ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κινητικότητα και προσδοκίες για deals σε κατασκευές και ενέργεια

Τι κρύβει η αναθέρμανση του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος για τις μετοχές κατασκευών και ενέργειας. Οι συμφωνίες και τα έργα με καταλύτη το Ταμείο Ανάκαμψης που περιμένει η αγορά.

Υποδομές, κατασκευές, ενέργεια και real estate είναι οι κλάδοι που έχουν δώσει τα περισσότερα deals (μαζί με την πληροφορική) την τελευταία διετία, αλλά και οι κλάδοι που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων. Αυτοί οι κλάδοι φαίνεται να έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο της αγοράς το τελευταίο διάστημα, κάτι που είχε ξεκάθαρη αντανάκλαση χθες και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από τις είκοσι πρώτες σε κέρδη μετοχές σε όλο το χρηματιστήριο χθες, οι δέκα ανήκαν στον ευρύτερο χώρο των υποδομών, κατασκευών και ενέργειας. Ο λόγος για τις Βιοτέρ, Intrakat, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Μυτιληναίος, Revoil, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Mevaco.

Στην αγορά υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στον ευρύτερο αυτό χώρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είμαστε κοντά στις ανακοινώσεις κάποιων deals (Δομική Κρήτης και πιθανότατα Intrakat), ενώ θετικά συμβάλλουν στο κλίμα εμβληματικά projects που είτε προχωρούν, όπως το Ελληνικό στο οποίο έγιναν χθες εγκαίνια, είτε ξεμπλοκάρουν, όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Συνάμα, προ ημερών, στις 30 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ εγκαινιάστηκε η γραμμή 3 του μετρό, που ενώνει τον Πειραιά με το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Πρόκειται για έργα που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, με μνημειώδεις καθυστερήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, κωλυσιεργίες κάθε είδους, ματαιώσεις διαγωνισμών, δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και καθυστερήσεις που οφείλονταν ξεκάθαρα στον πολιτικό παράγοντα.

Κυρίαρχος καταλύτης για τον κατασκευαστικό κλάδο θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα υποστηρίξει μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας. Τα έργα που μέλλουν να γίνουν, οδικά, σιδηροδρομικά, υποδομών, ενεργειακά και αναβάθμισης κτηρίων, θα ξεπεράσουν σε αξία τα 13 δισ. ευρώ και βάζουν όλο τον κλάδο στο «παιχνίδι».

Όλα αυτά τα έργα που αφορούν ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, συγχρηματοδοτούμενα κ.α. απαιτούν μεγαλύτερα σχήματα, συμπράξεις και ικανά μεγέθη ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα και σε τέτοια έκταση – παραδοσιακοί αντίπαλοι στα κατασκευαστικά «χαρακώματα» έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες για διάφορα projects, υποδομών, πράσινης ενέργειας, κατασκευών κ.λπ.

Επιχειρηματική κινητικότητα

Θυμίζουμε ότι πολύ κοντά στο να κλειδώσει είναι το deal μεταξύ της Δομικής Κρήτης και Δημήτρη Κούτρα, που σε σύμπραξη με τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams -όταν ολοκληρωθεί το due diligence– θα αποκτήσουν περίπου το 50% της εταιρείας. Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, ενώ η μετοχή θα μείνει στο ΧΑ. Η εξαγορά θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση της Wade Adams στην ελληνική αγορά.

Έτσι, η Δομική Κρήτης θα αποτελέσει το όχημα εισόδου στην ελληνική αγορά για τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο της Wade Adams, ενός ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου με δραστηριότητα κυρίως στη Μέση Ανατολή και τζίρο 500 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Δομικής Κρήτης ενισχύθηκε κατά 4,63% χθες.

Πολύ έντονη κινητικότητα υπάρχει στην Intrakat, που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις, όπως η εξαγορά της εταιρείας DNC Energy έναντι 15 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 520 MW, κάτι που αναβαθμίζει σημαντικά το προφίλ της Intrakat στο συγκεκριμένο τομέα. Θυμίζουμε ότι εντός του Σεπτεμβρίου η Intrakat είχε προχωρήσει στην εξαγορά ενός ακόμη αιολικού πάρκου ισχύος 32 MW, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στρατηγική συνεργασία με την Ellington Solutions με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν και διαχειρίζονται οι δυο όμιλοι στην ελληνική αγορά, ενώ επίσης την περασμένη εβδομάδα απέκτησε το ξενοδοχείο Apanema Resort στη Μύκονο έναντι 10,6 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το άνοιγμα στον τουρισμό.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η Intrakat είναι σε ανοικτή γραμμή διαπραγματεύσεων για μια σύμπλευση (και) μετοχική, πέραν της επιχειρησιακής που ήδη έχουν εδώ και χρόνια με την εταιρεία W.A.T.T. AE, του Θανάση Κατρή. Η τελευταία εξειδικεύεται στη συλλογή απορριμμάτων, την ανακύκλωσή τους, την ανάκτηση ενέργειας, την ασφαλή τελική διάθεση τους, την επεξεργασία αποβλήτων, τους χώρους υγειονομικής ταφής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα όσα περιλαμβάνονται γύρω από την αλυσίδα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται χρόνια σε projects κυκλικής οικονομίας, ενώ αν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, η Intarkat θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στη WATT και το management της τελευταίας θα μείνει ως έχει, υπό τον κ. Θανάση Κατρή.

