το Χ.Α. διατήρησε δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή όμως ενισχύεται ο προβληματισμός εξαιτίας του καλπασμού του ενεργειακού κόστους, της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις τον χειμώνα, του πληθωρισμού, της επιστροφής του πολιτικού κινδύνου αλλά και της επίδρασης στην εγχώρια οικονομία, σε δεύτερο χρόνο, της ύφεσης στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεσή της η Eurobank Equities για την εγχώρια αγοράς αναφέρει ότι καλό είναι να: «μαζέψουν μερικές μάρκες από το τραπέζι του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι επενδυτές, λόγω και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου, πέραν των "κλασσικών" θεμάτων όπως είναι η εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το ΧΑ έκλεισε με μικρές απώλειες -0,55% στις 891,46 μονάδες με τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται πιέσεις.

Η νευρικότητα αντικατοπτρίζεται και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σημειώνει νέα σημαντικά άνοδο χθες και να διαμορφώνεται στο 3,86% από 3,69% έναντι 1,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,55% από 2,43%. Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν χθες συναλλαγές 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Από την νευρικότητα και τις μεγάλες αυξομειώσεις των αποδόσεων δεν έχουν γλιτώσει ούτε και τα Γερμανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον ασφαλή στην ευρωζώνη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει τον τελευταίο ενάμιση μήνα το δεύτερο μεγάλο του ράλι εντός του 2022, ύστερα από τη μεγάλη «κούρσα» αντίδρασης και αποκατάστασης που έκανε από τις 8 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε απόδοση +20,26%, o FTSE 25 είχε ενισχυθεί κατά +22,41% και ο τραπεζικός δείκτης κατά +33,51%.

Στο πρόσφατο ράλι «αποκατάστασης» ξεκίνησε αμέσως μετά την ακύρωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, κάτι που έδωσε ανάσες στην αγορά καθώς υποχώρησε σημαντικά το πολιτικό ρίσκο. Ο Γενικός Δείκτης από το χαμηλό των 794,62 μονάδων που ήταν το κλείσιμο της 15ης Ιουλίου, κερδίζει +12,19% - παρά τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου, ο FTSE 25 κερδίζει 13,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +31,88%.  

Όπως φαίνεται από τις αποδόσεις των κύριων δεικτών, αιχμή και κεντρικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να ηγείται στην αντίδραση σε όλο το Χ.Α. έχοντας απόδοση +54,11% από τις 15/7 έως χθες, η Alpha Bank είναι στο +34,30%, η Eurobank +31,24% και η Εθνική +22,80%.

Βεβαίως, καταλυτικό ρόλο στο να μπορέσει η αγορά να «χτίσει» πάνω στην προοπτική ανάκαμψης των αποτιμήσεων και οι επενδυτές να αρχίσουν να αυξάνουν τα ρίσκα τους με νέες αγορές, έπαιξε η σημαντική αντίδραση των διεθνών αγορών τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες από το τελευταίο 20ήμερο του Ιουλίου έως και την περασμένη Παρασκευή κατέγραψαν σημαντική άνοδο αποκατάστασης και εξισορρόπησης, ακυρώνοντας κατά μεγάλο ποσοστό την πρότερη πτώση, αν και απέχουν ακόμη σημαντικά από τα υψηλά τους.

Απαισιόδοξοι οι ξένοι οίκοι

Τις τελευταίες ημέρες όμως, αρκετοί αναλυτές και σημαντικοί ξένοι οίκοι δημοσίευσαν εκθέσεις και αναλύσεις με τις οποίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την συνέχεια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ύφεσης. Στους κινδύνους περιλαμβάνεται ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τα προβλήματα στην παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων εξαιτίας ακραίων κλιματικών φαινομένων. 

Οίκοι όπως Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America κ.α. με εκθέσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ράλι των αγορών και προειδοποιούν για τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές των μετοχών. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Capital Economics που επισημαίνει πως ο S&P 500 κατάφερε να διαγράψει πάνω από το μισό των απωλειών που σημείωνε από τις αρχές του έτους με το πρόσφατο ράλι.

