ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τα νέα στοιχήματα των αγορών και οι προσδοκίες για deal στο ΧΑ

Νέες προσδοκίες και εκτίναξη τιμών στις ΗΠΑ δημιούργησαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά τους επενδυτές. Κέρδη 8,56% καταγράφει το Χ.Α., άνοδος 16,60% για τις τράπεζες. Κρίσιμο στοιχείο τα αναμενόμενα deal.

Με τον μήνα που φεύγει να αποδεικνύεται ο καλύτερος του 2022 και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών για το ελληνικό χρηματιστήριο και πολλές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και ο καλύτερος Οκτώβριος στην ιστορία του Dow Jones, ασφαλώς οι αγορές μπαίνουν με σαφώς πιο αναβαθμισμένες προοπτικές στο τελευταίο δίμηνο του έτους, συγκριτικά με τα έως προ ενός μηνός δεδομένα.

Σχεδόν όλες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική έχουν αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τις όποιες πτωτικές υπερβολές καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο λόγω του πρώτου σοκ της αλλαγής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, με την ατζέντα πλέον να έχει περάσει στα εταιρικά αποτελέσματα και στα επιχειρηματικά deal.

Η χρονιά βεβαίως παραμένει έντονα πτωτική για τους διεθνείς δείκτες, όμως έχουν μετριαστεί οι απώλειες, ενώ το προσεχές δίμηνο θα δείξει και θα πιστοποιήσει αν το πρόσφατο ράλι των αγορών ήταν απλώς μια ανοδική έξαρση σε μια καθοδική αγορά (bear market), ή είναι κάτι ουσιαστικότερο. Κλειδί θα αποτελέσουν οι προσδοκίες για τα επιτόκια, δηλαδή αν οι κεντρικές τράπεζες φανεί ότι θα φρενάρουν σύντομα το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι με τη μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου οι αγορές πιθανότατα προεξόφλησαν τα χειρότερα, ενώ όπως σημειώνουν αναλυτές προεξόφλησαν επιτόκια στις ΗΠΑ ακόμη και 5% για το 2023, οπότε πλέον «αναζητούν» νέους καταλύτες, με την πτωτική ορμή όχι μόνο να έχει ξεθυμάνει, αλλά να έχει δώσει τη θέση της σε αναβαπτισμένο αγοραστικό momentum.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις για μικρή έστω ύφεση της ανόδου του πληθωρισμού, έρχονται να «δικαιώσουν» την προεξόφληση των αγορών - που ως γνωστόν «τρέχουν» έξι, οκτώ ή δέκα μήνες πιο μπροστά – ότι δεν θα αργήσει η ηπιότερη πολιτική αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλάζοντας ξανά – δομικά – το κλίμα σε όλη την επενδυτική κοινότητα.

Αυτή την εβδομάδα, κυρίαρχο στοιχείο που θα απασχολήσει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι η συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη και δευτερευόντως η συνεδρίαση της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, όπου αμφότερες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις αυτές έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές, όπως προεξοφλημένη ήταν και η αύξηση κατά 0,75% που έκανε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, ενώ το focus των επενδυτών θα στραφεί στα συμφραζόμενα πέριξ αυτών των αποφάσεων και κυρίως σε όσα πει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ για την πολιτική από τούδε και στο εξής. Πάντως, οι αγορές δείχνουν ότι προεξοφλούν μικρότερη αύξηση επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed το Δεκέμβριο αλλά και στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Νέο ράλι στη Wall Street την Παρασκευή

Εντυπωσιακή ήταν η συνεδρίαση και της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου για τους τρεις δείκτες της Wall Street, την ίδια ώρα που η Ευρώπη έκλεισε με μεικτά πρόσημα, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο είχε αργία λόγω της Εθνικής Εορτής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν επιβράδυνση, έδωσαν «φτερά» στις αγορές, οδηγώντας σε αύξηση των τοποθετήσεων, με αποτέλεσμα και οι τρεις δείκτες της Wall Street να κλείσουν με εντυπωσιακό ράλι άνω του 2%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 828,52 μονάδες ή ποσοστό 2,59% με κλείσιμο στις 32.861,80 μονάδες, οδεύοντας για τον καλύτερο Οκτώβριο της ιστορίας του και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας σημάδια επιβράδυνσης, με τον δομικό πληθωρισμό να ενισχύεται 0,5%, ανάλογα των εκτιμήσεων. Σε 12μηνη βάση, ο πληθωρισμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 5,1%, έναντι 4,9% τον Αύγουστο. 

