ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποιες μετοχές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλό ξεκίνημα του 2023 στο ΧΑ

Κέρδη έως 15% έχουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας το 2023 και μαζί με τις τράπεζες στηρίζουν τον Δείκτη. Στο προσκήνιο ενεργοβόρες βιομηχανίες που ευνοούνται από τη μείωση των τιμών ενέργειας, αλλά και μετοχές κατασκευών.

Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων πρωταγωνιστώντας στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου (και) στην αρχή της νέας χρονιάς, καθώς είναι ο κλάδος που πρώτος αντανακλά τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ «χτίζει» και στην προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, όμως υπάρχει και μια σειρά μετοχών του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα, των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας που επίσης έχουν εξαιρετική συμβολή στην άνοδο του Χ.Α. στις πρώτες ημέρες του 2023.

Πολλές από αυτές τις μετοχές είτε είχαν υστερήσει χαρακτηριστικά το 2022, πιεζόμενες λόγω της υπερβολικά δυσμενούς ενεργειακής κρίσης, είτε είχαν μείνει στο περιθώριο καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε άλλες μετοχές με πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Η κατακρήμνιση των τιμών στην ενέργεια αλλάζει τα δεδομένα και απομακρύνει τους χειρότερους φόβους που κυριάρχησαν όλο το περασμένο 11μηνο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα μεγάλα deals που κυοφορούνται στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών και τα μεγάλα έργα πολλών δισ. ευρώ που αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο 2023 βρίσκουν ήδη αντανάκλαση στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παρ’ ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για τις τιμές ενέργειας, η αλήθεια είναι πως η αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της καλοκαιρίας στην Ευρώπη, αλλάζει και τα δεδομένα σε μια ολόκληρη αλυσίδα πραγμάτων, όπως μεταφορικό κόστος, πρώτες ύλες, κόστος υλικών και πολλά άλλα.

Αυτό, αν και εφόσον έχει διάρκεια και οι τιμές αρχίσουν να μειώνονται σε όλη την «αλυσίδα» των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, θα σημάνει μια εξαιρετικά σημαντική αλλαγή για ένα τεράστιο κομμάτι της βιομηχανίας.

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν στο καλό ξεκίνημα του ‘23

Υπάρχει λοιπόν μια ομάδα μετοχών της πραγματικής οικονομίας που δείχνει σημαντική αφύπνιση στο ξεκίνημα του νέου έτους, κάποιες εκ των οποίων ανήκουν σε λίαν ενεργοβόρους ομίλους, άρα ωφελούνται από τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, άλλες εμπλέκονται σε deals, άλλες περιμένουν να αναλάβουν σημαντικά projects το ‘23, ή αναμένουν περαιτέρω βελτίωση μεγεθών.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Τιτάνα, ο οποίος αποτελεί τον πλέον διεθνοποιημένο ελληνικό βιομηχανικό όμιλο, με παρουσία σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, ενώ φέρνει το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων του από το εξωτερικό. Ο τίτλος είχε υστερήσει καταφανώς το 2022, χάνοντας 10,20%, ενώ εντός της νέας χρονιάς κερδίζει 14,76%, με την αποτίμησή του να έχει επανέλθει πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι καταλυτική για τις εργασίες και τα αποτελέσματα αυτού του τεράστιου ομίλου.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ είναι από αυτές που πρωταγωνίστησαν (με άνοδο 34,70%) το 2022, όμως και το 2023 έχει ξεκινήσει καλά, κερδίζοντας 13,94%, ενώ την εβδομάδα που πέρασε είχε μόνο θετικές συνεδριάσεις με +14,60%.

Η ΔΕΗ είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στον Large Cap το 2022 χάνοντας 30,30%, όμως φέτος (και γενικά το 2ο μισό του 2022) δείχνει καλύτερο πρόσωπο. Το νέο έτος κερδίζει 8,62%, λαμβάνοντας ώθηση από το επιχειρηματικό και επενδυτικό κρεσέντο στο οποίο επιδίδεται τελευταία η διοίκηση. Σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ίνονται τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών για τη μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, έργο στο οποίο συμπράττουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται νέα από τις διαπραγματεύσεις για το «χτύπημα» στη Ρουμανία με την Enel Romania, ενώ δεν αποκλείεται κίνηση μικρότερου βεληνεκούς και στη Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή από το χαμηλό των 4,8640 ευρώ που βρέθηκε στις 11 Ιουλίου 2022, όταν «θέριευαν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και με την ενεργειακή κρίση στο αποκορύφωμα, καταγράφει ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης σε ποσοστό 46,38%.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2023 είναι ένα εκλογικό έτος, που παραδοσιακά το Χ.Α. - και η ΔΕΗ – κινούνται ανοδικά, αρκεί να θυμηθούμε πως το 2019, που ήταν το έτος κυβερνητικής αλλαγής και σήμανε και την αλλαγή στο management της Επιχείρησης, η μετοχή κυριάρχησε σε όλο το χρηματιστήριο με ράλι +220%!

Ο όμιλος Viohalco είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας και μακράν ο πιο ενεργοβόρος. Το 2022 οι μετοχές του ομίλου είχαν υστερήσει, με τη μητρική να χάνει 12,70%, την ElvalHalcor να υποχωρεί 12,40%, ενώ η Cenergy Holdings έχασε 2,6%. Το 2023 η μετοχή της Viohalco είναι στο +6,12%, η ElvalHalcor κερδίζει 3,58% και η Cenergy Holdings +7,12%.

