ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κράτησε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο, κέρδη 2,72% για την εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854,99 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ επιβεβαίωσε τη διακράτηση των 840 μονάδων. Πολύ χαμηλή και πάλι η αξία των συναλλαγών.

Ανοδικά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, ανεβάζοντας τα κέρδη σε επίπεδο Οκτωβρίου στο +7,83% για το Γενικό Δείκτη, ενώ παράλληλα περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο οι απώλειες  το 10μηνο του 2022. Η ελληνική αγορά, μολονότι δεν έχει ξεμπλοκάρει από πλευράς εισροής νέων κεφαλαίων που θα προσέδιδαν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στην εν λόγω κίνηση, παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το τελευταίο διάστημα, έχοντας σαφώς καλύτερη εικόνα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Αυτό έλαβε χώρα και την Παρασκευή όπου τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων οι ευρωπαϊκοί δείκτες διόρθωναν αρκετά πάνω του 1%, ενώ το Χ.Α. κράτησε άμυνες φτάνοντας με πολύ κόσμια διόρθωση έως 0,91%, ενώ το απόγευμα, το θετικό άνοιγμα των δεικτών της Wall Street μείωσε τις πιέσεις στην Ευρώπη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να κλείνει οριακά θετικά.  

Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 854,99 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη διακράτηση των 840 μονάδων, όπως έκανε και στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γ.Δ. είχε χαμηλό ημέρας στις 845,79 μονάδες, την Τετάρτη είχε χαμηλό στις 843,61 μονάδες, την Πέμπτη έφτασε μέχρι τις 843,33 μονάδες και σήμερα Παρασκευή είχε χαμηλό στις 847,06 μονάδες (-0,91%).

Η αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων ενώ ήδη έχει υποσκελίσει τις μεγάλες απώλειες του Σεπτεμβρίου (-7,41%) καθώς κινείται σε επίπεδα που είχε στα τέλη Αυγούστου. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 2,72%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,70%, ο Mid Cap κέρδισε 2,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε με κέρδη 3,87%.

Όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις των δεικτών, υπήρξε μερική ομοιογένεια στα κέρδη, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μοιράστηκε στην αγορά, ενώ είναι θετικό ότι αυτό το πενθήμερο ξύπνησαν και μετοχές του Mid Cap που βγήκαν στο προσκήνιο.

Έτσι, σε επίπεδο έτους, οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη περιορίστηκαν στο -4,29%, ο FTSE 25 χάνει 3,76%, ο Mid Cap είναι στο -12,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πέρασε θετικός κερδίζοντας +1,57%. Πρόκειται για ξεκάθαρη υπεραπόδοση του Χ.Α. έναντι όλων σχεδόν των διεθνών αγορών, που παρά την ανάκαμψη του τελευταίου 10ημέρου, εξακολουθούν να υποχωρούν φέτος από 15% έως 25%.

Η αξία συναλλαγών παραμένει η… πληγή της αγοράς, καθώς διαμορφώθηκε την Παρασκευή μόλις στα 42,55 εκατ. ευρώ, με τα 38,89 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, ενώ πολύ μειωμένες ήταν οι συναλλαγές στις τράπεζες που έκαναν μόλις 7,64 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 53,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 15,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης που ήταν στα 45,5 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει το χάσμα με το μέσο τζίρο του 2022 που διαμορφώνεται στα 76,2 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε την Παρασκευή στις 2.068,16 μονάδες με οριακή πτώση 0,07% αν και έφτανε να χάνει έως 1,13%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά 0,09% στις 1.310,17 μονάδες ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 0,64% και ο τραπεζικός κλάδος γύρισε στο φινάλε στο +0,09% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ πρωτύτερα έχανε έως 1,79%. Στον FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή, όπως και στο σύνολο της αγοράς όπου 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.

Η άποψη της Beta Χρηματιστηριακή

Η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη είναι πως «οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών πριν το τέλος του έτους και τα καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που σταδιακά ανακοινώνονται λειτούργησαν ως δίχτυ ασφαλείας στην εικόνα μεταβλητότητας που καταγράφηκε στο εξωτερικό την εβδομάδα που πέρασε.

Μπορεί η εγχώρια αγορά να μην βγάζει ένταση, αμύνεται όμως υποδειγματικά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργεί. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση μεριδίων σε όλες τις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, μια θετική ένδειξη που επιβεβαιώνει τα καλά νούμερα και την αίσθηση που έχουν μεταδώσει οι διοικήσεις μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των προσδοκιών που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει ημερομηνία λήξης.

Επί του παρόντος οι εμπλεκόμενοι εισηγμένοι κλάδοι σε εγχειρήματα εξαγορών είναι τουλάχιστον τέσσερις από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων (τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική, ενέργεια) δημιουργώντας μια πληθωρική εικόνα κινητικότητας. Στα πρώτα καλά νέα η αγορά θα αρχίσει να κινείται πιο υποστηρικτικά πιστεύοντας περισσότερο την φήμη δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στα εν εξελίξει εγχειρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση αν σύντομα δεν υπάρξει κάποια επίσημη εξέλιξη που να δικαιολογεί την φημολογία η κόπωση θα επέλθει μοιραία αναθεωρώντας χαμηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 3% του Δείκτη, -5,8% οι τράπεζες με φόντο τη νέα διεθνή αναταραχή

Οι ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με επίκεντρο την Deutsche Bank, προκάλεσαν έντονους κραδασμούς στο ΧΑ. Στους πωλητές παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση οι τράπεζες. Οριακή εβδομαδιαία άνοδος 0,1% για τον Γενικό Δείκτη.
agores, market, xrimatistiria
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο με αισθητά μειωμένο τον τζίρο

Η αστάθεια στις αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι νέοι υπολογισμοί για τον πολιτικό κίνδυνο οδήγησαν σε μεγάλη μείωση των συναλλαγών, στα 66 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδος για τον Δείκτη (+0,71%) με ώθηση από λίγα blue chips.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική αντίδραση των τραπεζών στο ΧΑ, υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών

Ξεπέρασε την ενδοσυνεδριακή πτώση ο τραπεζικός δείκτης και έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3%, έναντι 0,70% για τις τράπεζες του Stoxx 600. Πάνω από δέκα φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, για να κλείσει με άνοδο 0,71%.