Έτσι, και οι τρεις δείκτες της Wall Street επιδόθηκαν σε ράλι, εστιάζοντας στο γεγονός του «κατευνασμού» του πληθωρισμού, που με τη σειρά του ίσως φέρει μετριασμό στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, κάτι που αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη για τις αγορές.

Ο αποκαλούμενος και δείκτης των δεικτών, ο βαρύτερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500 που αποτελεί βαρόμετρο για όλη την επενδυτική βιομηχανία παγκόσμια, έκλεισε στις 3.901,06 μονάδες με ράλι 93,76 μονάδων ή +2,46%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 11.102,45 μονάδες με ράλι +2,87%. Σε επίπεδο εβδομάδας, γενικός S&P 500 είδε κέρδη 3,90%, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 5,70% και ο Nasdaq 2,20%. Τέλος, ο δείκτης Φόβου / VIX υποχώρησε -5,99%, στις 25,75 μονάδες.

Με βάση τις 860 μονάδες το Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει σήμερα τον καλύτερο μήνα του 2022 και έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, έχοντας καλύψει όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-7,41%), καθώς πλέον κινείται σε υψηλά δύο μηνών. Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 0,67%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,91%, ο Mid Cap +0,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,99%. Σε επίπεδο μήνα και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 8,56%, o FTSE 25 είναι στο +9,59%, ο Mid Cap κερδίζει 4,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας κέρδη 16,60%.

Σε επίπεδο 10μήνου 2022, ο Γ.Δ. πλέον έχει μειώσει την πτώση του μόλις στο -3,65%, ο FTSE 25 χάνει 2,88%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 11,64%, ενώ οι τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους στο +3,59%. Καμιά άλλη αγορά στην Ευρώπη δεν έχει τις ίδιες επιδόσεις, καθώς παρά την ανοδική διόρθωση του Οκτωβρίου, οι απώλειες παραμένουν σε διψήφια ποσοστά για όλους σχεδόν τους δείκτες.

Πάντως, η αγορά μετά την άνοδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων είναι εύλογο να παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης, αλλά και αναζήτηση νέων καταλυτών. Αυτοί οι καταλύτες ίσως βρεθούν στις επιχειρηματικές συμφωνίες που φαίνεται να δρομολογούνται στην ελληνική αγορά, κάποιες εκ των οποίων θα «κλειδώσουν» πριν το τέλος του χρόνου. Αιχμή αυτών των deal φαίνεται πως θα είναι ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει και στις τράπεζες, ενόψει της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τραπεζικές μετοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πάρτι στις αγορές για τον πληθωρισμό, «άνεμος» 900 μονάδων στο ΧΑ

«Έκρηξη» ανόδου στη Wall Street φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με προσδοκία για τερματισμό των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Τα ισχυρά αποτελέσματα τραπεζών και blue chips δίνουν ορμή στο ΧΑ για την υπέρβαση των 900 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψυχρολουσία» στις αγορές από τη Fed, πιο ψηλά ο πήχης για τα επιτόκια

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες μέχρι χθες προανήγγειλε ο Τζ. Πάουελ. Άγριες διακυμάνσεις στη Wall, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο, κάτω από 90 δολ. το πετρέλαιο. Όλο και πιο δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομάδα κρίσιμων τεστ για τις αγορές, Fed και Porsche δίνουν τον τόνο

Αγωνία για τα επιτόκια της Fed και το ενδεχόμενο έκπληξης με αύξηση 1%. Κρίσιμο τεστ επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με μεγάλη δημόσια εγγραφή για την Porsche. Προσδοκίες στο ΧΑ για κίνηση στις 850 μονάδες, κέρδη - ρεκόρ από τις εισηγμένες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έγιναν «καπνός» 2,5 δισ. στο Χρηματιστήριο, κρίσιμες ανακοινώσεις από Fed

Σε κρίσιμη καμπή οι αγορές, καθώς αναμένεται με αγωνία αν θα αυξήσει σήμερα κατά 0,75% το επιτόκιό της η Fed. Ισοπεδωτική συνεδρίαση ρευστοποιήσεων, με «κόκκινες» όλες τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής στο χρηματιστήριο εν μέσω πίεσης στις διεθνείς αγορές

Σε ρυθμούς διόρθωσης από επίπεδα ρεκόρ έχουν μπει οι αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης, κρίσιμες οι ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη. Ανθεκτική ως τώρα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που δεν είχε ακολουθήσει το διεθνές ράλι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.