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όλα παραμένουν ανοικτά στο θέμα του ενδεχόμενου deal με τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier. Πηγές με γνώση σημειώνουν πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εντός το πολύ δύο μηνών, θέτοντας ως όριο το Νοέμβριο. Είτε «κλειδώσει» το deal είτε ματαιωθεί, αυτό θα γίνει γνωστό έως τα τέλη Νοεμβρίου το πολύ.

Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, έχοντας φτάσει σε ένα στάδιο μερικής ωρίμανσης, που όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τέτοιο που να δίνει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση του deal. Και τούτο διότι το είδος των αξιών που συνθέτουν το παζλ της αποτίμησης του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι εξαιρετικά σύνθετο. Πάντως, κάποιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο επικεφαλής Ευρώπης του First Sentier βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα, ενώ θα επισκεφτεί και κάποια εμβληματικά έργα της ΤΕΝΕΡΓ. Σημειώνεται ότι η μετοχή έκλεισε στο +2,71% χθες.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και στη μετοχή της ΔΕΗ, όπου έχει αλλάξει χέρια σχεδόν το 0,80% του μετοχικού κεφαλαίου, ύστερα από δύο πακέτα την Παρασκευή και χθες. Την Παρασκευή πέρασε πακέτο 1,8 εκατ. μετοχών (0,45% των μετοχών) έναντι 9,61 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έγινε άλλο ένα 1.684.123 μετοχών, αξίας 9,20 εκατ. ευρώ και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε γίνει άλλο ένα 200 χιλ. μετοχών αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικά πάει και η μικρή κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, η οποία κερδίζει διαρκώς μικρά και διαχειρίσιμα έργα, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση σε αυτά, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο, ενώ χθες η μετοχή έκλεισε με νέα άνοδο 4,03% στα 1,42 ευρώ που είναι νέα υψηλά τριών ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλό ξεκίνημα του 2023 στο ΧΑ

Κέρδη έως 15% έχουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας το 2023 και μαζί με τις τράπεζες στηρίζουν τον Δείκτη. Στο προσκήνιο ενεργοβόρες βιομηχανίες που ευνοούνται από τη μείωση των τιμών ενέργειας, αλλά και μετοχές κατασκευών.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Νικητές και χαμένοι στο Χρηματιστήριο

Μετά το αρχικό σοκ και την πτώση κατά 6,4%, το ελληνικό χρηματιστήριο κάλυψε τις απώλειες και καταγράφει άνοδο 17,91%, με καλύτερη συμπεριφορά από τις διεθνείς αγορές. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές των δεικτών FTSE, ποιες υστερούν.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Έσβησε» τις πολεμικές απώλειες το ΧΑ και... νικάει τις διεθνείς αγορές

Πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή έκλεισε για πρώτη φορά χθες ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο MSCI World χάνει 13%. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων βρίσκονται πίσω από την υπεραπόδοση.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αθόρυβη άνοδος του ΧΑ: Πώς έφτασε σε απόσταση 3% από τα υψηλά 8ετίας

Πολύ κοντά στο κρίσιμο όριο των 973 μονάδων βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τον πόλεμο. Κλειδί οι μετοχές της ενέργειας, που δίνουν παλμό στην αγορά και πρωταγωνιστούν σε κέρδη και deals.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 13... σωματοφύλακες του ΧΑ που έφεραν κέρδη 4% στην αγορά το 2022

Δεκατρείς μετοχές του Large Cap με πρώτη τη Motor Oil και με αποδόσεις 6% έως 58% έφεραν το θετικό κλείσιμο στη χειρότερη χρονιά των αγορών από το 2008. Πτωτικά κινήθηκαν τα δύο τρίτα των μετοχών. Αναλυτικοί πίνακες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η χρονιά που το ΧΑ «νίκησε» τις αγορές: Πώς κατάφερε να κλείσει με κέρδη

Δύο φορές «επέστρεψε» το ΧΑ από απώλειες περί το 12% μέσα στο 2022 και κράτησε θετικό πρόσημο, ενώ διεθνώς οι μετοχές έχασαν το 20% της αξίας τους. Απώλειες για τους leaders, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, στήριξη από τράπεζες και ενέργεια.