Κάνει την πρόβλεψη όμως πως η ανάκαμψη αυτή δε θα διατηρηθεί και ο πιο βαρύς δείκτης στον κόσμο θα υποχωρήσει στις 3.600 μονάδες έως το τέλος του έτους, χάνοντας περί το 13%. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs προβλέπει πως, σε περίπτωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο S&P 500 έως το τέλος του 2022 θα κατέλθει στις 3.150 μονάδες, χάνοντας περίπου 1.000 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα, ή ποσοστό σχεδόν 25%.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι οίκοι, «έχασαν» από τα ραντάρ τους το πρόσφατο ράλι των τελευταίων έξι εβδομάδων, απολύτως αιφνιδιασμένοι από τη δυναμική που απρόσμενα έδειξαν οι αγορές μετά τις 10 Ιουλίου.

Οι αγορές αιφνιδίασαν τους πάντες με την πρόσφατη έντονα ανοδική κίνησή τους, πατώντας στα πολύ καλά αποτελέσματα κορυφαίων ομίλων της Wall Street, στις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός πιάνει «ταβάνι» άρα κάπου εδώ σταματάει και η ανάγκη για νέες ισχυρές παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι ελπίδες μερικής αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και επισιτιστικής κρίσης. 

Οι λόγοι μερικής αποστασιοποίησης του Χ.Α.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και αναλόγως με την κίνηση των διεθνών αγορών, αναμένεται να κινηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι εξακολουθεί να έχει καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών, δεδομένου ότι έσβησε τις απώλειες πλέον από την αρχή του 2022.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί στο BD, το Χ.Α. έχει λόγους μερικής αποστασιοποίησης από το διεθνές κλίμα, καθώς η ελληνική οικονομία είναι σε momentum επιστροφής, υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ενώ το χρηματιστήριο προσβλέπει σε επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης στις αναδυόμενες.

Εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, διακρίνοντας την έναρξη ενός νέου οικονομικού κύκλου, που συνεπικουρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αλλαγή «πίστας» όλα τα ελληνικά assets. Αυτή η αλλαγή πίστας αντανακλάται ήδη και στις τράπεζες που είναι ο κλάδος που επηρεάζεται πιο άμεσα και πιο έντονα από κάθε μεγάλη ή μικρή αλλαγή του status quo στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. 

Παράλληλα, τόσο το 2021 όπου υπήρξε ένας σημαντικός καταιγισμός από επιχειρηματικές συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς, (Chipita, Wind, Pharmaten, Intrasoft International, Εθνική Ασφαλιστική κ.α.) όσο και το 2022 υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κρεσέντο από deals που διατηρούν αυξημένο το ενδιαφέρον στην αγορά.

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, η εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ και του 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος από τη Motor Oil, η εξαγορά της Intrakat, η εξαγορά της Viva Wallet από JP Morgan, η εξαγορά της ΙΟΝ, οι κινήσεις της Ιντεάλ, η είσοδος της Autohellas στη Trade Estate της Fourlis, η εξαγορά μέρους του χαρτοφυλακίου της Voltera από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η απόφαση συγχώνευσης του Ερρίκος Ντυνάν και του δικτύου της Euromedica, η εξαγορά της WATT + WOLT από τη Mytilineos είναι οι σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις του τρέχοντος έτους.

Το Χ.Α. λοιπόν έχει λόγους μερικής αποστασιοποίησης έναντι των ξένων αγορών, όμως από την άλλη πλευρά, είναι εύλογα τα σημάδια κόπωσης μετά από το ράλι που έχει προηγηθεί τόσο από τις 15/7 όσο και από τις αρχές Αυγούστου. Παρά τη διόρθωση του διημέρου, ο Γ.Δ. εξακολουθεί να κερδίζει τον Αύγουστο σε ποσοστό 4,75%, ο FTSE 25 είναι στο +5,17%, ο Mid Cap +1,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 13,66%, παρά το χθεσινό -1,23%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Για νέο ρεκόρ κερδών πάνε οι εισηγμένες, ισχυρή στήριξη στις μετοχές

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Μια ανάσα από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α. εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι μέχρι 21% στον FTSE-25 μετά τις 16 Απριλίου, καταλύτης η αναβάθμιση

Εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς με 12 ανοδικές συνεδριάσεις, κέρδη 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και «ορατότητα» για τις 1.500 μονάδες. Πόσο κερδίζουν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.