Η Aegean Airlines κερδίζει 9,64% φέτος ενώ σε όλη τη χρονιά πέρυσι έκλεισε στο +10%, ενώ η Σαράντης που λόγω των εξελίξεων σε Ρωσία – Ουκρανία πέρυσι υπέφερε σοβαρά, υποχωρώντας κατά 24,60%, ήδη έχει κερδίσει 8,47% φέτος.

Η ΓΕΚ Τέρνα βρίσκεται φέτος στο +5,50% πλησιάζοντας να ισοφαρίσει σε ελάχιστες συνεδριάσεις το +6,10% που έκανε συνολικά πέρυσι, ενώ η Motor Oil μετά το +59% πέρυσι, κερδίζει και +5,41% φέτος λόγω του +3,60% χθες, που έφερε τη μετοχή στα 23 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 17 Ιουλίου του 2019, ήτοι τριάμισι χρόνια πίσω.

Η Quest Συμμετοχών που το 2020 είχε κάνει ράλι, πέρυσι διόρθωσε σε ποσοστό 25,30%, οπότε φέτος κερδίζει ήδη 14,23%. Η μετοχή της AVAX που πέρυσι έχασε 25,9%, στις πρώτες ημέρες του νέου έτους κερδίζει 14,87%, εν μέσω αυξημένης κινητικότητας σε διαγωνισμούς αλλά και «τρέξιμο» των projects που έχει αναλάβει.

Η Πλαστικά Θράκης που το 2022 υποχώρησε κατά 42,5%, καταγράφει άνοδο 13% το 2023, ακριβώς λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους, που, αν παραμείνει και συνεχιστεί, θα αλλάξει τα δεδομένα καταλυτικά στα αποτελέσματα του ομίλου που πέρυσι επλήγησαν.

Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ που πέρυσι έχασε 29,6%, φέτος βρίσκεται στο +4,71%, ενώ η ΕΧΑΕ που το 2022 είχε απώλειες 16,4%, κερδίζει 8,55% φέτος, καθώς ευνοείται και από τους αυξημένους τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων.

Υστερούν φέτος μετοχές όπως Mytilineos (μόλις στο +0,20%) αλλά στο +27,80% πέρυσι, ενώ αρνητικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Autohellas, Helleniq Energy και Coca Cola HBC. Η τελευταία είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση υστέρησης, δεδομένου ότι είναι και η leader της αγοράς, επηρεάζοντας το Γενικό Δείκτη σχεδόν κατά 9%. Μετά το -27,10% πέρυσι, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη Ρωσία όπου έφερνε το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών της και αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο, φέτος χάνει 3,32%, το περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή του FTSE 25, ενώ κλείνει πτωτικά στις εφτά από τις εννιά συνεδριάσεις του ‘23.

Οι τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης

Στις εννέα πρώτες συνεδριάσεις του 2023 ο Γ.Δ. έχει μόλις ένα αρνητικό κλείσιμο και αυτό μόλις με το οριακό -0,06%, έχοντας ήδη υπερκεράσει το +4,08% που έκανε πέρυσι στο σύνολο του έτους, καθώς κερδίζει 4,15%. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,21%, ο Mid Cap είναι στο +3,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ράλι +10,17%.

Στις τράπεζες, πρώτη σε απόδοση είναι η Alpha Bank που κερδίζει 14,10%, καθώς ήταν η μόνη από τις τέσσερις μεγάλες που πέρυσι έβγαλε το έτος αρνητικά (-7,10%). Η Πειραιώς είναι στο +10,43%, ενώ σε όλη τη χρονιά πέρυσι είχε +11,50%, η Eurobank κερδίζει 9% και η Εθνική +7,50%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκε κατά 579 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 67,726 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Νικητές και χαμένοι στο Χρηματιστήριο

Μετά το αρχικό σοκ και την πτώση κατά 6,4%, το ελληνικό χρηματιστήριο κάλυψε τις απώλειες και καταγράφει άνοδο 17,91%, με καλύτερη συμπεριφορά από τις διεθνείς αγορές. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές των δεικτών FTSE, ποιες υστερούν.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Έσβησε» τις πολεμικές απώλειες το ΧΑ και... νικάει τις διεθνείς αγορές

Πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή έκλεισε για πρώτη φορά χθες ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο MSCI World χάνει 13%. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας και οι υψηλές επιδόσεις των εισηγμένων βρίσκονται πίσω από την υπεραπόδοση.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αθόρυβη άνοδος του ΧΑ: Πώς έφτασε σε απόσταση 3% από τα υψηλά 8ετίας

Πολύ κοντά στο κρίσιμο όριο των 973 μονάδων βρίσκεται πλέον ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από τον πόλεμο. Κλειδί οι μετοχές της ενέργειας, που δίνουν παλμό στην αγορά και πρωταγωνιστούν σε κέρδη και deals.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 13... σωματοφύλακες του ΧΑ που έφεραν κέρδη 4% στην αγορά το 2022

Δεκατρείς μετοχές του Large Cap με πρώτη τη Motor Oil και με αποδόσεις 6% έως 58% έφεραν το θετικό κλείσιμο στη χειρότερη χρονιά των αγορών από το 2008. Πτωτικά κινήθηκαν τα δύο τρίτα των μετοχών. Αναλυτικοί πίνακες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η χρονιά που το ΧΑ «νίκησε» τις αγορές: Πώς κατάφερε να κλείσει με κέρδη

Δύο φορές «επέστρεψε» το ΧΑ από απώλειες περί το 12% μέσα στο 2022 και κράτησε θετικό πρόσημο, ενώ διεθνώς οι μετοχές έχασαν το 20% της αξίας τους. Απώλειες για τους leaders, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, στήριξη από τράπεζες και ενέργεια.